Tarlada Yer Altı Suyu Nasıl Bulunur?

Tarım ve hayvancılık ile ilgilenen kişiler için en önemli konulardan birisi su kaynağıdır. Ülkemizde tarım ve hayvancılıkta kullanılan su büyük oradan yer altı sularından elde edilmektedir. Bu kapsamda “Tarlada su olduğu nasıl anlaşılır?” sorusu sık sık karşımıza çıkmaktadır. Bir tarlada su olup olmadığını anlamak için öncelikli olarak o bölge hakkında fikir sahibi olmalı ve çeşitli incelemeler ile bilgi edinmelisiniz. Jeolojik incelemeler sonucunda net olarak durum belli olacak olsa da, özellikle o bölgedeki diğer faaliyetleri incelemeniz ve su olup olmadığını bilmeniz size ciddi anlamda zaman kazandıracaktır.

Herhangi bir bölge veya tarlada su aramaya başlamadan önce yer altı sularının durumunu öğrenmek için bölgenin zemin yapısını ve jeolojik özelliklerini bilmek oldukça önemlidir. Özellikle vadi veya vadi benzeri alanlarda kum katmanları, çakıl ve kil bulunması bölgenin yer altı suları açısından zengin olduğunun göstergelerinden birisidir. Fakat en önemlisi bölgede jeolojik bir araştırma yapmak ve uygun bölgeyi belirlemektir. Bunun neticesinde uygun bir sondaj bölgesi belirlenir ve sondaj yapılır. Sondaj sonrasında net olarak su olup olmadığı tespit edilecektir.

Tarlada Su Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Herhangi bir bölgede su araması yapmadan önce toprağın yapısının incelenmesi sizi fikir sahibi yapacaktır. Ne yazık ki tüm toprak tiplerinde yer altı suyu ile karşılaşılmamaktadır. Özellikle su kaynağına yakın olan topraklarda ve bölgelerde yeraltı suyu çıkma olasılığı daha fazladır. Bunun yanında kumlu, çakıllı ve killi topraklarda çoğunlukla yer altı suları bakımından zengindir.

Eğer büyük bir bölgede yer altı suyu arayışınız varsa o bölgedeki yabani hayvanların davranışlarını izleyebilirsiniz. Yabani hayvanlar ve arı gibi böceklerin su için gittikleri bölgelerde yer altı suyu olma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle bölgenin analizi iyi yapılmalı ve mümkünse uzmanlardan yardım alınmalıdır.

Yer Altı Su Bulma Teknikleri

Bir tarlada veya arazide su bulabilmek için çeşitli yer altı su bulma teknikleri vardır. Aslında teknikten ziyade ipuçları diyebiliriz. Aşağıdaki faktörlerden ne kadarı sağlanıyorsa o kadar yüksek başarı oranı söz konusudur.

  • Eğer bölgede dere gibi bir akarsu varsa akarsu akışının olduğu kısımlar sondaj için uygundur.
  • Bir bölgede yıl boyunca kaynak suyu akıyorsa o bölgede yer altı suyu olma ihtimali yüksektir.
  • Bölgenin zemin yapısı ve yakındaki su kuyuları hakkında inceleme yapılmalıdır.
  • Kurak bölgelerden ziyade yeşil olan bölgelerde yer altı suyu olma ihtimali daha yüksektir.
  • Tuz veya diğer mineral birikintileri size o bölgede yer altı suyu olduğunu gösterebilir.
  • Eğer bölgede kum ocağı varsa bu durum da sizlere yer altı sularının varlığını gösterebilir. Ancak bu bölgelerde sondaj yapmak oldukça zordur.

Siz de bu teknikleri kullanarak topraklarınızda su olup olmadığını kolaylıkla anlayabilir ve yer altı suyu bulma konusunda doğru adımlar atabilirsiniz.

Arazide Yeraltı Suyu Tespiti

Çeşitli yöntemler sonucunda belirlenen bölgede su olup olmadığının net olarak belirlenmesi için sondaj şarttır. Bazen kontrol için sondaja yapılırken bazen direk olarak su çıkarmak amacıyla sondaj yapılmaktadır. Eğer tespitler doğru yapıldıysa su çıkma ihtimali oldukça yüksek olmaktır.

Sondaj işlemi pahalı ve zaman alan bir işlem olduğu için öncesinde tespitlerin doğru şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde ciddi bir maddi kayıp ve zaman kaybı olmaktadır. Bu nedenle sondaj öncesinde toprağın jeolojik yapısının incelenmesi ve bir mühendisten yardım alınması avantaj olacaktır.

Su hepimizin geleceğidir. Bu nedenle sondaj işleminin bilinçli şekilde yapılması gerekir. Su yeraltından çıksa da, göletten gelse de, akarsudan gelse de hiçbir zaman gereksiz yere kullanılmamalı, israf edilmemelidir.

2023 Su İçin Sondaj Fiyatları

Sondaj yapan firmalar derinlik üzerinden bu işlemi yapmaktadır. Firmalar metre olarak fiyat vermektedir. Şu anda 1 metre sondajın maliyeti bölgeye ve zemin yapısına göre değişmekle beraber 400 ile 600 TL arasındadır. Yani 1 metre sondaj 400-600 TL’dir. Örnek olarak 50 metre sondaj yapılacak bir yer için fiyat 20.000 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu