Kuşkonmaz Ekimi ve Üretimi

Kuşkonmaz Ekimi

Kuşkonmaz son yıllarda sofralarımızın vazgeçilmez ürünlerinden bir haline gelmiştir. Hal böyle olunca birçok kişi bu ürünlerin ekimi ve üretimi hakkında bilgi sahibi olmak istemeye başlamıştır. Bu yazımızda kuşkonmaz ekmek ve üretimini yapmak isteyen kişiler için gerekli bilgileri vereceğiz.

Çok yıllık bir bitki olan kuşkonmaz kolay bir şekilde yetiştirilebilen ancak bir o kadar da sabır gerektiren bir bitkidir. Ilımın iklim kuşakları başta olmak üzere pek çok yerde üretilebilen bu bitki türü birkaç yıl içerisinde hasat edilebilir hale gelmektedir. İlk dikimden itibaren geçen 3-4 yıl içerisinde kuşkonmaz kökleri sağlamlaşacak ve hasat edilecek hale gelecektir. Ancak öncesinde hasat işleminin yapılması önerilmemektedir. Bir toprağa kuşkonmaz ekimi yapıldıktan sonra o topraktan yıllarca hasat yapılabilir.

Kuşkonmaz ekimi diğer çok yıllık bitkilerin ekimi ile benzerlik göstermektedir. İlkbaharın sonuna yaklaşıldığında geldiğinde bu bitkiler için en iyi zaman gelmiş demektir. Kuşkonmaz ekiminde tohum kullanan çiftçiler olsa da hasat süresini en aza indirmek isteyen çiftçiler kuşkonmaz tacı kullanmaktadır. Kuşkonmaz tacı kuşkonmazın ekime hazır olan 1 yıllık bitkileridir. Kuşkonmazın kuşkonmaz tacı ile üretilmesi hem zamandan tasarruf etmeye hem de istilacı yabani otlardan kurtulmaya yardımcı olur ve üretim daha verimli bir hale gelir.

Kuşkonmazlar çok yıllık bir bitki olduğundan ve yıllarca hasat yapılmaya izin verileceğinden ekim yapılacak alanın iyi seçilmesi gerekmektedir. Bunun için iyi güneş alan, sulak alanlara yakın olmayan ve iyi drenajı olan topraklara ekilmesi gerekmektedir. Kuşkonmaz taçları nötre yakın asidik topraklara ekilmelidir. Ekim işlemi yapılmadan önce toprak iyi bir şekilde havalandırılmalı, karık ve tahliye kanalları iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu aşamadan sonra kuşkonmaz taçları ekime hazır hale gelecektir. Aralarında geniş boşluklar bırakılarak ekilen kuşkonmazlar biraz derine ekilmelidir. Çünkü bu bitkiler çok yıllık bitkidir ve köklerin iyi bir şekilde ilerlemesi için derinliğe ihtiyaç vardır. Ekildikten sonra gübre takviyesi yapılır ve muson yağmurlarının bitmesi ile birlikte su takviyesin başlanır.

Kuşkonmaz Üretimi

Kuşkonmaz üretimi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Birincisinde tohumdan fide yetiştiriciliği yapılırken diğerinde yenilecek kısım üretilir. Fide üretiminde çiftçiler tohum ekimi yaparak 1 yaşındaki fideleri topraktan alır ve diğer çiftçilere kuşkonmaz tacı olarak temin eder. Bunun için suda bekletilen kuşkonmaz tohumlarını nemli topraklara ekilir ve ardından ekime hazır hale gelecek kadar büyümesi beklenir. Ardından üretkenlik durumuna ve bitkinin sağlık durumuna göre başka yerlere nakledilir. Kuşkonmaz eğer yemek için üretiliyorsa birkaç yıllık olan kuşkonmazların hasat edilmesi gerekmektedir.

Kuşkonmaz Hasadı

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki kuşkonmazlar ekildikten sonra 2 ila 3 yıl içerisinde hiçbir şekilde hasat edilmemelidir. Bu bitkilerin ilk başlarda hasat edilmemesinin sebebi bitki köklerinin yeterince büyümesi için zamana ihtiyaç olmasıdır. Ancak kuşkonmazlar hasat edilmese dahi sonbaharla birlikte ölmüş yaprakların bitkiden uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu süreçte bitkiden ayrıştırılan parçaları kompost amacıyla kullanılabilir. En az 3 yıl geçtikten sonra kuşkonmaz hasadı uygun hale gelir.

Hasat zamanı gelen kuşkonmazların günlük olarak takip edilmesi gerekmektedir. Çok hızlı büyüyen bu bitkilerin hasat zamanı geçtiğinde kuşkonmazlar odunsu hale gelebilir ve verim alınamaz. Bunu anlamak da oldukça basittir. Eğer bir kuşkonmazın dalları açıldıysa ve yaprak vermeye başladıysa bu kuşkonmazın hasat zamanı geçmiş demektir ve çoğu zaman müşteriler bu kuşkonmazları satın almak istemez.

Kuşkonmazlar hasat edilirken keskin bir bıçak ya da makastan yardım alınabilir. En uygun hasat boyutu 20 ila 25 cm olduğundan bu boyuta gelen kuşkonmazlar zemine yakın bir yerden kesilir. Eğer talebe göre daha yumuşak kuşkonmaz isteniyorsa daha kısa boyutlarda iken kesim işlemi yapılabilir.

Kuşkonmazın hasat işlemi kuşkonmaz kısa boyutlara gelip uzaması durana kadar devam eder. Ancak hasat işlemi bittikten sonra yaz aylarının başında mutlaka gübrelemenin yapılması gerekir. Bunun için kimyasal gübreler yerine hayvan gübreleri ya da 3 cm kalınlığında bitki kompostları kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu