Orkide Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Orkide çok narin, güzel ve tropik kökenli bir bitkidir. Birçok türü vardır. Evde orkide bakımı, diğer çiçeklerin bakımından çok farklı ve detaylıdır. Öncelikle orkideler bol ışık alan yerleri severler ama direk güneş ışığından da uzak tutulmalıdır. Hava akımlarından etkilenebilirler o nedenle kapalı mekânda bakılması çok daha uygundur. Orkideler yeterli ışık almadıklarında ya da yerlerini sevmediklerinde çok hızlı çiçek dökerler. Böyle durumlarda yerini değiştirmeniz önerilir. Yerini sevdiğinde çiçekleri 2-3 ay kalabilir. Orkide çok soğuk havalardan korunması gereken bir bitkidir. Orkidenin üşüdüğü yapraklarında soğuktan dolayı oluşan beyaz noktalardan anlaşılır. Hemen oda sıcaklığına alınması gerekir.

Orkide sulanması, iki yöntemle olur. Biri orkidenin saksı boyunu geçmeyecek şekilde kovada temiz bir su içine batırılıp 5 saniye sonunda çekilmesi ile yapılır. Diğeri bildiğimiz diğer çiçeklere yaptığımız gibi üstten sulama yöntemidir. Orkide sulamada dikkat edilmesi gereken; batırma yöntemini kullandığınızda bir süre sonra saksı dibinde su birikir ve bu suyu boşaltmanız gerekir aksi durumda bitkinizin kökleri aşırı nemden çürüyebilir. İkinci yöntem de ise üstten su verdiğinizde suyun yapraklara değmemesi değerse bir bez yardımıyla silinmesi gerekir. Tabi ki fazla suyu da süzmek gerekir. Orkidenizi nem kazanması için haftada 1 kere duş aldığınız banyodaki buharda kısa bir süre tutabilirsiniz. Orkidelerin haftada 2-3 defa sulanması yeterlidir.

Orkide budanması, orkide çiçekleriniz döktükten sonra (2-3 ay sonra) budanma vakti gelmiş demektir. Orkide budamada dikkat edilmesi gereken; saksıdan itibaren boğumları sayılır ve 3. boğumun 1-2 santim üstünden herhangi bir makas yardımıyla kesilerek budanır. Bu budama işlemi kökten yeni gelecek olan bitkinin büyümesini hızlandırır. Budama işlemi orkide için hayat veren önemli bir işlemdir.

Orkide saksı değişimi, orkide genel bakımı için çok önemlidir. Genelde plastik saksılar tercih edilir. Bunun nedeni plastik suyun ve nemin daha çabuk buharlaşmasını sağlar ve kökler ıslak kalmaz. Taş saksılar çevreyle etkileşim halinde oldukları için ve ıslanınca da nemi tutacakları için kökleri çürütebilir. Saksının plastik olmasının yanı sıra şeffaf olanları tercih edilmeli ki köklerin büyüme ve gelişimi daha yakından takip edilebilsin. Orkidenizin kökleri büyüyüp saksıdan taşmaya başladığında saksı değişimi yapmanız gerekir. Orkidenizi daha büyük bir saksıya alırken kurumuş kökleri budaya bilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu