Sukulent Çoğaltma Yöntemleri ve Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulentler evlerde en çok bakılan bitki çeşitlerinden birisidir. Kolay bakımları ve görsel güzellikleri bu bitkileri çekici kılmaktadır. Bununla beraber sukulentlerin evde çoğaltılması da diğer birçok bitkiye göre nispeten daha kolaydır. Eğer sizlerde evinizde farklı farklı birçok sukulente bakıyorsanız ve bunları çoğaltmak istiyorsanız yazımızın devamını okuyarak gerekli bilgilere ulaşabilir ve evinizde kolaylıkla sukulent çoğaltmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca özellikle yetersiz ışıktan kaynaklı olarak dengesiz ve düzensiz bir şekilde büyüyen sukulentlerinizi bu şekilde yepyeni birer bitki haline de getirebilirsiniz. Sukulent sınıfındaki bitkiler için çeşitli çoğaltma yöntemleri olmasına rağmen en çok kullanılan ve en kolay yöntem olan yaprakları kullanarak çoğaltmadan bahsedeceğiz.

Sukulent bakımında ışık yönetimi çok önemlidir. Eğer sukulentler (bazı istisnai türler hariç) yeterli güneş ışığı alamazlarsa ve nispeten az ışıklı ortamlarda bulunurlarsa uzama eğilimindedirler. Sukulent bakımı ile ilgili olarak “Sukulent Bakımı ve Sukulent Çoğaltma” konumuzdan da detaylı bilgiler alabilirsiniz. Bu ise bitkiyi orijinal görünümünden uzaklaştırır. Özellikle bu durumda bir bitkiye sahipsiniz bu tarz bir bitkiyi çoğaltmak çok daha mantıklı olacaktır. Aynı zamanda yapacağınız hamleler ile bu bitkiyi de kurtarabilirsiniz.

Düzensiz Büyümüş Sukulent

Eğer sukulent ışık kaynaklı sorunlar yaşarsa muhtemelen aşırı bir şekilde uzayacaktır. Bunun neticesinde ise altta bulunan yapraklar yavaş yavaş dökülecek ve bitkinin alt tarafında sadece sap bölgesi kalacaktır. Fakat böyle bir durumda üzülmenize gerek yok. Bu bitkiyi eski haline getirmeniz ve bununla birlikte yeni birçok bitkiye sahip olmanız sizin elinizdedir.

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulent çoğaltmak için çeşitli yöntemler kullanılıyor olsa da, en çok kullanılan ve en basit olan yöntem yapraklar ile çoğaltmaktır. Öncelikli olarak mevcut bitkinizin alt yapraklarını dikkatli ve yavaş bir şekilde gövdeden ayırıyoruz. Yaprağı dikkatli bir şekilde tutarak sağa veya sola yavaşça hareket ettirdiğinizde yaprak kendiliğinden kopacaktır. Daha büyük olan bitkilerde bahçe makası kullanmanızda mümkündür.

Sukulent Yapraklarının Ayrılması

Sukulentlerin yapraklarını ayırırken yaprakların tamamını aldığınızdan emin olmanız gerekir. Eğer yaprakların bir kısmı halen gövdeye bağlı kalırsa yeni bitkinin oluşması güç olabilir. Yaprakları uygun bir şekilde ve tamamen bozulmadan çıkarırsanız yukarıdaki resimdeki gibi görülecektir. Alt yaprakları çıkardıktan sonra ise bitkide bir sap kısmı ve üstte yoğun yapraklı kısım kalacaktır. Bir sonraki aşamamız ise üst kısmı kesmek olacaktır. Bunun için keskin bir makas veya bıçak kullanabilirsiniz. Kesimi yaptıktan sonra aşağıdaki şekilde görülecektir.

Sukulentin Sap Kısmının Kesilmesi

Elde ettiğimiz yapraklardan yeni bitkiler elde edebilmek için daha doğrusu yaprakları yeni bitkileri yetiştirmek amacıyla toprağa yerleştirmeden önce uç kısımlarının biraz kurumasına ve biraz daha sertleşmesine izin vermemiz gerekiyor. Bunun için yapmamız gereken birkaç gün yaprakları kurumaya bırakmamızdır. Bu işlem çok önemlidir. Eğer bu işlemi yapmadan, yaprakları toprağa yerleştirirseniz yaprakların çürümesi muhtemeldir. Bu çürümeyi engellemek için bu işlemi mutlaka yapmalıyız. Bitki türüne göre bu işlem 2 gün ile 1 hafta arasında sürebilir. Yaprakların uç kısımlarında kurumayı hissettikten sonra yaprakları hafif nemli bir toprağın üstüne yerleştirebilirsiniz. Bu işlemden sonra saksıyı bol güneş ışığı alan bir yerde bulundurmanız avantaj sağlayacaktır.

Yapraklardan Patlayan Yeni Bitkiler

Birkaç hafta sonra, yaprakların uçlarından filizlenen küçük pembe kökleri göreceksiniz ve ardından ufacık minik bebek bitkiler büyümeye başlayacak. Kökleri veya bebekleri görmeye başlayana kadar yaprakları çok nadiren sulayın, aşırı sulama çürümeye neden olabilmektedir. Ana yaprağın solmaya başladığını fark edene kadar yavru bitkilerin bu şekilde büyümesine izin verin. Bu aşamadan sonra yaprağı orijinal gövdeden çıkardığınız gibi bebek bitkileri de aynı şekilde dikkatlice çıkarın ve ardından bebek bitkiyi yeni saksısına yerleştirin. Yaprakla birlikte kökleri yanlışlıkla çıkarmak istemediğiniz için bu zor olabilir, bu nedenle dikkatli ve yavaş olmanız avantaj olacaktır.

Unutmayın, her yaprak yeni bir bitki yetiştirmez. Bazı yaprakların hemen solup gittiğini, bazılarının yeni bir bitki yetiştirmeden kök saldığını ve hatta bazılarının bir bitki yetiştirebileceğini ama köklenmediğini göreceksiniz. Tipik olarak az miktarda kayıp olmasına rağmen, çoğu yaprak kök salacak ve ardından yeni bir bitki gelecektir.

Yeni Dikilmiş Sukulent Filizleri

Şimdi en başta elimizde kalan kök kısmına ve bitkinin saplı kısmına gelelim. Bunlar için endişe etmenize gerek yok demiştik. Kalan sap kısmı ile ilgili herhangi bir işlem yapmanız gerek yoktur. Kısa süre içesinde bu sapın çevresinden yeni bitkilerin patlamaya başladığını göreceksiniz. Kalan saplı kısmı ise sap biraz kuruduktan sonra toprağa yerleştirdiğinizde bitkiniz aynı şekilde canlanacak ve yaşamına devam edecektir.

Sukulentten Elde Ettiğimiz Kısımlar

Bu bahsettiğimiz yöntemler klasik sukulent çeşitlerinin hepsinde rahatlıkla kullanabileceğiniz yöntemlerdir. Bu yöntemler sayesinde kendinize güzel bir hobi edinmiş olur ve muhteşem sukulentler yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Oldukça zevkli bir uğraş olan sukulent bakımı ve yetiştiriciliği ile alakalı bilgiler vermeye devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu