Rambutan Meyvesi Yetiştiriciliği
Tropikal bir meyve olan rambutan son zamanlarda yaygınlığı artan bir meyve türüdür. Bu şekilde yaygınlığının artması insanların ona olan ihtiyacını arttırmış, bu da insanların rambutan meyvesini bir gelir kapısı olarak görmesini sağlamıştır. Rambutan meyvesinin yetiştirilmesi hakkında bilgi sahibi olmadan önce bu meyve hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Rambutan Meyvesi Nedir?
Rambutan meyvesi oldukça nadir bulunan bir meyve türüdür. Ekşimtırak bir tada sahip olan bu meyve birçok besin ögesi açısından zengindir. Meyve her ne kadar nadir yetişen bir tarım ürünü olsa da Malezya, Tayland ve Sri Lanka gibi yerlerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Rambutan ağaçları meyveleri dışarısı kıllı olan meyvelerdir. Oval bir görünüme sahip olan bu meyve dışarıdan bakıldığında türüne göre değişiklik göstermekle beraber sarı, turunca ya da kırmızı renktedir ve tüylü/dikenli bir yapıya sahiptir. Meyvenin içi ise pembe bir görünüme sahiptir.
Rambutan meyvesinin yenilebilir kısmı tat olarak üzüm ile benzerlik göstermektedir. Meyve türüne ve hasat zamanına göre tatlı ya da ekşi olabilir. Meyvenin pek çok yeri tüketilebilirdir. İç eti yenilebildiği gibi içinde yer alan tohum da pişirilerek yenilebilir.
Rambutan Meyvesi Nerede Yetişir? Hangi Koşullar Gerekir?
Rambutan meyvesinin yetiştirebilmesi için tropikal iklim gerekmektedir. Ancak bu tarz iklime sahip olmayan yerlerde tropikal iklim taklit edilerek sera vs. ile üretilebilir. Rambutan ağacının yetişebilmesi ve iyi bir şekilde verim verebilmesi için 20-30 derece aralığında ısı gerekir. Bu sıcaklığın çok aşağı düşmesi ve uzun süre boyunca ısının düzeltilmemesi ağacın yapısının bozulmasına neden olur. Ayrıca ağacın güneş ışığını uzun bir süre alması olgunlaşması ve verimliliği açısından önemlidir.
Rambutan Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Rambutan meyvesi için uygun olan optimum koşullar sağlandıktan sonra çeşitli yöntemler ile bu ağaç yetiştirilebilir. Ortam hazırlandıktan sonra ağacı direkt olarak fide yardımı ile yetiştirebileceğiniz gibi tohum kullanarak da bu meyvenin üretimine başlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu iki yöntem için de tedariğin iyi bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Taze ve canlı olmayan tohumları ya da yapısı zarar görmüş fideleri kullanmak üretim sürecini olumsuz etkiler. Uzmanlar tohum seçerken 1 haftalık meyvelerin tohumlarının kullanılmasını önermektedir.
- Tohum İle Rambutan Yetiştirme: Taze ve canlı tohumlar seçildikten sonra tohumun dış yüzeyinin temizlenmesi gerekir. Ardından hazırlanan tohumlar hava alan ve su drenajı iyi olan toprağa ekilir. Ekimden itibaren iklimsel faktörler elverdiği takdirde 2-3 hafta içerisinde tohumlar çimlenmeye başlar. Uzmanlar bu ekimin ilk etapta saksı vs. ekilmesini ve daha sonrasında ana toprağa nakledilmesini önermektedir.
- Fide İle Rambutan Yetiştirme: Fide ile bu ağacın yetiştirilmesi diğer bitki türlerinde de olduğu gibi tohumdan daha hızlı büyür. Birkaç aylık olan ve hasar almamış köklere sahip olan rambutan fideleri canlı bir şekilde toprağa nakledildiğinde birkaç ay içerisinde oraya tutunur. Toprağa ekmeden önce bekleme aşamasında hava alabilen topraklı bir saksıya dikmek ve su drenajını sağlamak bitkinin canlılığını korumak için yeterlidir.
Rambutan Ağaçlarının Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Rambutan ekimi bittikten ve bitki toprağa tutunduktan sonra diğer aşamada ağacın bakımı yer alır. Bu ağaçlar oldukça hassas bir yapıya sahip olduğundan bakımlarının titizlikle yapılması gerekir.
Yaklaşık 1 metre uzunluna geldikten sonra ağacın beslenme ihtiyacı daha fazla olacaktır. Bu esnada toprak beslenme için yeterli olsa dahi gübreleme ihtiyacı doyabilir. Toprağın havalanmasını ve su drenajını etkilemeyecek şekilde gübre kullanımı ağacın sağlığı açısından çok önemlidir.
Budama bu ağaçların bakımında yapılması gereken işlemlerden biridir. Yeterli uzunluğa ulaştıktan sonra ölü dallar ve sürgünler kesilmelidir. Bu şekilde ağaç topraktan aldığı besin ögelerini daha verimli kullanarak gelişimini devam ettirir.
Özellikle sera gibi yerlerde bu ağaç yetiştiriliyorsa ortamın sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir. Ağacın günde 13 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamak, nemin %75-80 ve sıcaklığın 20-30 derece aralığında tutulması çok önemlidir. Bu değerlerdeki ani ve şiddetli sapmalar ağacın verimini etkileyebileceği gibi yaşamını da tehdit edebilir. Bu noktalara dikkat edildiği taktirde ilk ekimden itibaren yaklaşık 5-6 yıl içerisinde ağaçlar hasat yapılabilecek duruma gelirler.