Sukulent Nasıl Havalarda ve Ortamda Yetiştirilir?
Sukulentler son yıllarda en çok tercih edilen bitkilerdendir. Bunun nedenlerinden birisi, çok rahat yetiştirilebilmesi, birçok kişi için güzel olması ve uzun ömürlü olmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden de pek çok kişi bitkisini sağlıklı bir şekilde yetiştirebilmek için “Sukulent nasıl havalarda yetiştirilir?” diye merak ediyor. Öncelikle sukulent yetiştirmek için hava, tek başına yeterli değildir. Hatta havanın etkisi diğer unsurlara nazaran daha azdır. Bakımda öncelikli başka kriterler olmasına rağmen bu konumuzda sizlere hava koşullarından bahsedeceğiz.
Yaprak sapları, gövdeleri, kökleri ve yaprakları su toplayabilen sukulentler çok fazla çeşide sahiptir. Bu yüzden de aralarında yetiştirme farklılıkları olabiliyor. Genel olarak ise çok fazla suya ihtiyaç duymayan, dallarından, yapraklarından dahi çimlendirilerek dikilebilen bir bitki olarak öne çıkıyor. Hava koşulları olarak bol güneşli ve hava akışının fazla olduğu yerlerde daha iyi yetişiyor, daha gür gelişiyorlar. Her ne kadar teraryum içinde fazlaca tercih ediliyor olsalar da teraryumlar sukulentlerin gelişimi için uygun değildir. Çünkü teraryumlar nemin yoğun, hava akışının az olduğu yerlerdir. Oysa sukulentler tam tersini sever.
Sukulenter İçin En İdeal Yetiştirme Ortamı
“Sukulent nasıl havalarda yetiştirilir?” diye merak ediyorsanız öncelikle saksınızı evinizde bol güneş alan bir yere yerleştirmeniz gerekir. Sabahları doğrudan gün ışığını alan, öğeden sonraki gün ışığına ise doğrudan maruz kalmayan alanlar en ideal olanlarıdır. Öğle güneşi altında da bırakmamalısınız. Çok yoğun güneş altında yıpranabilir. İlkbahar ve yaz aylarında balkonunuza çıkarabilirsiniz. Kışın soğuk havalarda ise evinizin içerisine almanız daha uygun olur.
Bütün bitkiler gibi sukulentler de güneşe ihtiyaç duyar. Bu yüzden bitkinin doğru bir şekilde gün ışığı alması gerekir. Eğer saksınız az güneş alan bir yerde ise bitkiniz güneşe ulaşabilmek için normal gelişiminin dışına çıkacak, daha hızlı gelişmeye çalışacaktır. Bu da kök sistemlerinin zayıflayarak bitkinizin zarar görmesine neden olur. Kök sistemi, bir anda fazla büyümeden kaynaklı zayıflar. Aynı zamanda bu durum bitkinin düzensiz büyümesi ve gelişmesine de sebebiyet verebilir.
Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalar dışında yetişebilen sukulent, nemli ortamları çok sevmez. Bunun nedeni, fazla sudan hoşlanmamasıdır. Bakım sırasında da tek yapmanız gereken toprağı tamamen kuruduktan sonra sulamak ve saksıyı zaman zaman çevirmektir. Çok fazla sulanması sukulentlere susuz kalmalarından fazla zarar verir. Çeşitli böceklerin, sineklerin artmasına da sebep olabilir. Kendisi suya ihtiyacı olduğunu yapraklarının cansızlaşmasıyla zaten gösterir. Ortalama olarak normal bir bitkiyi haftada bir sulamak yeterlidir.