Difenbahya Bitkisi Bakımı ve Yetiştiriciliği

Difenbahya bitkisi dekoratif yaprakları için yetiştirilen iç mekan süs bitkisidir. Ülkemizde salon bitkisi olarak çok sık tercih edilen güzel bitkilerden birisidir. Ev ve ofislerde çok sık tercih edilen bitkilerden birisidir. Tropikal bir bir bitkidir. Difenbahya bitkisinin yaprakları iri iridir ve sert formdadır. Derimsi şekilde olan yapraklar genelde koyu yeşil üzerinde beyaz lekeler bulunan hoş renk cümbüşüne sahiptir. İri iri yaprakları vardır. Yaprakları sürekli kendini yenilemek ister. Çabuk büyür. Bakımı ve üretilmesi kolay olduğundan her yerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Ancak her bitki gibi difenbahya bitkisinin de yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Difenbahya Bitkisinin Işık İsteği

Difenbahya bitkisi aydınlık alanları seven bir bitkidir. Ancak aşırı güneşi ve doğrudan gelen güneş ışıklarını pek sevmez. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığı zaman yapraklarda güneş yanıkları meydana gelebilir. Bu da bitkinin görünümünde bozukluklara sebebiyet verebilir. Difenbahya bitkinizin perdeden filtrelenmiş aydınlık olan bir yerde çok güzel gel gelişimini sağlayabilirsiniz. Yapraklar için güneş ışığı önemlidir ancak fazlası bitki için zararlı olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken evinizdeki tül perdeden süzülen güneş ışığından bitkinizin faydalandırılmasıdır. Kış aylarında güneş ışığı azalacağından difenbahyanızın bol bol güneş ışığı almasını sağlamalısınız. Kışın bitkinin ışık ihtiyacı daha da artacaktır. Kışın gün boyunca güneş alan yerlerde bulundurulması gerekmektedir.

Önemli Not: Difenbahyanın yaprakları güneş alan yerlere doğru eğilim gösterir yani güneş gören kısımlara doğru büyüme eğiliminde olan bir bitkidir. Bundan dolayı güneş almayan yaprakları haftalık olarak güneş alan yerlere doğru çevirmeniz bitkinizin hem sağlıklı hem de orantılı olarak büyümesini sağlayacaktır.

Difenbahyanın Toprak İsteği

Difenbahya bitkisi gevşek yapılı, iyi drenajlı toprakları sever. Toprağın hava alır yapıda olması gerekir. Bunu da ponza taşı ile sağlayabilirsiniz. Ağır bahçe topraklarından hiç hoşlanmaz. Köklerinin gevşek ve havadar olması gerekmektedir. Eğer bitkinizin köklerinde çürümelere rastlarsanız büyük ihtimal toprak yapısından kaynaklanmaktadır.

Difenbahya için yanmış sığır gübresi, perlit ve yaprak çürüğü karışımını kullanabilirsiniz.

Difenbahyanın Sulama Gereksinimi

Yaz aylarında haftada 2 kez sulama isteyen bir bitkidir. Yazın çok sıcak havalarda bunu duruma göre üçe de çıkarabilirsiniz. Ancak bitkinin toprağına bakmanız gerek. Sulama yaparken toprak yüzeyinin tamamen sulandığına dikkat edin. Kuru bir yer kalmamalı. Ayrıca sulama kabınız sabit olmalı. Yani düzenli ve aynı miktarda sulama yapmak çok önemli. Yazın yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Bu sayede bitkinizin nem ihtiyacını da karşılamış olursunuz.

Kış aylarında ise sulamaya çok dikkat edilmelidir. Kışın havadan dolayı bitkinizin su gereksinimi azalacaktır. Haftada bir sulama yapabilirsiniz. Bunu yaparken toprak yüzeyine bakmalı, toprak yüzeyi kurumuşsa sulama yapmalısınız. Ayrıca saksı tabağında su birikmişse bunu kesinlikle dökmelisiniz.

Sulama yaparken kireçsiz su kullanmanız daha iyi olacaktır. Bunu yapmak için bir bidonda musluk suyunu birkaç gün dinlendirip kirecin tabana çökmesini sağlayabilirsiniz.

Difenbahya Bitkisinin Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar

  • Eğer ki bitkinizin sararan yaprakları varsa bunları zamanında budamalısınız.
  • Hava akımlarından kolay etkilenen bir bitkidir. Bu yüzden özellikle yaz aylarında hava akımı olan yerlerden uzak tutmalısınız. Açık pencere ve kapı kenarlarından uzak tutunuz.
  • Aşırı sulamaktan kaçının. Fazla sulama yapmak bitki köklerinde çürümeye neden olabilir. Bu da bitkinizin tamamen ölmesine sebep olabilir.
  • Bitkinizin yanında başka şeyler bulundurmayın. Yaprakların başka bitki ya da eşyalarla uzun süreli temas etmesi yapraklarda bozulmalara neden olabilir.
  • Kışın soğuk su vermekten kaçının. Oda sıcaklığında su vermeniz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu