Kimyon Yetiştiriciliğinde Yabancı Ot Mücadelesi

Kimyon yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ekim yapılacak tarlamızın yabancı sorununun olmasıdır. Yabancı otlar yetiştirmeye çalıştığımız kültür bitkisinin suyuna, besin maddesine ve ışığına ortak olduğu için yetiştirmeye çalıştığımız bitkimiz ile rekabete girecek ve bu durum bizlere verim kaybı olarak yansıyacaktır. Fazlaca ot getiren ve geçmiş dönemlerde zamanında yapılmayan toprak işlemeden dolayı yabancı ot problemi olan arazimize ekim işlemini yapmamız bizlere faydadan çok zarar getirecektir.

Yabancı ot sorunu olan tarlamızda eğer kimyasal mücadele ile sorunumuzu çözemezsek insan emeği ile yabancı otları kontrol etmek durumunda kalabiliriz. Bu durum yetiştirdiğimiz üründe bizlere ek bir maliyet olarak yansıyacaktır. Tarlamızı nadasa bıraktığımız yıllarda yabancı otlar ile toprak işleme yolu ile mücadele edebiliriz. Yabancı otlar tohum bağlamadan yapılacak ikileme ve üçleme işlemleri ile yabancı otları kontrol altına alabiliriz.

Kimyasal mücadelede dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. İlaçlama esnasında hava sıcaklığının 8 – 10 dereceden az, 22 – 24 dereceden fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Yağışlı, kapalı ve fazla rüzgârlı havalar ilaçlama için uygun değildir. Kimyon tarımında kullanabileceğimiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bazı tarım ilaçlarından bahsedeceğiz. Kullanılabilecek tarım ilaçlarının etken maddelerini sıralarsak;

  1. 480 gr/lt Trifluralin
  2. 240 gr/lt Clethodim
  3. 450 gr/lt Linuron
  4. 500 gr/lt Prometryne

olarak sıralayabiliriz.

Burada 480 gr/lt Trifluralin etken maddeli ilacımız çıkış öncesi olarak kullanabiliriz. 480 gr/lt Trifluralin etken maddeli ilacımızı dekara 200 ml/da olacak şekilde ekimden önce ilaçlama işlemimizi yapabiliriz. İlaçlamada dikkat edeceğimiz noktalar ise kısaca şöyledir. Dekara 20 – 40 lt. ilaçlı su karışımının düşmesine ve ilaçlamanın hemen sonrasında uygun bir alet ile ilacın toprağa karışmasını sağlamak için, toprağı 5 – 6 cm. derinlikten işlememiz gerekmektedir.

240 gr/lt Clethodim etken maddesi olan ilacımızı çıkış sonrası olarak kullanabiliriz. İlacımızı çıkış sonrası, yabancı otların genç ve aktif büyüme dönemi olan (2 – 6 yaprak oldukları dönem) kullanılmalıdır. Dekara 30 ml/da dozunda kullanmamız gerekmektedir. İlaçlamadan önce ve sonrasında toprak işlemesi yapmamız gerekmektedir.

450 gr/lt Linuron etken maddesi olan ilacımızı iki şekilde uygulayabiliriz. Çıkış sonrası dönemde kullanacaksak yabancı otların 2 – 4 yapraklı oldukları dönemde kullanmamız gerekmektedir. Dekara 30 – 40 lt. ilaçlı su karışımının düşmesine dikkat etmeliyiz.  Eğer ilaçlamamızı çıkış öncesi dönemde yapacak isek ekimden 1 – 2 gün sonra yapmalıyız ve ilaçlamayı takiben 20 – 25 gün hiçbir toprak işlemesi yapmamalıyız. Dekara 200 cc/da dozunda uygulama yapabiliriz.

500 gr/lt Prometryne etken maddesi olan ilacımızı çıkış öncesi ve sonrası olarak kullanabiliriz. 200 ml/da dozda ekim işlemimizden hemen sonra uygulama yapabiliriz. İlaçlama işleminden sonra ilacımızı toprağa karıştırmamıza gerek yoktur.

Önemli Not: Yukarıda etken maddesini verdiğimiz tarım ilaçları bakanlık tarafından yasaklanabilir. Bu etken maddeler yazımızı yazdığımız gün itibari ile ruhsatlı olan ve kullanılabilen tarım ilaçları olduğunu hatırlatırız. İlaçlama yapmadan önce mutlaka bir Ziraat Mühendisine veya tarım ilacı satan bayiye danışmanızı öneririz. Kullanacağınız tarım ilacının etiketini dikkatli bir şekilde okuyunuz ve etikette yazan ilaçlama dozuna ve güvenlik tedbirlerine mutlaka uyunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu