Kalanşo Çiçeği Bakımı ve Çoğaltma

Az yer kaplamasına rağmen narin görüntüsü ile dikkat çeken kalanşo çiçeği, Asya ve Afrika kökenli bir bitkidir. Salon ve odaların en güzel noktalarını süsleyen bu çiçeklerin yaprakları çok uzun değildir. Bu sayede çarpma ya da benzer olumsuzluklara neden olmazlar. Hemen her türden ev ortamına rahatlıkla uyum sağlarlar ve bulundukları ortamlara ayrı bir hava katarlar. Peki, muhteşem görüntüsü ile dikkat çeken kalanşo çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Kalanşo Çiçeği Özellikleri

Kalanşo çiçeği bakımı hakkında bilgi vermeden önce, bu çiçeğin özelliklerinden bahsedilmesi daha doğru olacaktır. Crassulaceae familyasından olan kalanşonun kendi için 125’ten fazla türü vardır. Serin ve humuslu toprakları seven bitkinin adının anlamı ise düşen ve yeşeren şeklindedir.

Aşırı sudan ve direkt güneş ışığından hoşlanmayan bir çiçektir. Havadar ve aydınlık ortamları daha çok sever. Sonbahar ile yaz mevsiminin başına (havalar ısınmaya başlayana) kadar çiçek açar. Havanın aşırı sıcak olmadığı dönemlerde gelişimi hızlıdır. Sıcaklar başladığında ise gelişimi yavaşlar ve çiçek açmaz.

Kalanşo Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kalanşo, çok fazla bakım isteyen bir çiçek değildir. Gerekli ışık ve ısı şartlarını sağlamanız yeterli olacaktır. Sulama ve bitkinin konforuna biraz özen göstermeniz durumunda, uzun yıllar evinizi süsler.

Kalanşo, ışığı ve suyun aşırısını sevmez. Yaz aylarında gölgede, kış aylarında ise güneş alan bir noktada bulunması gerekir. Sulama yapmadan önce toprağın tamamen kuruması beklenmelidir. Toprak kurumadan sulanmamalıdır.

Hava akımlarından çabuk etkilenen bir bitki olarak dikkat çeker. Bundan dolayı pencere önleri ve kapı ağızlarına konulmamalıdır. Diğer saksı bitkileri ile kıyaslandığında, bakımının çok daha kolay olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kalanşo bakımına ilişkin diğer detaylar ise aşağıda yer almaktadır.

Sulama

Suyu seven bir bitki olmasına karşın, aşırı sulandığında küser. Bundan dolayı sulamaya özen gösterilmelidir. Sulama yaparken, sürekli aynı ölçek kullanılmalıdır. Yaz aylarında haftada iki defa, kış aylarında ise haftada bir defa sulanması yeterlidir. Sulamadan önce toprağının kurmuş olduğundan emin olmanız gerektiğini unutmayın.

Işık ve Sıcaklık

Aydınlık ortamı sevmesine rağmen, direkt olarak güneş ışığına bırakılmamalıdır. Bu durum, kalanşonun ışığı sevmediği anlamına gelmez. Eğer yeterli ışık olmazsa, bitki muhtemelen gelişemez ve çiçek açmaz. Kalanşo, güneş ışığına doğru yönelen bir bitkidir. Bundan dolayı saksısını çevirmek gerekebilir.

Kalanşonun aşırı sıcaktan ve soğuktan korunması gerekir. Yaz aylarında oda sıcaklığında kalmalı ve direkt olarak güneşe maruz bırakılmamalıdır. Kış aylarında ise ortam sıcaklığının 12 derecenin altına düşmemesi son derece önemlidir.

Toprak

Kalanşo için hazırlanan saksıdaki toprağın kaliteli ve humuslu olması gerekir. Drenaj sağlanmış ve havadar toprağın olması durumunda, kalanşonun gelişimi çok daha iyi olacaktır. Toprağına zaman içinde gübre ekleyebilirsiniz. 1-2 aylık dönemlerde eklediğiniz gübre, bitkiyi olumlu etkiler. Ayrıca evde kullanılan yumurtaların kabuklarını, toprağa uygun bir şekilde bırakabilirsiniz.

Budama

Kalanşo, çiçek döneminden sonra budanmalıdır. İlkbaharın son dönemleri ile yaz başına kadar budama yapılabilir. Ayrıca çiçekler solduğunda kesilerek bunları almanız gerekir. Bu işlem sadece çiçeğin güzel görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bitkinin gücünün boşa gitmesi engellenmiş olur.

İlaçlama

Kalanşo çiçeğinde zaman içinde farklı zararlılar görülebilir. Ufak sinekler, toprağında kurtlar ya da benzer zararlıların kalanşoyu etkilediği bilinir. Bazen bunlar ilaçlama ile giderilir. Bazen ise toprak değişimi yapılması gerekir. Burada esas husus, zararlıların erken tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasıdır. Aksi durumda çiçeğinizi tamamen kaybetmeniz söz konusu olabilir. Bu durum ise sizin için tam anlamıyla bir hayal kırıklığı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu