Atatürk Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Atatürk çiçeği, poinsetteia ve noel yıldızı isimleri ile de bilinir. Bilimsel yani Latince adı Euphorbia pulcherrima‘dır. Bu çiçek sütleğengiller ailesine mensup bir çiçek türüdür. Karşıdan göründüğü gibi çiçekleri kırmızı değil aslında sarı renklidir ancak etrafını kaplayan kırmızı renkli yaprağımsı yapı nedeniyle kırmızı gibi görünür. Bu çiçeğin ülkemizde yetiştirilmesine ve tanınmasına öncülük eden kişinin Mustafa Kemal Atatürk olması nedeniyle Atatürk Çiçeği olarak anılmıştır. Hristiyan dünyasında da noel süslemelerinde sıkça kullanıldığından noel yıldızı olarak bilinir ve çiçeğin yıldız şeklindeki yaprağı ve yaprağın rengi üzerinde dini anlamlar oluşmuştur. Anavatanı Meksika ve Orta Amerika’dır. Bitki, Pointsettia olan adını, bitkiyi dünyaya tanıtan ABD’li devlet adamı ve bitki bilimci Joel Roberts Poinsett’den alır.

Atatürk Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Aslında bu bitki 5 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen çalı görünümünde bir bitkidir. Doğal ortamında ılıman iklimleri sever ancak saksıda da yetiştirilme imkanı vardır ve doğal olarak soğuk iklimlerde genelde saksıda yetiştirilir. Çanak yaprakları kırmızı, beyaz veya pembe olabilir. Bu yapraklar çiçekle karıştırılır ancak çiçek kısmı bu yaprakların ortasında küçük sarı renkte ve oldukça gösterişlidir. Ev bitkisi olarak daha çok saksıda yetiştirilir ve boyu 50 cm ile 1 metre arasında değişir. Bitki ılıman ve sıcak iklimi sevdiğinden çiçeklenme döneminde ortam ısısı 13 derecenin altında olmamalıdır. 10 derecenin altında ise bitkinin yaşamını sürdürmesi zordur. Bir diğer husus nemi çok seven bitkidir. Nem oranı %75 civarında olmalıdır.

Yazın yarı aydınlık yarı gölgeli yerler tercih edilmelidir. Bu çiçeğin görsel açıdan yapraklarının kırmızı olması genelde tercih edilir. Yaprakların kırmızı görünüme sahip olması ve tomurcuklanması için eylülden itibaren kesintisiz olarak 14 saat karanlık ortamda tutulması gerekir. Bunu sağlamak için 17:00-08:00 saatleri arasında üzerine örtü örtülebilir veya kapalı bir yere alınabilir. İlk tomurcuklanmanın görülmesi 10 haftayı aşabilir. Tomurcuklanma görüldüğünde bitki bol ışık alan bir yere bırakılmalıdır ancak yine güneş ışığına direk maruz bırakılmamalıdır.

Atatürk Çiçeği Hani Toprağı Sever?

Uygulamada bitki, 3 birim turba, 3 birim çürümüş yaprak, 2 birim tınlı toprak, 2 birim yanmış ahır gübresi, 3 kısım kum ve 2 kısım perlitinin karıştırılması ile elde edilen saksı harcı kullanılır. Her yıl nisan ayında saksı değiştirilir. Haziran ile ekim arasında haftada bir kez litreye 1-2 gram kompoze olarak gübre verilir.

Atatürk Çiçeğini Nasıl Sulanır?

Bitki, sürgün verme dönemi olan haziran ayı ile eylül ayı arasında ılık su ile yeterince sulanmalı ve sıcak havalarda ekstra olarak yapraklarına su püskürtülmelidir.  Aşırı sulamadan da kaçınmak gerekir. Bu çiçeği sularken aklımıza ılıman bir orman örtüsü gelmelidir bu nedenle sakı toprağını bir bataklık ve çamur gibi sulamak bitkiye fayda yerine zarar verir.  Çiçeklenme süreci olan aralık ve ocak döneminde verilen su miktarı azaltılmalıdır. Bu sürede verilen fazla su nedeniyle bitkinin yapraklarında dökülme görülebilir. Dinlenme dönemi olan ocak ile nisan ayı arasında ise az su verilmelidir.

Atatürk Çiçeği Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Atatürk çiçeği bazı marketlerin çiçek reyonlarında ve çiçekçilerde satılmaktadır. Ancak hassas bir bitki olduğundan özellikle bahar ve kış aylarında dışarıda yaşaması zordur. Bu nedenle bitkiyi satın alacağımız yerin saksıdaki bitkiyi nasıl muhafaza ettiğini gözlememiz açık havada ve cereyana maruz kalan yerde bulunan saksıyı tercih etmememiz uygun olabilir.

Not: Gövde ve yapraklardan sızan özsu bazı bünyelerde alerjiye neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu