Kurdele Çiçeği Bakımı ve Çeşitleri

Kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum) örümcek çiçeği olarak ta bilinir. Güney Afrika Bölgesine özgü bir bitkidir. Bahçe düzenlemelerinde kullanıldığı gibi, kapalı ortamlarda da yetişir. Kurdele çiçeğinin bakımı için pek fazla zaman harcamanıza gerek yoktur. Kuraklığa alışıktır. Çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duymaz. Aksine yarı gölge ortamlarda alacağı kısmi güneş yeterli olacaktır. Alacağı güneş ışıkları yardımı ile yapraklarında daha canlı renkler olacaktır. Doğrudan güneş alan mekanlara yerleştirmek yapraklarında kurumaya sebep olacaktır.

Kurdele çiçeğinin en hassas özelliklerinden birisi gece dona karşı savunmasız olmasıdır. Özellikle gece olan donlarda açık havada olan çiçeğinizin ölme ihtimali yüksektir. Bu yüzden balkonlarda yetiştirdiğiniz kurdele çiçeğinizi yaşadığını şehre göre kışın ev ortamına almanız faydalı olacaktır.

Kurdele çiçeği türüne göre yeşil üzerine beyaz veya beyaz üzerine yeşil çizgilerden oluşur. Gövdeden uzayan sapların uçunda oluşan bitki yavrularında çiçeklenme olur. Çiçeklenme döneminde sık olmayan küçük, beyaz, parlak çiçekler verir. Bu çiçekler gündüz açar hava karardığında kapanır.

Kurdele çiçeğinin görsel güzelliğinden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, çiçeğinizin saksısını yüksek bir yere yerleştirmeniz faydalı olacaktır. Böylece çiçeğiniz aşağı doğru sarkarak bütün yapraklarını en güzel şekilde sergileyecektir. Ayrıca yapraklarının etrafındaki cisimlere dokunmasından hoşlanmayan kurdele çiçeği daha rahat bir ortamda güzel gelişecektir. Kurdele çiçeğinin en çok bilinen türleri, resimleri ve özellikleri ile aşağıda sıralanmıştır.

Kurdele Çiçeği Nasıl Sulanır?

Kurdele çiçeği sonbahar ve ilkbahar aylarında bira daha fazla suya ihtiyaç duyar. Normal şartlar altında ise kuraklığa bile dayanabilir. Belirleyeceğiniz düzenli sulama ile çiçeğinizin su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Klasik toprağı kurumadan su vermek, en iyi sulama biçimidir. Aşırı sulamalarda ise çiçeğinizin köklerinde çürükler oluşmaya başlar. Aşırı sulamayı en güzel çiçeğinize sineklerin musallat olması ile anlayabilirsiniz. Ayrıca çiçeğinizde yaprak bitleri ve örümcek akarları oluşmaya başlar.

Kurdele çiçeğinin suyu yetersiz olduğunda ise yaprak uçlarından itibaren kahverengileşmeye başlayacaktır. Kurdele çiçeğinin sevdiği nem ortamı standarttır. Nemi çok düşük yerlerde bulunan çiçeğin yapraklarında sulamada olduğu gibi kahverengileşmeye başlar.

Kurdele Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kurdele çiçeği diğer bitkilere nazaran çok değişik bir çoğalma yeteneği vardır. Genellikle olgunlaşmış ve 1 yılı geçmiş olan bitkinizde, gövdeden ince olarak ayrılan sapların ucunda yeni yumrular oluşacaktır. Bu yumrular zamanla yapraklanır ve çiçeklenir. Bu kurdele çiçeğinin kendi kendini çoğaltmasıdır. Yani bir bakıma kendi bebeklerini üretmesidir.

Yeni bir kurdele çiçeği istiyorsanız bu oluşan yeni yavruların en alt tarafından keserek çoğaltma yapabilirsiniz. Kestiğiniz yavru çiçeği direk toprağa ekin ve hafif sulayın. Daha sonra toprağını nemli tutarak sulamasına özen gösterin. Yaklaşık 2-3 hafta sonra çiçeğinizde yeni yaprak büyümelerini fark edeceksiniz. Direk toprağa ekmeden su içinde köklendirmek istiyorsanız , yapraklarının su içinde kalmamasına dikkat edin.

Kurdele Çiçeği Çeşitleri

Bonnie Türü Kurdele Çiçeği

Yaprakları daha dar ve kıvrılmaya yatkındır. Yaprakları, merkezde beyaz şerit kenarlarda yeşil şerit şeklindedir. Bitkinin sapları da yaprakları gibi kıvrımlı olmaya yatkındır. Bu türün uzunluğu diğer türlere göre daha kısa olmaktadır.

Variegatum Türü Kurdele Çiçeği

Yapraklarının merkezinde koyu yeşil geniş şerit, kenarlarında ince beyaz şeritten oluşur. Daha çok bahçe düzenlemelerinde tercih ediliyor.

Vittatum Türü Kurdele Çiçeği

Yaprakların merkezinde yer alan geniş beyaz şerit ve kenarlarında ince yeşil şerit vardır. Çiçekleri genellikle beyaz veya sarı olur.

Variety Türü Kurdele Çiçeği

Yapraklarının merkezinde çok ince bir şekilde hafif sarı şerit varır. Kenarlara doğru sarı rengi gölgelenme ile yeşile döner. En az bulunan türlerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu