Mum Çiçeği Bakımı ve Yetiştiriciliği
Mum çiçeği hemen hemen her bitki severin yetiştirdiği şahane süs bitkilerinden birisidir. İsmini çiçeklerinin görünümünden alır. Çiçeklerinin yapısı bakıldığında muma benzer. Yaprakları etli ve kalındır. Tropikal bir bitkidir. Bu yüzden fazla soğukları sevmez. Soğuk ortamlarda fazla yaşayamaz. Bu yüzden kış aylarında bulunduğu ortamın en azından oda sıcaklığında olması sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kışın toprağının çok fazla ıslak olmamasıdır. Soğuk bölgelerde kışın fazla sulamamaya dikkat etmelisiniz. Aksi halde bitki köklerinin soğuktan zarar görmesine neden olabilirsiniz.
Mum Çiçeği Bakımı
Çiçekleri salkım şeklindedir. Genelde hoş kokulu çiçekleri vardır. Çiçeklerinin rengi genelde beyaz, pembe, kırmızı ve mor renginde olur. Çiçekleri sanki bal mumundan yapılmış gibidir. Yılda birden fazla çiçeklenebilir. Ortamın uygun sıcaklıkta olması çiçeklenme sıklığında önemli etkendir. 1-3 metre kadar boylanabilir. Sarıcı ve tırmanıcı formda olması bitkinin boyunun uzamasında önemli etkendir.
Mum Çiçeği Ekolojik İstekleri
Bitki için en ideal sıcaklık 16-20 derecedir. Doğrudan güneş ışığı almayan ancak dolaylı olarak aydınlanan ortamlarda gelişimleri çok daha iyi olmaktadır. Doğrudan gelen güneş ışığından bitkinizi korumanız gerekmektedir. Yaz aylarında gece sıcaklığı eğer fazla oluyorsa gece saatlerinde yapraklarına su püskürterek bitkinizin nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ayrıca bu durum bitkinizin çok sıcak yaz gecelerinde serinlemesini de sağlayacaktır. Kış aylarında ise aydınlık, havadar ve ortamın 10-12 derece olduğu yerlerde gelişimi çok iyi olmaktadır. Bu sıcaklıklardan aşağısında kalan değerlerde bitkinin ölme riski vardır. Don riskine karşı duyarlı bir bitkidir.
Mum Çiçeği Su İsteği
Yazın çok sıcak günlerde toprak nemli tutulmalı toprak kurudukça su verilmelidir. Ancak aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Toprak yüzeyine bakarak su ihtiyacını anlayabilirsiniz. Toprak yüzeyinin hafif nemli kalması gerekmektedir. Yüzey kurumuşsa sulamasını yapmalısınız. Ayrıca bitkinizin nem ihtiyacını karşılamak için ise yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Şayet bitkinizde yaprak dökülmeleri uç sürgünlerde kurumalar görülürse aşırı sulama yapmışsınız demektir. Bu duruma da dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca aşırı sulama bitki köklerinde de çürümelere neden olabilir. Kış aylarında ise saksı toprağının yüzeyinin tamamının kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında sulamasına çok dikkat etmelisiniz. Kış aylarında fark etmeden aşırı sulamadan dolayı bitkinizin ölmesine neden olabilirsiniz.
Mum Çiçeği Yetiştiriciliği
Mum Çiçeği Budama
Mum çiçeği bakımında en çok yanlış yapılan noktalardan birisi çiçeklerinin kuruduktan sonra koparılmasıdır. Birçok kişi bu konuda hata yapmaktadır. Kuruyan çiçekler kesinlikle koparılmamalıdır. Çünkü kuruyan çiçeklerin başaklarından diğer sene çiçekler çıkmaktadır. Eğer koparılırsa tekrar çiçeklenmeyecektir. Budama yaparken sadece zayıf sürgünler kesilmelidir. Sadece sağlam sürgünler bırakılmalıdır.
Mum Çiçeği Toprak İsteği
Mum çiçeğinizi saksıda yetiştirecekseniz söyleyeceğimiz karışım çok faydalı olacaktır. Bahçe toprağı, 1/3 oranında torf, bir miktar kum ve toprağın besin değerini artırmak için bulabiliyorsanız yaprak çürükleri içeren karışım.
Mum Çiçeği Saksı Değişimi
2-3 yılda bir saksı ve toprak değişimi yapmak iyi olacaktır. Eğer bitkinizi epeyce uzayıp köklendiyse biraz daha büyük bir saksıyla değişimi yapmanız gerekecek.