Sukulent Nasıl Çimlendirilir ve Çoğaltılır?

Sukulent çoğaltması çok kolay bir olan bitki türüdür. Yetiştirilmesi ve bakımı kolay olduğu gibi çoğaltması da kolaydır. Çünkü çok çabuk kök salar ve hemen toprağa tutunmayı başarır. Özellikle son yıllarda oldukça popüler olan sukulentler birçok kişinin de hobisi haline gelmiştir. Bir bitkiye bakmak ile beraber onu çimlendirmek ve çoğaltmakta kişiye büyük haz verecek ve hobiyi daha zevkli hale getirecektir.

Sukulent Nasıl Çimlendirilir?

Çoğaltma sırasında öncelikle bitkinin alt yapraklarından parçalar kopartılır. Koparılan parçaların sağlıklı olmasına dikkat etmenizde fayda vardır. Daha sonra gövdenin baştaki çiçekli kısmının altından makas yarımıyla kesiyoruz. Ardından koparılan sukulent parçaları bir gün bekletiyor ve uygun bir toprağın üzerine bırakıyoruz. Toprağın üzerindeki parçaları fısfıslayarak nemlendiriyor, toprağın üzerinde aynı şekilde kalmalarını sağlıyoruz. 2 hafta içinde yapraklardan minik minik kökler salınacaktır. Yaprakların köklenmesinden sonra minik minik sukulentler baş göstereceklerdir. Zamanla yeni başların beslendiği yapraklar çürüyecekler ve minik sukulentler tek başlarına kalacaklardır. Bu aşamada artık toprağa ekilebilir. İlk 24 saat boyunca ektiğiniz sukulentleri sulamamalısınız. Çünkü bu süre, filizin toprağa alışma evresidir.

Sukulent Ne Kadar Sürede Çimlenir?

Sukulent tohumu ne zaman çimlendirilir diyorsanız; ilk olarak yılın en soğuk ve en sıcak dönemleri hariç her zaman sukulentler çimlendirilebilir. En ideal zaman ise ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Tohumlar çok kısa sürede çimlenebilir. Çok kısa sürede gelişebilir. Çimlenene kadar nemli bir ortamda bulunması gerekir. Fakat nemli oltamın kesinlikle sulu olmaması gerekir. Çünkü fazla sulamak sukulent bitkileri için zararlıdır ve çürümelerine neden olabilir. Çimlendirilen kabın bu yüzden temelinde delikler olmalı, toprak nemini iyice aldıktan sonra su, tahliye olabilmelidir. Uygun şartlar sağlanan ortamda 10-15 günde sukulent kök salmaya başlar ve çoğaltılabilir.

Sukulent kendi içinde çok fazla türe sahiptir. Bu yüzden çimlenme, gelişme ve köklenme süreleri değişiklik gösterir. Yarı gölge ılıman bir ortamda en ideali bir yıl boyunca büyümeye bırakılmalarıdır. Ardından istendiği gibi dikilebilir. Ortalama üç yıl içinde de çiçeklenecek kadar boya erişirler. Dolayısıyla sukulent tohumu nasıl çimlendirilir ve ne kadar sürede çimlenir sorusunun cevabı; sukulent türüne göre de değişkenlik göstermektedir.

Sukulent tohumu nasıl çimlendirilir ve nasıl ekilir diye merak ediyorsanız, dikimi en önemli detaylardandır. Ne kadar hassas dikilirse o kadar sağlıklı gelişir. Bu yüzden öncelikle saksının geniş ve alçak olması avantajdır. Her şeyi saksı olarak kullanabilseniz de tepsi tarzı ürünler daha uygundur. Geniş saksılarda kökler daha rahat gelişme imkânı bulacaktır. Eğer saksının altında delikler yoksa ilk olarak saksı dibine taş veya çakıl yerleştirilmelidir. Daha sonra bir miktar toprak konulmalı; fakat saksı ağzına kadar doldurulmamalıdır. Bitkiler dikildikten sonra yeniden bir miktar toprak ile yalıtım amaçlı, kum konulmalıdır. Dikmeden önce köklerin birbirinden tamamen ayrılması, güçlü köklerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Gübre, çimlendirme ya da bakım sırsında kullanılmamalıdır.

Gübre, sağlıklı gelişime zarar vererek köklerin zayıflamasına neden olabilir. Bunun nedeni sukulentlerin çok yavaş ve bir bütün olarak gelişen bir bitki olmasıdır. Sağlıklı dikildikten sonra çok fazla bakıma gereksinimi olmayıp haftalık sulama ve böceklere karşı koruma sayesinde hayatta kalacaktır. Bu bakım sukulent için yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu