Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Çarkıfelek bir diğer adıyla Passion Fruit, dış kabuğu mor içi ise çekirdekli ve sulu bir yapıya sahip olan egzotik bir meyvedir. Tropikal Amerika’da üretilmeye başlanan ve sonrasında tüm dünyaya yayılan çarkıfelek meyvesinin dört yüze yakın türü mevcuttur. Çarkıfelek meyvesini üretmek isteyenler için bitki tohumu ya da gövdesindeki çelikler kullanılabilmektedir.

  • Koyu yeşil yapraklara sahiptir.
  • Çiçekleri ergüvenidir.
  • Pembe ya da kırmızı renkte iri çiçeklere sahiptir.

Çarkıfelek meyvesi Brezilya ve Kuzey Arjantin bölgelerinde doğal olarak yetiştirilen meyvedir. En çok Avustralya, Brezilya, Arjantin’de üretimi gerçekleşmektedir ve genellikle buralardan Dünya’nın diğer bölgelerine gönderilmektedir.

Çarkıfelek meyvesinin çiçeği en erken ilkbahar aylarında açarken, haziran ve temmuz ayları gibi meyveler olgunlaşmaya başlamaktadır. 2. çiçeklenme ise temmuz sonuna doğru başlarken sonbahar döneminde yumurta kadar mor renkli meyveler meydana gelmektedir.  

Çarkıfelek Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çarkıfelek meyvesi iki şekilde yetiştirilebilmektedir.

  • Bitkinin tohumunu kullanarak.
  • Gövdedeki çeliklerle çoğaltarak.

Meyvenin yetiştiriciliği sağlanabilmektedir. Tropikal bir meyve olduğu için yetiştiricilik sırasında su ihtiyacı duymaktadır. Yağmur ve suni sulamanın bulunmadığı alanlarda çarkıfelek meyvesini yetiştirmek mümkün değildir. Gerekli verim alınamaz.

Bitki tohumu kullanarak çarkıfelek meyvesi yetiştirmek isteyenler için uygun ekim zamanlarında bitkinin tohumunu toprağa ekerek çimlenme zamanını beklemeniz gerekmektedir. Gövdedeki çeliklerle üretilen yönteme göre daha uzun bir süreci kapsayan tohum seçeneğinde de bitkiden verim almak mümkündür.

Diktiğiniz alan koyu gölgeli yerlerden güneş alan alanlara kadar genişlik gösterebilmektedir. Küçük alanlarda sadece yemek için çarkıfelek meyvesi yetiştirmek isteyenlerin geniş saksılara dikim yapması uygundur. Ayrıca iç bahçelerde de meyvenin yetiştiriciliğini sağlayabilirsiniz.

  • Çiçek tarhları
  • Saksılar
  • Bordürler
  • Bahçe
  • İç mekan
  • Balkon

Çarkıfelek meyvesini yetiştirebileceğiniz alanlardan bazılarıdır.

Toprak, meyvenin yetişmesi için en önemli unsurlardan birisidir humus bakımından zengin olması ve drenajının yüksek olması gerekmektedir.

Büyüme hızı sizin sağladığınız ortam koşullarına göre değişim gösterebilmektedir. Ayrıca bahar aylarından itibaren sürekli çiçeklenme ve meyve verme özelliği bulunmaktadır.

Çarkıfelek Yetiştirirken İklim Nasıl Olmalıdır?

Hangi iklim koşullarına dayanıklıdır diye soracak olursak; -5 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilen çarkıfelek bitkisi soğuğa yarı dayanıklı bitkiler arasında yer almaktadır.

Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Çarkıfelek üretimi yapılırken yaprak çürüklerinden elde edilen humuslu gübreleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca;

  • Akıllı progranül gübreler
  • Yanmış çiftlik gübreleri

Çarkıfelek gübresi olarak kullanılabilmektedir.

Çarkıfelek Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çarkıfelek arsız ve hızlı gelişim gösteren bitkidir. Çok çiçeklenmesinin yanı sıra pek az böcekten etkilenmektedir. Bu durumda oldukça güçlü yapısıyla beraber kısa süre içerisinde pek çok meyve almanızı sağlar. Budama ile kontrol altında tutarak yılın belirli dönemlerinde meyve alımınızı sağlayabilirsiniz.

Çarkıfelen Yetiştiriciliği Ne Kadar Kazandırır?

Çarkıfelek meyvesi son dönemde pek çok insanın merakını uyandıran ve ithalatı gerçekleştirilen meyveler arasında yerini almıştır. Dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen ve tadına bakılmak istenen meyvenin hızlı gelişimi ve çok ürün vermesi sebebiyle yetiştiricilikten elde edilen gelir de fazladır. Marketlerde üç tanesi 20-25 Türk Lirasından satılan çarkıfelek meyvesinin yetiştiriciliğinden elde edilen gelir de her geçen gün artmaya devam etmektedir.  Çarkıfelek’in ismini duyan ya da meyveyi görüntüsü dolayısıyla merak eden pek çok insan bulunmaktadır.

Çarkıfelek yetiştiriciliğinde de her meyvede olduğu gibi birtakım sorunlar yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda bitkinizde hastalık olup olmadığını, bitkinizin büyüme hızını ve meyvelerinin verimli olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Büyük firmalara ve ülkelere ithalat yapmak isteyen yetiştiricilerin bu işi profesyonel sahaya taşımaları ve yüksek bütçeler bağlamaları gerekmektedir. Kısa vadede size oldukça fazla gelir getirebilecek bu yetiştiricilik türü son dönemde pek çok insanın tercihi olmuştur. 

Bir Yorum

  1. Beş yıldan beri bahçemde çarkıfelek bitkim var. Boyu 4 metrelik bahçe duvarını geçti. Bol bol çiçek açıyor ama hiç bir zaman meyve vermedi. Acaba sebebi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu