Bahçede Patlıcan Yetiştirme Yöntemleri

Patlıcan, sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Zengin içeriği ile dikkat çeken bu bitkinin boyu, 60 cm ile 120 cm arasında değişir. Bu bitkiyi bahçenizde çok rahat bir şekilde yetiştirebilir ve patlıcanları tüketebilirsiniz. Bahçede patlıcan yetiştirme yöntemlerine ilişkin merak ettiğiniz bütün detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Patlıcanın Özellikleri

Patlıcan, son derece güçlü bir bitkidir. Örtü altı şartlarında bu gücü çok daha net bir şekilde ortaya çıkar. Kök sistemi de benzer şekilde güçlüdür. Yaprakları büyüktür, yaprakların kenarları ise dalgalı bir yapıya sahiptir. Çiçekleri mor, beyaz ve bu ikisinin karşımı şeklindeki renklere sahip olabilir.

Patlıcanın yetişmesi için gerekli olan sıcaklık 25 ile 30 derece arasındadır. Gece sıcaklığının ise 15 dereceden düşük olmaması gerekir. Bundan dolayı yaz mevsiminde ya da örtü altında yetiştirilmesi gerekir.

Patlıcan Nasıl Yetiştirilir?

Patlıcan bitkisine ilişkin genel bilgiler yukarıda yer almaktadır. Bu muhteşem bitkiyi bahçenizde çok kolay bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar ve dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekildedir:

Tohum Ekimi

Bahçenizde patlıcan yetiştirmek için öncelikle fidelere ihtiyacınız olduğunu sakın unutmayın. Bu fidelere satıcılardan alabileceğiniz gibi kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Eğer fideleri yetiştirmek istiyorsanız, öncelikle patlıcan tohumları için saksıları ayarlamalısınız. Saksıların içerisine humuslu ve kaliteli toprak koymanız gerektiğini unutmayın.

Önceden hazırladığınız saksılardaki toprağın 2 cm altına tohumları bırakın ve üzerini kapatın. Toprağın ilk aşamada sürekli nemli kalması gerektiğini sakın unutmayın. Bunun toprağı her gün biraz nemlendirmeniz gerekecektir. Tohumlar yaklaşık 10 gün içinde çimlenir. Bu aşamadan sonra kazık kök oluşmaya başlar. Son olarak da yan kökler gelişir. Fideler, yaklaşık 2 ay sonra ekime hazır hale gelecektir.

Eğer fidelerinizi kendiniz yetiştirecekseniz, tohumları Mart ayının başında ekmeniz gerektiğini unutmayın.

Fide Ekimi

Patlıcan fidelerinin ekimi, standart fide ekimi şeklinde yapılır. Dikkat edilmesi gereken nokta, ekim yapıldığı zamanın sıcak olmasıdır. Çünkü soğuk havalara, fidelerin bahçelerde dayanması söz konusu değildir. Bunun için ekim için Mayıs ayının beklenilmesi yararlı olacaktır.

Patlıcan fidesi ekimi yapılmadan önce toprağın güzel bir şekilde hazırlanması son derece önemlidir. Bu aşamada toprağın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Daha sonra ise toprağa hayvan ya da solucan gübresi katılarak karıştırılmalıdır. Böylece toprak, daha zengin hale getirilmiş olacaktır.

Fide ekimi yapıldıktan sonra fideler sulanmalıdır. Başlangıçta fideler solacaktır. Bu durum son derece normaldir. Yaklaşık bir gün sonra fidelerin tekrardan eski haline geldiğini göreceksiniz.

Çapalama

Fideler tuttuktan sonra yabani otların temizlenmesi ve toprağın hava alması için çapalama yapılması gerekir. Söz konusu işlem, 3-5 gün ara ile birkaç defa tekrarlanabilir.

Sulama

Fideler tutana kadar sulama yapılmalıdır. Daha sonra ise bir süre su vermenin kesilmesi gerekir. Yaklaşık 7-10 gün patlıcan bitkisi sulanmamalıdır. Köklerin gelişimi için bu süreç önemlidir. Daha sonra haftada 1-2 defa sulama yapılmalıdır.

Hasat

Patlıcan sebzesi, son derece hızlı büyür. Zamanında hasat yapılması çok önemlidir. Eğer zamanında hasat yapılmazsa, patlıcanlarınızı aşırı büyüyebilir. Patlıcanları toplarken alttan başlayın ve üste doğru ilerleyin. Sebzeyi toplamak için bağ bıçağı kullanmanız, size kolaylık sağlayacaktır. Eğer bağ bıçağınız yoksa patlıcanın altından tutun ve yukarı doğru kaldırın. Böylece rahat bir şekilde patlıcanı dalından koparmış olacaksınız.

İlaçlama

Patlıcan bitkisinde görülen farklı hastalıklar vardır. Bunların ilaçları da farklıdır. Bitkide anormal bir durum gördüğünüzde, hastalığının ne olduğunu öğrenerek ona göre ilaçlama yapın.

Bahçede patlıcan yetiştirme yöntemlerine ilişkin genel bilgiler bu şekildedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu