Keklik Özellikleri ve Keklik Yetiştiriciliği
Keklik kanatlı hayvanlar içerisinde yer alan tavuktan biraz daha küçük bir canlı türüdür. Yabani bir hayvan olan keklik zaman içerisinde kısmen evcilleştirilip yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu kanatlı hayvan doğal ortamda geniş meralarda, ormanlarda ve tarlalarda yaşar, zararlı hayvanları tüketerek doğaya büyük katkıda bulunur. Bu nedenle insanlar keklik üretimine artık daha fazla önem vermektedir. Biz de bu yazımızda bu şekilde keklik üretimi yapmak isteyenler için gerekli bilgileri vereceğiz. Ancak üretim ve yetiştirme aşamasına gelmeden önce keklikler hakkında detaylı bir bilgiye gereksinim duyulur.
Keklik Özellikleri
Keklik ortalama 500 gram ağırlığında bir kuş türüdür. Normal şartlarda doğada ormanda, tarlada ve diğer arazilerde yaşayan bu hayvan çekirge ve tırtıl gibi zararlı canlıları tüketerek doğanın dengesine katkıda bulunur. Son yıllarda hobi amaçlı da beslenen bu hayvan doğadaki sayısının kontrolsüz avlanma ve yaşam alanı azalması ciddi biçimde azalması nedeniyle üretilerek doğaya salınmaktadır.
Keklik boyut olarak ortalama bir bıldırcından büyük tavuktan ise küçük boyutlardadır. İnsanlar geçmişte bu hayvanı eti için avlarken şimdilerde hobi ve zararlı canlılar ile mücadele etmek için kullanıyor. Bu da kekliklerin dünyanın pek çok yerine yayılmasına ve yeni alt türlerinin çıkmasına neden olmuştur.
Keklikler türden türe farklılık gösterse de her bir üreme döngüsünde 8 ila 15 arası yumurta bırakır. Bırakılan bu yumurtalar eğer erkek keklik tarafından döllenmiş ise 21-22 gün içinde çatlar ve civcivler doğar. Bu hayvanlar doğada küçük böceklerle ve buğday mısır gibi tohumlarla beslenir.
Keklik Yetiştiriciliği
Bu kuş türünün doğadaki varlığının önemi insanların onu daha fazla üretmek istemesine yol açmıştır. Çok zahmetli olmayan bu hayvan doğru bakım verildiği ve gerekli koşullar sağlandığı takdirde kolayca çoğaltılabilmektedir.
Bu kuşun üretimine başlanmadan önce hangi keklik türünün üretileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu noktada kekliğin doğa için mi, hobi amaçlı mı yoksa eti ve yumurtası için mi üretileceğinin bilinmesi gerekir. Amaca uygun olarak belirlenen keklik türü için erkek ve dişi keklikler temin edilir.
Keklik üretiminde ilk adımda bir kuluçka sisteminin temin edilmesi gerekir. Yumurtlayan kekliklerin kuluçkaya yatmadan civciv çıkartmasını sağlayan bu makineler üretim sürecini oldukça kolay hale getirir. Eğer keklikler yumurtası için üretilecekse ortam ona göre ayarlanmalı ve özel yuvalar hazırlanmalıdır.
Kuluçka sistemi hazırlandıktan sonra kümesin iyi bir şekilde hazırlanması gerekir. İyi hazırlanmayan kümesler hayvanların hastalanmasına ve hatta telef olmasına yol açabilir. İyi bir kümeste olması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir;
- Temiz olmalı, düzenli olarak temizlik yapılmalı
- Dışarıdan gelecek tilki, sansar, çakal vs. hayvanlara karşı korunaklı olmalı ve aynı zamanda keklikler dışarı kaçmamalı (keklikle uçabildiği için zor yakalanan hayvanlardır)
- Hayvanların stresten uzak bir yaşam sürmeleri için m2 ‘ye düşen keklik sayısı boyut dikkate alınarak olabildiğince az tutulmalı
- Kekliklerin yaşam alanında yer yer toprak, kum ve talaş gibi materyaller hazırlanmalı
Keklikler için gerekli ortam hazırlandıktan sonra ısı ve nem gibi değerlere dikkat edilmelidir. Yaşam alanları doğa olduğu için bu hayvanlar oldukça dayanıklıdır ancak yine de kümes içinde sıcaklık çok fazla veya çok az olmamalı, nem seviyesi normal sınırlarda olmalıdır.
Keklik yetiştiriciliğinde en önemli aşama kuluçka aşamasıdır. Yeterli olgunlukta olan birkaç yaşındaki keklikler yumurta bıraktıktan sonra çiftliğe göre değişmekle birlikte makinelerde ya da anaç kekliklerin altında kuluçkaya bırakılır. Yaklaşık 3 haftalık bir kuluçka döneminden sonra yeni civcivler yumurtadan çıkar ve üretime devam edilir. Kuluçka döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir;
- Kuluçka makine yardımı ile yapılacaksa sıcaklığın 37,5 derece, nemin %70 olması gerekir.
- Yumurtlayacak olan anaç keklik en az 5 aylık olduktan sonra döllenme için erkeğin yanına alınmalıdır.
- En verimli şekilde yumurta sağlayan keklikler sezonda 35 kadar yumurta üretir, bu rakam çeşitli ışıklandırma yöntemleri ile 2 katına çıkabilir. Ancak stres, hastalık vs. durumlarda verim kaybı olabileceğinden bu hususlara dikkat edilmelidir.
- Yumurtalar kuluçka makinesindeyken düzenli olarak çevrilmeli, havalandırılması sağlanmalıdır.
- Kuluçka makinesi her daim aktif olmalıdır. Çünkü bekletilen keklik yumurtalarında çıkım oranı ciddi oranda azalır.