Ejder Meyvesi (Pitaya) Üretimi ve Yetiştiriciliği
Ejder Meyvesi ya da bilinen diğer adıyla pitaya son zamanlarda dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de ünü artmış bir tarım ürünüdür. İsminin sıkça duyulmaya başlanması ve mutfaklara daha fazla girmeye başlamış olması nedeniyle gerek küçük bahçe sahipleri gerek büyük çiftçiler bu ürünün yetiştirilmesi ile ilgili bilgi aramaya başlamıştır. Ejder Meyvesi yetiştiriciliği ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Nedir?
Ejder meyvesi tropikal iklim kuşaklarının hâkim olduğu yerlerde yetişen bir bitki türüdür. Kiviye benzer bir yapısı olan bu meyve içinde siyah tohumlardan ve beyaz etli bir kısımdan oluşmaktadır. Daha çok salatalarda ve smoothie yapımında kullanılmaktadır. Her bir meyvesi hasat yapıldığı zamana ve üretim biçimine göre farklılık göstermekte beraber 150-600 gram arasında ağırlığa sahiptir. Oldukça besleyici bir içeriğe sahip olan bu meyve sofralara lezzet katmaktadır.
Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Ejder meyvesi nemli bölgelerde yetiştirilebilen bir tarım ürünüdür. Güney Amerika ve Avusturalya’nın pek çok bölgesinde gerekli koşullar sağlandığında kolay bir şekilde üretilebilmektedir. Farklı bölgelerde ise sera tarzı uygulamalar ile koşullar sağlanarak bu meyvenin üretimi yapılabilir. Üretim yapılmadan önce hangi çeşidin yetiştirileceği belirlenmelidir çünkü bu meyvenin birbirinden farklılık gösteren üç farklı çeşidi vardır. Bu türler şu şekildedir;
- Hylocereus undatus: Bu ejder meyvesi en çok yetiştirilen çeşididir ve içi kırmızı renklidir.
- Hylocereus megalanthus: Bu ejder meyvesinin içi sarı renktedir.
- Hylocereus costaricensis: Bu ejder meyvesinin içi mor renktedir.
Ejder Meyvesi Hangi İklimde ve Koşullarda Yetişir?
Ejder meyveleri tropikal iklim bitkilerinden olduğu için nispeten sıcak ve nemli bir iklimde daha kolay yetişir. Bu nedenle bu meyvenin üretimi Güney Amerika gibi elverişli yerlerde oldukça fazladır. Bununla birlikte Endonezya, Tayland ve Avusturalya gibi yerlerde de kolay bir şekilde yetişebilmektedir.
Ejder meyvesi kaktüs bitkileri ailesine üye olan bir bitki türüdür. Bu nedenle çok az su tutan topraklarda yetiştirilmesi önerilir. Gün içerisinde en az 6 saat güneş ışığı aldığı sürece kolay bir şekilde yetiştirilebilir.
Türkiye’de hangi bölgelerde pitaya yetiştiriciliği yapılabileceği ile alakalı olarak “Ejder Meyvesi (Pitaya) Türkiye’de Nerede Yetişir?” konumuzdan bilgi alabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Yetiştirme Şekilleri Nelerdir?
Ejder meyvesi yapısı gereği farklı şekillerde yetiştirilebilen bir üründür. Bu nedenle yetiştirecek olan kişi ekipmanlarına, sermayesine ve zamanına göre farklı şekilleri deneyebilir.
- Tohumdan Ejder Meyvesi Yetiştirmek: Ejder meyvesi yetiştiriciliği içerisinde en az ekipman isteyen yöntem tohumdan yetiştiriciliktir. Ancak bu yöntemde bitkinin büyümesi bekleneceği için diğer yöntemlere göre daha fazla zaman gerekecektir. Tohum elde edildikten sonra nemli ortamda bir süre bekletilir. Ardından tohumlar filizlendikten sonra toprağa ekilecek hale gelir. Ancak bu ekimden meyve alabilmek için 5-7 yıl arası beklemek gerekebilir.
- Vejatatif Çelik ile Ejder Meyvesi Yetiştirmek: Bu yöntemde daha önceden yetişmiş bitkinin genetik yapısı kullanılarak meyve üretimi yapılır. Yetişmiş bitkinin çeliği alınır ve farklı yerlere nakledilir. Bu yöntemde daha az zaman yeterlidir ve 2-3 sene içerisinde meyveler hasat edilmeye başlanabilir.
- Saksıda Ejder Meyvesi Yetiştirmek: Ejder meyvesi yetiştiriciliğinde bir diğer yöntem saksıda üretimdir. Bu yetiştirme yöntemi daha çok küçük yetiştiriciler için uygundur. Birkaç cm2 yere ekilecek olan tohum ve çelik ile küçük çaplı ejder meyvesi yetiştiriciliği yapılabilir.
Ejder Meyvesi Nasıl Hasat Edilir?
Yeterli olgunluğa ulaşan ejder meyvesi çiçek açmaya başladıktan sonra hasat zamanının geldiği anlaşılır. Çiçeğin ardından ilk meyve görüldükten sonra yaklaşık dört hafta içerisinde meyveler hasar edilebilir kıvama gelir. Dış kabuğu canlı pembe ya da türüne göre sarı tonuna geldikten sonra hasat kararı verilebilir. Makas ile kolay bir şekilde gövdeden ayrılan meyve soğuk ortamda (7-10 Co) iki hafta bekletildikten sonra sofralara girecek hale gelir.
Ejder Meyvesi Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Özellikle ilk kez tropikal bir ürün yetiştirecek olan çiftçiler bazı noktalara dikkat etmelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Bitkinin renkli yapısı pek çok canlıyı kendisine çeker. Özellikle kuşlar meyveler açmaya başladıktan sonra bu bitkilere büyük zararlar verebilir. Bu nedenle olası hasarları önlemek amacıyla ağlar kullanılabilir.
- Ejder meyvesi bitkisi oldukça dayanaklı bir bitkidir. Ancak zaman zaman bu bitkinin gövdesinde lekelenmeler görülebilir. Bunlar çoğu zaman çürüme belirtisi olduğundan uzman bir ziraat mühendisi ile iletişime geçmekte fayda olacaktır.
- Ejder meyveleri kaktüs ailesinden olduğu için uzun boylara ulaşabilir ve genişleyebilir. Bitki haddinden fazla uzadıysa özellikle yaz aylarında budama yapılması önerilir.
- Ejder meyvesi suyu sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle fazla sulama yapılması bu bitkinin çürüyerek ölmesine yol açabilir. Bitkinin kaktüs benzeri bir bitki olduğunu unutmamak ve suya fazla ihtiyacının olmadığını bilmek gerekmektedir.
- Ejder meyvesinin yetiştiği doğal ortamlarda toprak besin açısından çok zengindir. Yapay ortamlarda yetiştirileceği zaman bu bitkilerin köklerine gübre atılması önerilir.
- Ejder meyvesi diğer birçok yer bitkisinin aksine yukarı doğru uzamaya meyillidir. Bu nedenle bitki önemli boyutlara ulaştıktan sonra mutlaka çeşitli ekipmanlar ile desteklenmesi önerilir.