Testere Çiçeği (Aleo) Yetiştiriciliği

Aloe bitkisi yani bizim bildiğimiz ismiyle testere çiçeği kaktüsgiller ailesinden bir bitkidir. Yapraklarının şeklinden dolayı testere çiçeği adını almıştır. Yapraklarının dekoratif görünümünden dolayı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kaktüs yetiştiriciliği yapmak isteyenler için önerebileceğim en güzel bitkilerden bir tanesidir. Hem dayanıklı hem de bakımı kolay olduğundan dolayı yetiştiriciliğinin yapılmasını öneririm.

Testere Çiçeği (Aleo) İstekleri

Aloe bitkisi güneş ışığına çok ihtiyaç duyan ve seven bir bitkidir. Cam önlerinde, balkonlarda, teraslarda ve buralar gibi bol güneş ışığı alan yerlerde yetiştirmeniz çok yararlı olacaktır. Testere çiçeğinin gün boyunca en az 5-6 saat kadar güneş ışığına ihtiyacı olduğunu sakın unutmayın.

Testere çiçeği humus bakımından zengin toprakları çok sever. Aslında çok dayanıklı bitki olduğu için pek toprak seçimi yapmaz. Ancak bitkinizin gelişiminin hızlı ve iyi olması için toprak seçimi çok önemlidir. Bu yüzden humuslu toprak seçimi çok yerinde olacaktır. Ayrıca bir miktar ponza taşı eklemeniz de toprak karışımını daha da iyi hale getirecektir.

Testere çiçeği ilkbahar ve yaz aylarında bolca sulama ihtiyacı duyar. Bir tür kaktüs olmasından dolayı yazın bol su verilmesi bitki için oldukça önemlidir. Ayrıca yazın çok sıcak havalarda bitkinizin nem oranını bir miktar da olsa azaltmak için bitkinin yapraklarına arada bir su püskürtmeniz çok iyi olacaktır. Sonbaharda bitkiler genellikle dinlenmeye çekilirler. Bütün yaz yorulan bitkileriniz sonbahar ile başlayarak tekrar ilkbahar ayına kadar dinlenme dönemine girer. Testere çiçeği de sonbahar aylarından itibaren dinlenme dönemine girecektir. Bu yüzden bitkinizin su ihtiyacı azalacaktır. Sonbahar ve kış aylarında bitkiye verdiğiniz su miktarını azaltın. Sadece toprağının yüzeyinin az miktarda nemli kalması yeterli olacaktır. Kaktüs türü bitkilerin genel özellikleri yazın aldıkları bol suyu bünyelerinde depo edebilmeleridir. Bu yüzden de kışın çok suya ihtiyaç duymazlar. Eğer sonbahar ya da kış aylarında testere çiçeğinize çok su verirseniz bitkiniz çürür. Bir diğer önemli nokta ise; bitkinize kışın soğuk su vermemenizdir. Oda sıcaklığında su vermeniz gerekiyor. Yoksa bitkiniz hastalanır ve ne yaparsanız yapın kısa bir süre sonra ölecektir.

Eğer testere çiçeğinizde kuruyan ya da çürüyen yaprak ya dallar olursa hemen dikkatli bir şekilde budayarak uzaklaştırmanız bitkinizin sağlığı açısından çok iyi olacaktır. Ancak bu kesim işini çok dikkatli yapmanız gerekiyor. Bitkiye vereceğiniz ufak bir yara hastalık kapmasına ve bitkinizin zarar görmesine neden olabilir.

Her 2 ya da 3 yılda bir gübre verebilirsiniz. Gübre vermek için nisan ayı uygun olacaktır. Yaz aylarında ise haftada bir kez olmak şartıyla az miktarda kaktüs gübresi ile takviye edebilirsiniz. Bana kalırsa hiç gübre kullanmayın derim. Bitkinizi doğal yollardan yetiştirmek en güzeli olacaktır ama yine de gübreye ihtiyacı olanlar olabilir. O yüzden eklemekte fayda var diye görüyorum.

Hastalıklarına gelince en önemli hastalığı kök çürükleridir. Kabuklu bitler ise baş düşmanlarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu