Rambutan Meyvesi Türkiye’de Nerede Yetişir?

Rambutan meyvesi diğer birçok tropikal meyvede olduğu gibi ünlenmeye ve tüketimi artmaya başlamıştır. Rambutan meyvesinin bu şekilde ünlenmesi bazı çiftçilerin bu tarım ürününü gelir kapısı olarak görmesine ve detaylı araştırmalara girişmesine neden olmuştur. Bu nedenle bugünkü yazımızda ülkemizdeki rambutan meyvesi üretimi hakkında bilgi vereceğiz. Ancak öncesinde bu meyve hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Aynı zamanda rambutan meyvesi hakkında genel bilgilere ve rambutan yetiştiriciliği ile ilgili detaylara “Rambutan Meyvesi Yetiştiriciliği” konumuzdan da ulaşabilirsiniz.

Rambutan Meyvesi Nedir? Nasıl Tüketir?

Rambutan meyvesi oldukça nadir bulunan bir meyvedir. Bu nedenle bu ürün hakkında bilinenler çok azdır. Ağaçta salkım şeklinde yetişen bu meyve hasat zamanına göre tatlı ya da ekşi bir tada sahiptir. Dışarıdan bakıldığında dikenli ve tüylü bir yapıya sahip olan bu meyvenin yenilebilir kısmı pembe renktedir ve göbeğinde iri bir tohum bulunur. Bu tohumlar üretim amacıyla kullanılabileceği gibi pişirilerek de tüketilebilmektedir.

Bu ürün çok nadir bulunduğu için nasıl yeneceği konusunda oldukça kısıtlı bilgiler vardır. Meyve yenmeye başlamadan önce kesici bir alet yardımıyla dikenli kabuğundan ayrıştırılır. Bu kabuklar tüketilmek için uygun değildir. Ardından ortaya çıkan etli kısım ve geri kalan bölgesi istenildiği gibi tüketilir. En son ortaya çıkan tohumların da pişirilerek tüketildiği bilinir.

Rambutan meyvesinin özellikle büyük restoranlarda farklı şekillerde tüketildiği bilinir. Bu meyve pasta süslemesinde, dondurma, smoothie, meyve suyu ve püre halinde tüketilebilmektedir. Ayrıca bu ağacın meyvelerinin sağlık ve kozmetik sektöründe de kullanıldığı bilinmektedir.

Rambutan Meyvesi Türkiye’de Nerede Yetişir?

Bu meyve tropikal bir meyve olduğundan ülkemizde kolayca yetişebileceği pek bir yer bulunmamakta. Fakat Antalya, Mersin, Muğla vs. nemli ve sıcak Akdeniz şehirlerinde bu ağacın doğal ortamları taklit edilerek özel üretim yapılabilmektedir. Bu üretim için gerekli koşullar şu şekildedir;

  • Besin maddeleri açısından zengin toprak
  • İyi bir su drenaj sistemi
  • Toprağın sert ve sıkışık olmaması
  • Yeterli uzunlukta budama
  • 20-30 derece arasında sıcaklık
  • %70-80 nem aralığı
  • Günün yarısında güneş ışığı alması rambutan meyvesinin üretimi için zorunlu koşullardır. Bu koşullar yukardaki gibi pek çok Akdeniz şehrinde bulunsa da kontrollerin iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Özellikle nem ve sıcaklık gibi hassas değerlerde meydana gelebilecek değişimler meyve verimini etkileyebildiği gibi ağacın büyümeden çürümesine de yol açabilir.

Rambutan Meyvesi Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?

Bu ağacın zor yetiştirebiliyor olması ve az bulunması onu çok değerli hale getirmiştir. Ülkemizde yeni yeni üretimine başlanan bu meyve çoğunlukla tane olarak satılmaktadır. Ancak kilosunun güncel rakamlarla 250-300 ₺ olduğu bilinmektedir. Bu ürünlere özel yetiştiriciler aracılığı ile ulaşıldığından ve hasat dönemleri farklılık gösterdiğinden fiyatları daha fazla olabilmektedir. Hasat zamanı olan Temmuz ve Ağustos aylarının ardından alındığında uygun fiyatlı olmaktadır. Ayrıca zaman zaman ithal olarak getirilen rambutan meyvelerinin de satışa sunulduğu görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu