Cochin (Koşin) Tavuğu ve Özellikleri

Cochin tavukları çoğunlukla süs amacıyla evlerin bahçelerinde beslenirler. Kabarık tüylü vücuduyla dikkat çeken bu tavuk et ve yumurta açısından çok da verimli değildir. Sevimli Cochin ırkı tavuklar o denli uysal ve sevecen canlılardır ki evcil hayvan olarak besleyenler dahi bulunmaktadır. Bugünkü yazımızda Cochin tavuklarının genel özellikleri hakkında bilgi vereceğiz.

Cochin Tavuğunun Anavatanı ve Irkı

Cochin ırkı tavukların bilinen en eski kaynaklara göre 1800’lü yıllarda İngiltere’ye ithal edildiğidir. Victoria dönemi olarak da bilinen bu yıllarda Kraliçe Victoria birçok tavuk ırkını olduğu gibi bu ırkı da koruma altına alınmıştır. O zamanlar çok huysuz olan ve günümüzdeki Cochinlerden daha uzun bu tavuklar zamanla ıslah edilmiştir. Fakat bu süreçte ıslah edilebilse de yumurtlama kabiliyetleri büyük oranda azalmıştır. Ayrıca etinin lezzetinin de azaldığı söylenmektedir. Bu nedenle günümüzde yalnızca süs amacıyla beslenmektedir.

Cochin Tavuğunun Görünüşü

Cochin tavukları dışarıdan bakıldıklarında oldukça büyük görünürler. Bu büyük görüntünün altında yatan sebep bu tavuklara özgü olan dolgun ve yumuşak tüylerdir. Baştan tırnaklara kadar her yeri tüylerle kaplı olan bu hayvan bu özelliği sayesinde soğuğa karşı oldukça dayanaklılık gösterir. Fakat sıcak iklimler onları rahatsız eder.

Cochin cinsi tavuklar ortalama 4 kilograma kadar kütleye ulaşabilirler. Ayrıca boy olarak 60 santimetreye kadar uzayabilirler.

Bu tavuk ırkı çok farklı renklerde olabilirler. Dünya üzerinde bilinen 16 farklı renkte Cochin bulunmaktadır. Bunlardan en sık görüleni mavi, siyah, kahverengi, altın rengi ve kırmızı renkte olanlardır.

Cochin Tavuğunun Davranışları

Cochin tavukları fazla gezmeyi sevmeyen tavuklardır. Genellikle bulundukları alandan çok uzaklaşmayan bu tavuklar çevrelerine karşı oldukça uyumludur ve uysal bir davranış sergilerler. Bu nedenle hayvanlarda çok görülen stres tarzı problemler bu tavuklarda pek gözlemlenmez. Ayrıca dişi ve erkekler çok fazla gürültü yapmadığından şehir merkezlerinde de kolaylıkla beslenebilmektedir.

Cochin Tavuğunun Yumurta Verimliliği ve Üremesi

Bu tavuk ırkı yumurta verimliliği açısından çok geri planda kalmıştır. Haftada en fazla 2 kere kahverengi yumurta bıraktıklarından ve yumurtaları çok büyük boyutlu olmadığından yumurtası için beslenmezler. Fakat bu tavuk ırkı kuluçka için seçilebilecek en iyi ırklardan birisidir. Boyutu sebebiyle fazla miktarda yavruya sahip olabilen bu tavuklar civcivlerine karşı oldukça şefkatlidir. Öyle ki ördek, kaz ve diğer tavuk ırklarının civcivlerine dahi sahip çıktığı görülmektedir.

Cochin Tavuğu Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar

Cochin ırkı tavuklar dayanıklı ve uyumlu tavuklardır. Bundan dolayı bakımında zorlanabilecek herhangi bir durum yoktur. Biraz serin bir ortam sağlandığında ve ortam temizliğine dikkat edildiği takdirde kolay bir şekilde beslenebilmektedir.

Cochin Tavuğunun Beslenmesi

Cochin tavukları obur ama bir o kadar da tembel tavuklardır. Önlerinde fazla miktarda yemek olmadığında yeterince beslenemeyebilirler. Bu nedenle sahiplerinin düzenli olarak yem vermesi gerekmektedir. Bu tavuklar küçük böcekler, tohumlar ve meyveleri tüketebilirler.

Cochin Tavuğunda Sık Görülen Hastalıklar

Cochin ırkı tavuklar normal şartlarda oldukça sağlıklı hayvanlardır. Ancak tüylerinin fazla ve sık olması tavuk biti, parazit ve kene gibi küçük zararlı canlılar buraya yerleşmesine ve tavukları hasta etmesine neden olabilir. Bu nedenle bu durumla karşılaşmadan hemen önce gerekli temizlik işlemlerinin ve ilaçlamaların yapılması bu tarz sağlık sorunlarını önlemek için yeterli olabilir.

Cochin (Koşin) Tavuğu Fiyatları

Süs tavuğu ırklarından en bilinenlerden birisidir. Ülkemizde de hayvanat bahçeleri veya hobi amacı ile tavuk besleyenlerin öncelikli olarak tercih ettiği ırklardandır. Cochin (koşin) tavuğu yumurta fiyatları 10 ile 15 TL arasındadır. Cochin (koşin) tavuğu civciv fiyatları 50-80 TL, yetişkin cochin (koşin) tavuğu fiyatları ise 100-250 TL arasında değişmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu