Bahçede Domates Yetiştirme Yöntemleri

Özellikle yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi olan domatesler tarlada, serada, saksıda ve bahçede yetiştirilebilir. Eğer uygun büyüklükte bir bahçeniz varsa yaz boyunca kendi ihtiyacınız olan domatesi buradan karşılayabilirsiniz. Böylece hem domates yetiştirmenin keyfini yaşar, hem de organik domatesleri tüketme fırsatı yakalarsınız. Peki, bahçede domates yetiştirme yöntemleri nelerdir? Bu sorunun cevabı için yazımızı okumaya devam edin.

Bahçede Domates Nasıl Yetiştirilir?

Bahçede domates yetiştirmek, sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Eğer yeterli zamanınız varsa, bahçenize biraz zaman ayırarak domates yetiştirebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlar ve bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

Tohum Ekimi

Domates yetiştirebilmek için öncelikle fidelere ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu fideleri satın alabileceğiniz gibi kendinizde yetiştirebilirsiniz. Bunun için domates çekirdeklerini (tohumlarını), çok sıkı olmayan humuslu bir toprağa ekin. Söz konusu işlemi bahçenin bir köşesinde yapabilirsiniz. Çevrelediğiniz ufak bir alana domates çekirdeklerini atın ve daha sonra da üzerini ince bir toprak tabakası ile örtün.

Eğer domates çekirdeklerini ektiğiniz dönemde (Mart ayı başı) bulunduğunuz yer soğuk olursa, ekilen alanının üzerini kapatmanız gerekir. Şeffaf naylonlar ile bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak bunların altını desteklemeniz gerekecektir. Çünkü olası bir yağmurda, üzerlerinde biriken sudan dolayı fidelere baskı yapabilir.

Fidelerin Alınması

Yukarıda ifade edildiği gibi fideleri kendiniz yetiştirebileceğiniz gibi, farklı satıcılardan da temin edebilirsiniz. Yetiştirdiğiniz fideler, 8 haftanın sonunda dikilecek seviyeye gelmiş olacaktır. Bunları yerlerinden almadan önce bir miktar sulamanız ve toprağı gevşetmeniz gerekir. Daha sonra kökleri kopmayacak şekilde fideleri toplamalısınız.

Fidelerin Dikilmesi

Fideler, Nisan ayı sonu ve Mayıs ayının başı arasındaki dönemde dikilebilir. Topladığınız fideleri, daha önce ayarladığınız noktalara dikebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, toprağın sert olmaması gerekir. Bunun için belleme olarak bilinen yöntem ile toprak kaldırılmalı ve gevşetilmelidir. Daha sonra ise söz konusu alanı sulayarak daha yumuşak hale getirmelisiniz. Böylece fidelerin kökleri zarar görmeden dikeceksiniz.

Fideleri dikmek için bir çapadan yardım alabilirsiniz. Eğer çapadan yardım alacaksanız, dikilecek olan alanı sulamanıza gerek yoktur. Dikim yapıldıktan sonra sulamanız gerektiğini unutmayın.

Çapalama

Fideler ilk dikildiğinde mutlaka su verilmelidir. Direkt olarak fidelerin dikildiği toprak sulanmalıdır. Bu işlemden sonra ise bir süre fidelere su verilmemelidir. Güneşin altında 5-7 gün arası kalmaları gerekir. Söz konusu aşamada, çapalama işlemi yapılmalıdır. Çapalama esnasında fidelere zarar verilmemelidir. Köklerine çok yaklaşmadan çapalanmalıdır.

Çapalamada temel hedef toprağın havalandırılmasıdır. Fakat bu yapılırken, topraktaki diğer otlar da alınmalıdır. Toprakta sadece domates fidesi olmalıdır. Bunun dışındaki bütün yabani otlar, çapalama ile alınmalıdır. Çapalama, otların çok fazla olduğu durumlarda 5 gün ara ile birkaç defa tekrarlanabilir.

Sulama

Domates fidelerinin sulanması son derece önemlidir. Fakat bu işlem doğru olarak yapılmalıdır. Fideler dikildikten sonraki ilk dönemde aşırı su verilmemelidir. Çapalamanın ardından toprağın durumuna göre haftada 1-2 defa sulanması yeterli olur.

Fideler büyüyüp çiçek vermeye başladığı zaman su azaltılmalıdır. Çünkü bu dönemde aşırı su verilmesi, çiçeklerin dökülmesine neden olabilir. Çiçekler domates olmaya başlayınca, sulama işlemi biraz daha sıklaştırılmalıdır. Eğer bu dönemde sulama yeteri kadar yapılırsa, domatesler yeterli büyüklüğe ulaşacaktır. Fakat sulama yeteri kadar yapılmazsa, domatesler yeteri kadar büyümeden kızarmaya başlayacaktır.

Gübreleme

Fideler henüz dikilmeden önce toprağa hayvan gübresi eklenebilir. Benzer şekilde diğer gübrelerin eklenmesinde de herhangi bir mahsur yoktur. Yine fidelerin ilk dikildiği dönemlerde gübreleme yapılabilir.

İlaçlama

Domatesler çiçek açmaya başlamadan önce ya da tam çiçek döneminde kükürt atılabilir. Kükürt sayesinde bitki zararlılardan korunmuş olacaktır. Bunun dışında farklı bir hastalık görülmesi durumunda, buna uygun ilaçlama yapılmalıdır.

Hasat

Domatesler kızararak yeterli olgunluğa ulaştığı zaman toplanmalıdır. Zamanında toplanmayan domatesler çürüyecektir.

Bahçede domates yetiştirme, genel hatları ile bu şekildedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu