Evde Ejder Meyvesi (Pitaya) Yetiştirme ve Bakımı
Pitaya (ejder meyvesi, dragon meyvesi) bitkisi sadece çekici, hızla büyüyen egzotik bir bitki değil, aynı zamanda oldukça çekici görünüme sahip, lezzetli ve renkli meyveler üreten yenilebilir bir bitkidir. Ülkemizde de ejder meyvesi özellikle son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. Bu konumuzda sizlere evde ve iç mekanlarda ejder meyvesi ve bitkisinin yetiştiriciliği ve bakımı konularında bilgi vereceğiz.
Evde Ejder Meyvesi Yetiştirilebilir Mi?
Evinizde güneş alan bir alan varsa ve bitkinin günde 6-8 saat güneş almasını sağlarsanız pitaya (ejder meyvesi) bitkisini (Hylocereus undatus) iç mekanlarda yetiştirebilirsiniz. Buradan da anlaşılacağı gibi bol güneş ışığına ihtiyaç duyan bir bitkidir ve bunun sağlanması gerekir.
Kapalı bir alanda yetiştirilen ejder meyvesi kaktüsünün meyve vermesi için tozlaşmanın sağlanması gerekir. Tozlaşma doğal ve açık ortamlarda güveler, yarasalar ve arılar tarafından yapılan bir işlemdir. Evde veya iç mekanlarda bakılan ejder meyvesi bitkisi için elle tozlaşma gerekebilir.
Evde (İç Mekanda) Yetiştirilebilecek Ejder Meyvesi Türleri
Dragon meyvesi bitkisi veya kaktüsü, 6 metre uzunluğa kadar büyüyebilen bir asmadır. İç mekan yetiştiriciliğine uygun çeşitler arasında “Edgar’s Baby”, “Alice”, “Seoul Kitchen”, “Yellow Dragon Fruit” ve “Zamorano” bulunmaktadır.
Ejder Meyvesi Kaktüsü İç Mekanda Nasıl Yetiştirilir?
Ejder meyvesi bitkisi sarmaşık tarzında bir bitki olduğu için dallarının tutunabilmesi amacıyla desteklere ihtiyaç vardır. Bu bir ip veya kafes tarzındaki ürünler olabilir. Özellikle meyve verimi sonrasında dallar ağırlaşacağı için uygun bir destek hazırlamanız doğru olacaktır.
Güneş Işığı
Ejder meyvesi kaktüsünün çiçek ve meyve geliştirmek için günde altı ila sekiz saat tam güneş ışığına ihtiyacı vardır. Doğuya bakan bir pencereden sabah güneşi ve batıya bakan bir pencereden akşam güneşi idealdir. Pencereniz güneye bakıyorsa, ışık çok yoğun olabilir ve özellikle yaz aylarında bitkiyi yakabilir. Geçici bir çözüm olarak, bitki düzenli aralıklarla 180 derece döndürülebilir. Böylece her taraftan güneş ışığına maruz kalır ve yanma riski azalır.
Yıl boyunca altı ila sekiz saat doğal ışık yerine, ek yetiştirme ışıklarını kullanabilirsiniz. Güçlü güneş ışığını taklit etmek için tam spektrumlu LED ışıklar bu amaçla kullanılabilir. Özellikle nakliye sırasında bir süre gölgede kalmışsa, bitkiyi yavaş yavaş ışığa adapte etmekte fayda vardır. Işığı bitkiden yaklaşık 80 cm uzağa yerleştirerek başlayabilir ve sonrasında birkaç gün içinde daha yakına taşıyabilirsiniz.
Sıcaklık
Bu bitki için ideal olan sıcaklık 19 ile 29 °C arasındadır. Bitki 38 °C üzerindeki sıcaklıklara tolerans göstermez ve bu nedenle yaz aylarında aşırı sıcak olan odalarda tutulmamalıdır. Ejder meyvesi bitkisi dona karşı dayanıklı değildir. Kış aylarında, soğuk pencerelerden uzak tutmak gerekir.
Nem
Ejder meyvesi bitkisi için genellikle %30 ila %50 oda nemi idealdir. Kışın ısıtma döneminde, yakınına çakıl taşları olan bir nem tepsisi yerleştirmek mantıklıdır. Aynı zamanda oda nemlendiricisi kullanabilir veya bitkiyi yukarı kısmından buğulayabilirsiniz.
Sulama
Bitki aşırı sulamaya karşı çok hassas olduğundan, ancak phylloclades (yaprak benzeri dallar) suyu tuttuğu için bazı kuru koşullara dayanabildiğinden dikkatli bir şekilde sulanmalıdır. Yaz aylarında aktif büyüme mevsimi boyunca, toprağın üst kısmı kuruduğunda su vermeniz yeterlidir. Sonbahar ve kış aylarında ise sulamayı azaltmak gerekir.
Gübreleme
Tropikal bir bitki olmasına rağmen, ejder meyvesi kaktüsü sadece yaz aylarında yetişir. Düşük azotlu bir gübre ile ayda bir kez gübrelemek faydalı olacaktır. Çok fazla nitrojen aşırı vejetatif büyümeye yol açar ve bundan kaçınmak gerekir.
Budama ve Bakım
Bitkiyi budarken amaç, onu ana asmalar olarak tek bir gövdeye veya birkaç daha kalın gövdeye yönlendirmektir. Ayrıca, çiçeklerin ve meyvelerin gelişeceği daha küçük yan dalları da inceltmek gerekir. Bu aynı zamanda meyvenin kalitesini ve boyutunu da arttırır.
Tozlaşma
Çeşit kendi kendine verimli değilse, başka bir ejderha meyvesi kaktüsünün çiçeğinden elde edilen polen ile elle çapraz tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Poleni toplayın ve polenlemek istediğiniz bitkinin stigmasına hafifçe vurun. Her bitki için taze bir pamuklu çubuk kullandığınızdan emin olun. Dragon meyve kaktüsünün çiçeği gece açıcıdır, bu yüzden onu alacakaranlık ve şafak arasında tozlaştırmanız gerekir.
Saksı ve Saksı Boyutu
Yeterli drenaj delikleri olan en az 30 cm derinliğe sahip, 20 litrelik bir saksı kullanın. Ejder bitkisi uzun boylu bir bitkidir. Seramik veya pişmiş toprak gibi ağır bir malzemeden yapılmış bir saksıda, devrilme olasılığı daha düşük olduğu için plastikten daha iyidir.
Saksı Toprağı ve Drenaj
Toprak denilince ejder meyvesi kaktüsü sadece isim olarak bir kaktüstür. Kaktüs toprağı yeterli besin sağlamadığından, besin açısından zengin, nötr ila asidik saksı toprağına ekilmelidir. Drenajı iyileştirmek için saksı toprağına biraz kum ekleyebilir ve kabın dibine çakıl taşları, taşlar veya ağaç kabuğu koyabilirsiniz.