Evde ve Saksıda Kuşkonmaz Yetiştiriciliği ve Bakımı

Kuşkonmaz özellikle son yıllarda oldukça popüler bir hale gelen dayanıklı ve çok yıllık bir sebzedir. Kuşkonmazın artık yavaş yavaş tanınması ile beraber kuşkonmaz yetiştiriciliği hakkında insanlarda yoğun bir şekilde araştırmaya başlamıştır. Çok yıllık bir sebze olan kuşkonmaz uzun yıllar boyunca hasat edilebilir yani kuşkonmazdan uzun yıllar ürün alınabilir. Tarla veya bahçe dışında evde veya saksıda kuşkonmaz yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini de muhtemelen merak ediyorsunuz. Öncelikli olarak direk cevabı verelim. Evet, saksılarda kuşkonmaz yetiştirmek mümkündür ama dikkat edilmesi gereken bazı hususlar söz konusudur.

Saksıda kuşkonmaz yetiştirmek mümkün olsa da bu işe girişenlerin bilmesi gereken en önemli nokta bu bitkiyi saksılarda umduğunuz kadar yaşatamayabilirsiniz ve unutmayalım ki bu bitkiler diktiğiniz yıl hasat edilemezler. Çok yıllık sebze yetiştirmek için sabır şarttır. Aslında, tohum ekerseniz, ilk gerçek hasadınızı yapmanız dört yıl sürer. Bitkiyi fide şeklinde diktiğinizde ise hasat almanız üç yıl sürebilir. Kuşkonmaz yetiştiriciliğine daha doğrusu evde amatör olarak kuşkonmaz yetiştirmeye başlamadan önce bu konuları bilmeniz doğru olacaktır.

Bu sizin gözünüzü korkutmadı ve rahatsız etmedi mi? O halde ipuçları vermeye ve konumuzu detaylandırmaya devam edelim.

  • Kuşkonmaz bitkisini tohumlardan, köklerden ve nakil ile ekmeniz veya dikmeniz mümkündür.
  • Kuşkonmazı tohumdan yetiştirecekseniz en uygun ekim ayları şubat, mart ve nisan aylarıdır.
  • Kuşkonmaz bitkileri, büyüme mevsimi boyunca düzenli sulamanın yanı sıra sık gübrelemeye ihtiyaç duyar.

Saksıda Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Yapmanız Dezavantajları

Bu sebzeleri saksıda nasıl yetiştireceğimizi bilmeden önce, bunu yapmanın en büyük dezavantajını bilmek önemlidir. Saksıda kuşkonmaz yetiştirmek size yer kazandırabilir, ancak bu bitkilerin ömrünü olumsuz etkiler. Ekim veya dikim dönemi bittikten sonra sadece 2-4 yıl gerçek hasat bekleyebilirsiniz. Saksılar aynı zamanda köklerin ne kadar büyük olabileceğini de sınırlar. Bitkilerin yetişmesi 2-3 yılı bulabileceğinden, aynı zamanda hasat için bekleme süresinin 2-4 yıllık olduğunu da düşünürsek; bu işlemlerin değip değmeyeceğine karar vermelisiniz.

Saksıda Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Nasıl Kuşkonmaz Yetiştirmek İstediğinize Karar Verin!

İlk olarak kuşkonmazları iç ortamda mı, yoksa dış ortamda mı yetiştireceğinize karar vermeniz gerekir. Onları iç mekanda yetiştirmeyi seçerseniz, kış da dahil olmak üzere çok fazla güneş ışığına ihtiyaçları olduğunu bilmeniz gerekir. Bu nedenle bu bitkiyi evinizde çoğaltmak zor olabilir. Aynı zamanda bulunduğunuz bölge ve iklim koşulları da önemlidir.

Bitkilerinizi tohumlardan mı yoksa taçlardan mı yetiştirmek istediğinize karar vermelisiniz. Tohumlardan kuşkonmaz yetiştirmek, taçlardan yetiştirmekten çok daha fazla zaman alır. Bu nedenle bölgenizde kuşkonmaz yetiştiriciliği yapanlar varsa; bir yıllık taç yerine iki ila üç yıllık taçları olup olmadığını sorun. Bu bitkinizi çok daha erken hasat etmenizi sağlar.

Doğru Noktayı Seçin!

Diğer bir husus, tohumlarınızı veya taçlarınızı dikmek için doğru zamanı seçtiğinizden emin olmaktır. En iyi zaman, sıcaklığın 18 °C’den yüksek olmadığı Mart-Nisan arasıdır.

Kuşkonmaz, kış da dahil olmak üzere her gün en az 8 saat tam güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu nedenle konumlandırılması çok önemlidir. Saksılarda yetiştirmenin en önemli yararı, ilk bulundurduğunuz yerde yeterince güneş ışığı almadığınızı fark ederseniz, saksıyı hareket ettirebilmeniz ve doğru bir noktaya taşıyabilmenizdir. Ancak, ilk seferde doğru noktayı seçmek işinizi kolaylaştırır.

Kuşkonmaz İçin Uygun Boyutlu Bir Saksı Seçin!

Kuşkonmaz yetiştirmek için uygun büyüklükte bir saksı kullanmak en kritik kararlardan biridir. Saksınız yanlış boyuttaysa, tüm işlemler çöp olabilir. Çok yıllık bir bitki oldukları için kuşkonmaz köklerinin yayılması için çok fazla alana ihtiyaç duyar ve saksılar bu anlamda oldukça sınırlayıcı olabilir. Bu da saksı başına yalnızca bir bitki yetiştirebileceğiniz anlamına gelir! Saksı başına birden fazla bitki koymaya çalışırsanız, bitkinizin sağlığı bozulur ve potansiyel olarak her iki bitkiyi de öldüren bir kök hastalığı olur.

Kuşkonmaz bitkisini doğru bir şekilde yetiştirmek için en az 50 cm derinliğe ve en az 50-60 cm çapa sahip saksılara gereksinim vardır. Plastik veya seramik saksılar bu bitkiler için uygundur, ancak çoğu kişi plastik seçer çünkü daha ucuzdurlar ve kolay kırılmazlar. Önemli olan başka bir şey de, kabın alt tarafında birkaç drenaj deliği bulunduğundan emin olmaktır.

Saksınıza Çakıl Ekleyin!

Saksıda drenaj delikleri olması gerektiğini söylemiştik. Bunun yanında saksıya toprağı eklemeden önce dip kısmına çakıl eklemenin de avantajları vardır. Bu sadece bitkilerinizin ıslak köklere sahip olmasını azaltmak ve drenajı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda bitkilerinizin bitkiye zarar verebilecek veya onu öldürebilecek mantar geliştirme riskini de azaltır.

Saksıda Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Bitkiler İçin Doğru Toprağı Seçin!

Sıradan bir toprağı alarak saksıya koymanız sakıncalıdır. Bu toprak, bitkilerinize zarar verebilecek potansiyel bakterilerin yanı sıra birçok sarıcı ot tohumları içerir. Bunun yerine bir bahçe mağazasından uygun bir bitki toprağı daha mantıklıdır. Bu topraklar; kompost, perlit, vermikülit veya turba yosunu karışımı kullanan steril topraklardır. Saksıda bitki yetiştirmek için gerekli olan nemi tutmak için tasarlanmıştır.

Kuşkonmaz, pH aralığı 6.5 ila 7.5 olan toprağı tercih ederPH seviyesini yükseltmek için kireç veya seviyeyi düşürmek için kükürt kullanabilirsiniz. Toprağınıza ekstra kompost da eklemelisiniz. Bitkilerinizin büyümesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin sağlanmasına ve drenajın artmasına yardımcı olur.

Kuşkonmaz bitkisinin hasat edilebilir hale gelmesi yaklaşık 3-4 yıl sürmektedir. Çok erken hasat etmeye çalışırsanız, gelecekteki veriminizi bozabilir ve bitkinin genel sağlığına zarar verebilirsiniz.

Kuşkonmaz Tohumu Nasıl Ekilir?

Özellikle bir süre egzersiz yapmak istiyorsanız ve sabırlıysanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. Tohumların çimlenip bir fideye dönüşebilmesi genellikle 1 yıl gibi bir zaman alır. Bu nedenle sabırla beklemek önemlidir. Tohumlar ekilirken toprak sıcaklığı önemlidir. Tohum ekimi için en iyi dönemler nisan ayının ortalarıdır. Saksıya açacağınız birkaç santimetrelik deliklere tohumları ekebilirsiniz. Sulama tohum ile yetiştirme sürecinde önemlidir. Tohumlar yaklaşık 10-14 günlük bir süre sonunda patlar ama tam anlamı ile bir bitki veya iyi bir fide haline gelmesi çok daha uzun sürer.

Tohumdan kuşkonmaz yetiştiriciliği yapacaksanız en ideal sıcaklık 25 °C sıcaklıktır. Saksıyı sürekli olarak bu derecelerde tutmaya özen göstermelisiniz.

Eğer daha erken bir hasat yapmak ve ürün elde etmek istiyorsanız taç ile kuşkonmaz ekimi yapabilirsiniz. Bu size yaklaşık olarak 1 yıl kazandıracaktır.

Saksılarda Kuşkonmaz Bakımı Nasıl Yapılır?

Artık kuşkonmaz bitkileriniz saksılarda büyüdüğüne göre, onlara nasıl bakacağınızı öğrenmelisiniz. Bunlar çok yıllık bitkiler olduğundan, yıllar boyunca bakımı biraz daha kolay olma eğilimindedir. Bununla birlikte, ilk iki yıl, iyi kurulmuş ve sağlıklı olduklarından emin olmak çok önemlidir.

Kuşkonmaz bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için toprağın nemli olması ama asla ıslak olmaması gerekir. Bu nedenle sulamayı ve su dengesini çok iyi şekilde ayarlamanız gerekir. Aşırı sularsanız bitkinin kökleri çürüyebilir. Aynı zamanda ayda bir kez, bitkilerinizin etrafına bir avuç kompost veya kompost gübresi eklemek harika bir fikirdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu