Sukulentlerde Böceklenme ve Çözüm Yolları
Tüm bitki ve çiçeklerde olduğu gibi sukulentlerde de çeşitli sorunlar karşımıza çıkabilmektedir. En sık karşılaştığımız sorunlardan birisi ise böceklenme sorunudur. Böceklenmeleri ve çözümlerini başınıza gelmeden öğrenmek çok daha faydalı olacaktır. Sukulentlerde çeşitli böceklenmeler olur ve bunlar zamanında müdahale edilmediği taktirde bitkilerinizin kurumasına ve ölmesine yol açabilir.
En Sık Karşılaşılan Sukulent Böceklenmeleri ve Çözümleri
- Un Biti: Sukulent böceklenmesi dendiği zaman en sık karşılaşılanlar un bitleridir. Çok küçüktürler ve gözle zor görülürler. Bitkinizde adeta üzerine un serpilmiş gibi bir görüntü oluştururlar. Özellikle sabahları sukulentlerinizin üzerinde beyaz iplik gibi şeyler bulursanız un biti olduğundan şüphelenmelisiniz. Aynı zamanda şekerli bir öz sıvı da bırakırlar. Bu yüzden de yapraklarda çürüme, mantar oluşumu, bakteri oluşumu meydana gelebilir. Yapmanız gereken kulak pamuğu gibi bir parça ile aseton gibi alkol oranı yüksel bir karışıma bandırıp pamukçukların bulunduğu bütün yüzeylere sürmelisiniz. Aynı şekilde fıs fıs şeklinde de sıkabilirsiniz. Su ile bulaşık deterjanını karıştırıp da sıkabilirsiniz. Tek seferde etki etmeyebilir. Bu yüzden bir süre tekrarlamalısınız. Haftalarca geçmiyorsa köklerine yuva yapmışlardır ve köklerini çıkarıp müdahale etmeli, saksısını değiştirmelisiniz.
- Kabuklu Bitler: Kabuklu bitlerin çeşitleri çok fazla olabilir. Kahverengi kabarcıklar bu bitlerin işaretidir. Bu durumda yapmanız gereken gördüğünüz bütün bitleri bitkinizden arındırmaktır. Bunu elinizle tek tek toplayarak ya da su fışkırtarak yapabilirsiniz. Erken fark ederseniz kolay kurtulursunuz. Fakat geç kalmış iseniz un bitinde uygulamanız gerekenleri uygulamalısınız. Haftada 1-2 kez işlem yapmanız gerekir. Suyla yumuşattığınız nem yağını da fıs fıs ile sıkarak kullanabilirsiniz. Bunu gece yapmalısınız.
- Yaprak Bitleri: Sukulent böceklenmesi çeşitlerinden bir diğeri yaprak bitleridir. Genel olarak yağmur damlası şeklinde olur ve yeşil renkte bulunurlar. Gövde ve yaprak uçlarını kemirir, arkalarında şekerli bir sıvı bırakırlar. Bu sıvı ile de sukulentleriniz çürümeye başlar. Bazen sadece tazyikli su püskürtmek bunun için yeterli olabilir. Bazense elle ayıklama, alkollü fıs fıs ya da bulaşık deterjanlı fıs fıs kullanmanız gerekebilir.
- Kırmızı Örümcek: Kırmızı örümcekler bitkilerin, çiçeklerin, sebzelerin en sık karşılaştığı böceklenmedir. Çok küçük oluyor ve uzun süre fark edilmeden bitkileriniz üzerinde yaşamaya devam ediyorlar. Özellikle gövdesini yemeyi seviyorlar. Bitkiden bitkiye de çok seri şekilde geçiyorlar. Bitkiniz üzerinde ağ ve kahverengi noktalar oluşturuyorlar. Tıpkı diğer böceklenmelerde uyguladıklarınızı uygulayabilirsiniz. Uzun süre yaptıklarınıza rağmen geçmiyorsa kökünden çıkarıp tamamen yıkayıp yeni bir toprağa dikmelisiniz. Ya da zirai ilaç kullanmalısınız.
- Beyaz Sinekler: Bol yapraklı sukulent böceklenmesi olarak karşımıza çıkarlar. Uçabilirler ve arkalarında şekerli bir sıvı bırakırlar. Bu da bitkinizi çürütmeye başlar. Bunun için önce yıkamalı, ardından da alkol bazlı ya da deterjan bazlı karışımla bol bol fıslamalısınız.
- Mantar Sivrisineği: Yukardakilere nazaran en az zararlı olanı olsa da baş etmek zor olabilir. Bu sinekler daha çok suya gelir ve bitkinizi sulamaya ara verdiğinizde ve toprak kuruduğunda sinekler de gelmekten vazgeçecektir.
Bütün sukulent böceklenmesi vakalarında böcekli bitki acil karantinaya alınmalı, bir süre diğerlerinden uzak tutulmalıdır.