Egzotik Meyve Çeşitleri ve İsimleri

Egzotik meyveler; birçok kişinin iştahını kabartan, hem görünümleri hem de lezzetleri ile çekici olan ve ülkemizde giderek yaygınlaşan bir durumdadır. Egzotik meyveler hakkında detaylı bilgilere geçmeden önce egzotik nedir bunun tanımını yapalım. Egzotik kelime anlamı olarak bulunduğu yere ait olmayan, yabancı bir bölgeden gelmiş veya getirilmiş demektir. Egzotik meyve denildiğinde de durum bu şekildedir. Egzotik meyve; anavatanı ülkemiz olmayan, başka ülkelerden getirilmiş meyveleri kapsamaktadır. Genellikle tropikal bölgelerin meyvelerini kapsamaktadır. Bazı egzotik meyveler ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Birçok kişinin aklına öncelikli olarak mango, hindistan cevizi, ananas gibi meyveler gelse de farklı çeşitleri mevcuttur.

Mango

Ülkemizde oldukça yaygın olan ve hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bir meyvedir. Bu bitki, kapalı tohumlulardan Anacardiaceae familyasının Mangifera cinsine ait bir türdür. Anavatanı Hindistan’dır ve buradan tüm Dünya’ya yayılmıştır. Kokusu oldukça çekici ve aroması keyiflidir. A, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda “Myevelerin Kraliçesi” olarak ifade edilmektedir.

Ananas

Yine ülkemizde oldukça yaygın olan ve birçok yerde bulabileceğimiz bir meyvedir. Anavatanı Güney Amerika ülkeleridir. Bunun yanında sıcak ülkelerde yetişebilmektedir. İlk olarak 1500’lü yıllarda Brezilya’da bulunmuştur. Sonrasında Avrupa’ya getirilmiştir. Aromatik, sulu ve güzel kokulu bir meyvedir.

Hindistan Cevizi

Ülkemizde yaygın olarak bulunan meyvelerden başladığımıza göre hindistan cevizi ile devam edebiliriz. Bu bitki palmiyegiller familyasında yer alan ve tropik bölgelerde yetişen bir bitkidir. Vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir. Suyu ve meyvesi tüketildiği gibi birçok farklı şekilde gıda olarak ve farklı sektörlerde kullanılmaktadır.

Pitaya (Ejder Meyvesi)

Ülkemizde son zamanlarda görmeye başladığımız ve güneyde bazı yerlerde de yetiştirilmeye başlanan bir meyvedir. Hylocereus cinsi  çeşitli kaktüs türleri bu meyveyi vermektedir. Dış rengi genellikle pembe, kırmızı tonlarında, fakat sarı, beyaz gibi farklı renkte olanları da vardır. İçi ise beyaz veya pembe renklidir ve çok sayıda çekirdek içerir. Özellikle kalsiyum bakımından oldukça zengindir.

Çarkıfelek (Passion Fruit)

Çarkıfelekgiller familyasında yer alan bazı bitki türlerinin vermiş olduğu bir meyvedir. Tropik bölgelerde yetişmektedir. Bu bitki, asma sülüğüne benzer şekilde helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı bir şekilde büyür.  Güzel bir koku ve aromaya sahiptir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin ve iyi bir antioksidan kaynağıdır.

Yıldız Meyvesi (Star Fruit)

Bu meyvenin anavatanı; Endonezya, Malezya ve Filipinler’dir. Aynı zamanda Karambola adı ile de bilinmektedir. Enine kesildiğinde yıldız şeklinde dilimler elde edilmektedir. Kabuğu ve çekirdeği ile tamamen yenilmektedir. Dulu ve ekşimsi bir tada sahiptir.

Liçi Meyvesi

Bu meyve başlıca Çin’in güney bölgelerinde yetişmektedir. Çin’de “Kral Meyvesi” adı ile anılmaktadır. Bunun nedenlerinden birisi geçmiş zamanlarda vergi olarak toplanmış olan bir meyvedir. İnce kabuğunun altında beyaz renkli yumuşak meyvesi vardır. Birçok kişi tarafından oldukça sevilen bir meyvedir.

Pomelo

Aynı zamanda Çin greyfurtu ismi ile de bilinmektedir. Bu bitki; sedef otugiller ailesinin alt oymaklarından Turunçgillere bağlı Citrus cinsinin bir türüdür. Yani turunçgiller ailesinde yer almaktadır ve bu ailedeki en büyük meyvelerden birisidir. Portakal veya greyfurtun büyüğü gibi düşünülebilir. Hafif sulu ve ekşimsi bir tada sahiptir.

Kamkat (Kumkuat)

Turunçgillerden bahsetmişken kamkat veya kumkuat olarak adlandırılan meyveden de bahsedelim. Pomelo’nun oldukça büyük olduğunu söylemiştik, bu ise oldukça küçük bir meyvedir. Meyve turuncu renktedir ve genellikle bütün olarak tüketilir. Diğer turunçgillerde olduğu gibi başta C vitamini olmak üzere vitamin anlamında oldukça zengindir.

Rambutan

Malezya’ya ve diğer Güneydoğu Asya bölgelerinde yetişen bir bitki ve bu bitkinin meyvesidir. Şekli oldukça ilginç bir meyvedir, sert kabuğu soyulduğunda beyaz renkli yenilebilir kısmı ortaya çıkmaktadır. Dikenleri yumuşak olduğu için batmaz, aroması ve lezzeti oldukça çekicidir.

Mangostan

Sunda Adaları ve Malaya yarım adasında yetişen bir bitki türüdür. Koyu mor, bordo renkte sert ve kalın bir kabuğu vardır. Bu kabuğun içinde ise yumuşak ve beyaz renkte yenen kısım yer almaktadır. Bu kısım kremamsı ve tatlıdır. Oldukça lezzetli bir meyvedir.

Durian

Bu meyvenin anavatanı Endonezya, Malezya ve Tayland’dır. Bu meyvenin kabuğu dikenlidir ve kokusununda çok iyi olduğu söylenemez. Fakat meyve kısmı oldukça lezzetlidir. B, C ve E vitaminleri ve demir bakımından oldukça zengindir. Bazı türleri oldukça pahalı alıcı bulmaktadır.

Mum Elması

Büyük Sunda Adaları, Malay Yarımadası ve Andaman ve Nicobar Adaları içeren bir bölgeye özgü bir meyve türüdür. İç kısmı oldukça sulu ve lezzetli bir meyvedir.

Longan

Liçiye benzeyen bir meyvedir. Liçiye göre daha az suludur, fakat daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Yine ince kabuğunu soyduktan sonra beyaz meyve kısmı ortaya çıkmaktadır. Görünümü kabuklu yemişlere benzer ve baharat gibi kokar ama lezzet anlamında gayet başarılıdır.

Boynuzlu Kavun

Orta ve Güney Afrika bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Tek yıllık ve tırmanıcı bir bitkidir. Adından da anlaşılacağı gibi dış kısmında boynuz benzeri yapılar vardır. Dışı kavuna, içi ise salatalığa benzemektedir. Tadı ise tamamen farklı olarak greyfurta benzemektedir. C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengindir.

Not: Sizlerde bildiğiniz, tattığınız ve tavsiye ettiğiniz meyve türlerini aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu