Bambu Çeşitleri ve Evde Bambu Bakımı
Bambu, binden fazla bitki türünü içerisinde barındıran bir gruba verilen genel isimdir. Doğada, bambuların büyük çoğunluğu 15-20 metre boyuna ulaşabilir. Bununla beraber belirli türdeki bazı bambuları evde ve diğer kapalı alanlarda yetiştirmekte mümkündür. Örnek olarak altın bambu (Phyllostachys aurea) bu türlerden biridir. Bu bambu, nem ve güneş ışığına maruz kaldığında altın rengine dönüşen parlak yeşil gövdeye sahiptir. Dar ve mızrak şeklindeki yaprakları, gövdenin kısa saplarında kümeler halinde büyür. Bitki hızlı büyür ve izin verirseniz bahçeye kolayca yayılabilir. Bu nedenle, bir saksıya dikmek, onu kontrol altına almak için idealdir. Saksıda belki bahçedeki kadar büyüyemezler ama en azından kontrol edilebilirler. İdeal ekim dönemleri ilkbahar veya erken sonbahardır. Kapalı ortamlarda, evde, ofiste bakılacaksa yılın herhangi bir zamanında ekimi yapılabilir.
Bilimsel İsim | Phyllostachys aurea |
Bilinen İsimler | Bambu, altın bambu, olta direği bambu |
Bitki Türü | Çok yıllık, çalı |
Bitki Boyutu | Dış mekanlarda 4-5 metre, iç mekanlarda 70-150 santimetre |
Güneşe İhtiyacı | Tam veya kısmi |
Toprak Türü | Nemli ve iyi drene |
Toprak pH’ı | Asidik |
Kökeni | Çin |
Bambu Bakımı
Bambular çoğunlukla dayanıklı ve az bakım gerektiren bitkilerdir. Çok nadir olarak bazı hastalıklar veya haşereler sorun olabilmektedir. Genellikle budama da gerektirmez. Estetik olarak beğenmediğiniz durumlarda eski gövdeleri tabanlardan çıkarmak en mantıklı yöntemdir. Aynı zamanda bitki özellikle açık alanlarda yayılım göstererek büyür. Eğer yayılımı sınırlandırmak istiyorsanız topraktan çıkan yeni sürgünleri de uzaklaştırabilirsiniz.
Düzenli sulama ve besleme bambuların bakımının temelini oluşturur. Bambuların nemli toprağa ihtiyacı vardır. Bu nedenle bahçede veya saksıda bakılan bambuların düzenli olarak sulanmaya ihtiyacı vardır. Ara ara kontrol ederek gerekirse haftada bir seferden fazla sulama yapılabilir. Özellikle sıcaklığın çok değişmediği iç mekanlarda toprak nemini kontrol etmek daha kolaydır ve kendi belirlediğiniz özel aralıklar ile sulama yapabilirsiniz.
Işık
Bambular genel olarak tam güneş ışığı alan yerleri tercih ederler. Çok fazla gölge bitlinin büyümesinde ve parlak renginin oluşmasında olumsuz etkiler yapabilir. İç ortamda bakılan bambuları en çok ışık alan pencere önünde tutmak mantıklı olacaktır. Aynı zamanda bitkinin daha çok ışık alan kısmının düzenli aralıklar ile döndürülmesi de doğru olacaktır.
Toprak
Bambu bitkisi çeşitli toprak türlerini tolere edebilir. Fakat organik açıdan zengin, drenajı iyi olan topraklar daha çok tercih edilmelidir. Özellikle saksıda bakılacak bambular için kaliteli bir toprak seçimi önemlidir.
Nem
Bambu genel olarak nemli toprakları tercih eder ama kuru toprakları veya kısa bir süre ıslak toprakları tolere edebilir. Bunun yanında sürekli olarak ıslak olan bir alanda bulunması köklerini çürütebilir ve bitkiyi öldürebilir. İdeal olan eşit derecede neme sahip olan topraktır. Toprağın tamamen kurumasına izin vermemek gerekir.
Sıcaklık
Ana konumuz olan altın bambu soğuğa karşı toleransı ile bilinir. Kısa süreler için -15 °C sıcaklıklarda bile hayatta kalabilir. Bunun yanında aşırı soğuk havalar bitkide yaprak dökülmesine neden olabilir. Eğer uzun süre aşırı soğuk havalarda kalırsa bitki ölebilir. Bambu için en ideal sıcaklık aralığı 15-25 °C sıcaklıklardır. İç ortamlarda bu sıcaklıklar gelişimi için gayet idealdir. Bunun yanında klima gibi iklimlendirme cihazlarından gelen sıcak veya soğuk hava akımlarından korumak gerekir. Nemli havayı sevmesine rağmen doğru sulama ile bu çok önemli değildir.
Gübre
Bambu bitkinizin toprağında optimal miktarda besin maddesi bulundurmak için, etiket talimatlarına uyarak bambunuzu ayda bir kez dengeli bir sıvı gübre ile besleyin. Sağlıklı bitki büyümesini teşvik etmek için özellikle ilkbaharda bazı organik kompostları toprağa karıştırmak da yardımcı olabilir.
Bambu Saksı Seçimi ve Saksı Değiştirme
Küçük bir bambu bitkisi ile başlarken ideal olan 30 santimetre genişliğinde ve derinliği olan bir saksı seçmektir. Aynı zamanda bambunun uzun gövdesinin ağırlığını taşıyabilmesi için saksının ağır bir malzemeden yapılmış olması da önemlidir. Eğer plastik gibi bitkinin ağırlığını taşıyamayacak bir malzemeden yapılmış saksı kullanıyorsaız tabana biraz taş veya çakıl koymak faydalı olacaktır. Ayrıca, kabın geniş drenaj deliklerine sahip olduğundan emin olun.
Ekim yaparken kök kısmını saksıya yerleştirin ve etrafını gevşek, besin açısından zengin bir toprak karışımı ile doldurun. İsterseniz, büyümeyi teşvik etmek için biraz da kompost karıştırın. Ardından, bambuyu iyice sulayın.
Kökler tüm saksıya yayıldığında ve alt kısımdaki deliklerden çıktıklarını veya üstteki topraktan dışarı çıktıklarını gördüğünüzde, muhtemelen her yıl veya iki yılda bir bambunuzu daha büyük bir saksıya taşımanız gerekecektir.
Bitkinizin kendisi için çok küçük olan bir saksıda çok uzun süre kalmasına izin vermeyin, çünkü sağlıklı kalması için yeterli besin almayacaktır. Bir iç mekan bitkisi tipik olarak yılın herhangi bir zamanında saksı değiştirildiğinde iyi sonuç verir. Bitkinin büyümesini hızlandırdığı ilkbaharda yani büyüme mevsiminin başlangıcında, genellikle saksı değiştirme için en iyi zamandır.
Bambu Çeşitleri
Phyllostachys aurea’nın birkaç çeşidi vardır.
- Phyllostachys aurea ‘Flavescens Inversa’: Bu çeşidin kamışlarının bazı alt kısımlarında sarı bir şerit olabilir.
- Phyllostachys aurea ‘Holochrysa’: Bu çeşidin gövdesi genellikle türün diğerlerinden daha hızlı altın rengine döner.
- Phyllostachys aurea ‘Koi’: Bu çeşidin yeşil çizgili sarıya dönüşen gövdesi vardır.
- Phyllostachys aurea ‘Takemurai’: Bu çeşit, türün diğer bitkilerinden daha hızlı büyüme eğilimindedir.