Saksıda Biber Yetiştirme Yöntemleri

Biber, direkt olarak tüketildiği gibi farklı yemeklerin içerisinde de yoğun olarak kullanılır. Hatta birçok yemek için “bibersiz olmaz” şeklinde bir ifade kullanılır. İşte bu mutfakların olmazsa olmazı bitkiyi, evlerinizde yetiştirebilirsiniz. Evet, yanlış okumadınız. Evimin bahçesi yok diye üzülmenize gerek yok. Evinizdeki uygun bir alana yerleştireceğiniz saksılar sayesinde biberlerinizi yetiştirmeniz mümkündür. Peki, saksıda biber yetiştirme yöntemleri nelerdir? Bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorsanız, yazımızın devamını okuyun.

Saksıda Biber Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda biber yetiştirmeye başlamadan önce karar verilmesi gereken önemli bir husus vardır. Her ne kadar biber denildiğinde herkesin aklına yeşil renkli bir sebze gelse de bunun kendi içinde farklı türleri vardır. Biraz düşündüğünüzde, ne kadar fazla biber çeşidi olduğunu göreceksiniz. Bundan dolayı atılması gereken ilk adım, yetiştirilmek istenen biber türüne karar verilmesidir. Söz konusu aşamadan sonra ise aşağıdaki adımları sırası ile takip edebilirsiniz.

Ortamın Hazırlanması

Saksıda biber yetiştirmek için ilk olarak fide elde etmek gerekir. Fideyi satın alabileceğiniz gibi, kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Hatta bu seçeneği tercih ederek, tohumdan başlayan yolculuğun her anına tanıklık etmiş olursunuz.

Aldığınız biber tohumunu ekmek için öncelikle uygun şartların hazırlanması gerekir. Bunun için öncelikle derinliği 20 cm’den az olmayan saksılara ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Daha sonra ise bu saksıların içerisine humuslu ve kaliteli toprak doldurmanız gerekir. Burada bahsedilen işlemleri tamamladığınızda, artık saksılarınız hazır demektir. Şimdi de ev içerisinde bunlara uygun bir yer bulmalısınız.

Saksılara yer ayarlarken, özellikle tohumdan fide elde etme sürecinde, saksıların direkt olarak güneş ışığı görmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü fideler çok taze olacağı için güneş ışığını direkt aldıklarında zarar görebilirler.

Tohum Ekimi

Saksılar ve saksıların yerleri hazırlandıktan sonra tohum ekimine geçilebilir. Tohum ekimi sırasında son derece hassas hareket edilmelidir. İlk olarak saksıdaki toprakların nemlendirilmesi gerekir. Daha sonra ise toprağı parmağınız ile hafifçe iteleyin ve 1 cm derinlikte bir yer ayarlayın. Tohumu buraya bırakın ve üzerini toprakla kapatın. Kapatma sırasında kesinlikle toprağa bastırmayın. Toprağın gevşek kalması çok önemli.

Tohum ekimi tamamlandıktan sonra toprağın çimlenmeye kadar nemli kalması gerektiğini unutmayın. Bunun için toprağı sık sık üstten sulayın. Sulama için sprey şeklinde su püskürten aletleri kullanmaya özen gösterin. Suyu direkt olarak saksıya dökmeniz, tohumun yerinden oynamasına neden olabilir.

Gübreleme

Saksıda biber yetiştirirken yapılan gübreleme, verimliliği artıracaktır. Fakat bu işlemin sürecin başında yapılması, çok daha doğru olacaktır. Solucan ya da hayvan gübresi alarak, saksı topraklarına ekleyebilirsiniz.

Çapalama

Bahçede ya da tarlada yapılan biber yetiştiriciliğinde olduğu gibi saksıda yapılanda da çapalama çok önemlidir. Burada temel amaç, toprağın gevşek kalmasıdır. Eğer bu tam olarak sağlanamazsa, toprak yeteri kadar hava almaz ve farklı sorunlar meydana gelir. Saksının çapalanması için bir çubuk kullanmanız yeterli olacaktır.

Sulama

Tohumun fideye dönüştüğü süreçte toprağın sürekli nemli kalması gerekir. Fakat bu aşamadan sonra sulamanın nispeten daha seyrek yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Bunun için haftada bir ya da iki defa sulama yapmanız yeterli olacaktır. Toprağın sürekli nemli kalması, bitkinin çürümesine neden olabilir.

İlaçlama

Eğer bitkide herhangi bir anormallik yok ise ilaçlamaya gerek yoktur. Fakat farklı bir durum olduğunu fark ederseniz, hastalığın ne olduğunu tespit etmelisiniz. Bunun için bir ziraat mühendisinden yardım alabilirsiniz. Daha sonra ise hastalığa uygun ilacı kullanmanız gerekir.

Saksıda biber yetiştirme işleminin son aşaması ise biberlerin toplanmasıdır. İhtiyacınız oldukça saksıdaki biberlerinizi kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu