2021 Holstein (Siyah Alaca) Sığır Fiyatları

Holstein ya da bilinen diğer adıyla Siyah Alaca sığırlar, dünyadaki en yaygın ırk olarak dikkat çeker. Anavatanı Hollanda’nın Frizya bölgesi olan bu ırk, adından da anlaşılacağı gibi siyah ve beyaz renklere sahiptir. Renk oranı, hayvanlar arasında farklılık gösterebilir. Verimliliği son derece yüksek olan hayvanlar 1950’li yıllarda ıslah çalışmaları daha etkili hale gelince, bu ırkta alınan sonuçlar çok daha iyi olmaya başlamıştır. Başta süt verimi olmak üzere Siyah Alaca, diğer ırklara göre çok üstün hale gelmiştir. Peki, diğer ırklardan daha üstün olduğu ifade edilen Holstein (Siyah Alaca) sığır fiyatları ne kadardır? Yazımızın devamında bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Holstein (Siyah Alaca) Sığır Özellikleri

Siyah Alaca sığır fiyatları hakkında bilgi vermeden önce, bu ırkın genel özelliklerinden bahsedilmesi daha doğru olacaktır. Öncelikle söz konusu ırkın özellikleri, hayvanların bulunduğu ülke ve kent şartlarına göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. Bu bağlamda aşağıda yer alan özellikler, bazı durumlarda farklılık gösterebilir. Holstein sığır özellikleri genel olarak şu şekildedir:

  • Süt verimi laktasyon dönemlerinde ortama 7.000 litreye kadar çıkabilir.
  • Islah edilen ve üstün sığırların seçilmesi sonucunda süt veriminin 12.000 litreye kadar çıkması söz konusu olabilir.
  • Siyah Alaca sığır sütünün yağ oranı %3-3,5 arasındaki seviyelerdedir.
  • Hem süt, hem de et verimliliği son derece yüksektir.
  • Sığırın canlı ağırlığı 600 kg ile 1.000 kg arasındadır.
  • Günlük ağırlık artışı 800 gr ile 1.200 gr arasındadır. Fakat beside ağırlık artışı 1 kg ile 1,4 kg arasına kadar çıkabilir.
  • Sığırlar 12-15 aylık olduklarında, kesim ağırlıklarına ulaşmış olurlar.
  • Erkek ve dişilerde de boynuz vardır.

Holstein (Siyah Alaca) Süt Verimi

Siyah Alaca sığır süt verimi son derece yüksektir. Dünyanın farklı noktalarında ve bilinçli tarım yapılan çiftliklerde verimlilik 10 ton üzerindedir. Ülkemizde ise ortalama 7 ton seviyelerindedir. Türkiye’deki diğer ırkların 3 ton ile 3,5 ton arasında bir süt verimliliğine sahip olduğu dikkate alınırsa, Siyah Alaca’nın ne kadar verimli olduğu çok daha iyi anlaşılır. Yapılacak olan ıslah çalışmaları ve bilinçli tarım ile bu seviyeleri çok daha yukarıya taşımak mümkündür.

Siyah Alaca Buzağılama

Siyah Alaca ırkının et ve süt verimliliği yüksek olmasına karşın, buzağılama noktasında bazı olumsuzlukları olduğu söylenebilir. Bu ırktaki laktasyon süresi 220 ile 550 gün arasında değişir. Sürenin fazla olması, tohumlamadaki başarı oranlarının düşmesine neden olur.

Bu ırkta ilk buzağılama yaşı, 20 ay ile 40 ay arasında yer alır. Ortalama olarak hesaplandığında ise ilk buzağılama yaşının 29 ay olduğu söylenebilir. Doğan buzağılar ortalama 40-45 kg arasındadır. Ülkemizdeki buzağıların ağırlığı ise 35-40 kg aralığında değişir.

Holstein (Siyah Alaca) Sığır Fiyatları

Yukarıda Siyah Alaca sığır hakkında genel bilgiler verilmiştir. Söz konusu bilgilerin ardından söz konusu sığırların hangi fiyatlara satıldığı sorusunun cevabı verilebilir.

Holstein, oldukça verimli bir ırktır ve ülkemiz bazı bölgelerinde yoğun olarak tercih edilir. Söz konusu ırkın fiyatına ilişkin net bir rakam vermek mümkün değildir. Çünkü fiyatları etkileyen çok sayıda unsur vardır. Bu unsurlar dikkate alındığında, fiyatların değişken olduğu net bir şekilde görülecektir. Bunun haricinde son dönemlerde fiyatlarda ciddi bir dalgalanma olduğu da bilinmektedir.

Fiyatları etkileyen unsurlar ve fiyatlardaki dalgalanmalara karşın, ortalama bir rakamdan bahsetmek mümkündür. Ortalama bir Siyah Alaca sığır için ödenmesi gereken rakam 12.000 TL seviyelerindedir. Bu rakam, hayvanın ve satıldığı bölgenin durumuna göre daha yüksek ya da daha düşük olabilir. Farklı özelliklere sahip ineklerin fiyatları ise aşağıdaki gibidir:

  • 6 ile 12 aylık arasında yer alan Siyah Alaca sığırlar 6.900 TL
  • 2 Yaşında ve 4 ile 7 aylık gebe olan Holstein cinsi sığırlar 12.250 TL
  • 3 Yaşında ve 4 ile 8 aylık gebe Siyah Alaca sığırlar 10.900 TL
  • 4 Yaşında sığırlar 8.800 TL
  • 2 yaşında Siyah Alaca sığır 11.000 TL

(Buradaki rakamlar ortalamadır, değişkenlik gösterebilir.)

Sığırın genel özellikleri, kondisyonu, yaşı, ağırlığı ve bölgenin özelliklerine göre fiyatlarda dalgalanmalar olabilmektedir. Aynı zamanda dönem dönem fiyatlarda artma ve azalmalar söz konusu olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu