Begonya Çiçeği Nasıl Üretilir? Begonya Üretim Yöntemleri
Begonya kolay çoğaltılabilen bir bitkidir. Çoğu yetiştirici begonya nasıl üretilir sorusunun cevabını bilmemektedir. Bu yazımızda begonya nasıl üretilir sorusuna cevap arayan yetiştiricilerimiz için bazı bilgiler hazırladık. Begonyanın üretimi genel olarak üç şekilde olur. Tohumla üretim, çelikle üretim ve yumru ile üretimdir. Üretimi türlerine göre çeşitlilik gösterse de bu üç yöntemi tüm türlere rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Begonya Nasıl Üretilir?
Tohumla Üretim
Tohumla üretimde sadece yumru ve çiçek begonyalar üretilebilir. Çiçek begonyaların Nisan ayı gibi çiçek açmasını istiyorsak kasım ve aralık gibi tohumların ekimini yapmamız gerekiyor. Ekilecek olan tohum kasalarına tohumlar atılır. Çiçek begonyaların tohumları küçük olduğundan dolayı tohumları kasalara attıktan sonra sadece elimizle bastırmamız yeterli olacaktır. Fazla derine iterseniz tohumların çimlenmesi zor olacaktır. Buna dikkat etmeniz gerekiyor. Küçük tohumlar yüzeye yakın kalmalı. 20-22 C derece sıcaklıkta 15-20 gün içerisinde çimlenme gerçekleşecektir.
Yumru begonyaların tohumları ise ocak ve şubat ayında ekilir. Ortam sıcaklığı 20-22 C derece olduğunda 10-15 günde çimlenme görülür. Fideler iki kere viyollere şaşırtıldıktan sonra küçük saksılara alınırlar. Ekimden yaklaşık altı ay sonra kadar çiçekli bitkiler elde edilir.
Çelikle Üretim
Yaprak begonya ve çiçek begonyalar çelikle üretilebilirler. Büyük yapraklı rex begonyalar yaprak çeliği yöntemi ile üretilirler. Mayıs ve haziran ayları yaprak çeliği yöntemi için uygun zamanlardır. Olgun bir yaprak seçilir ve altındaki damar keskin bir bıçak yardımı ile kesişim noktasından çizilir. Daha sonra yaprak eşit miktarda kum ve turba karışımından oluşan kompost veya perlite tüm yüzeyi temas edilecek şekilde yatırılır. Temasın çok iyi olması lazım. Yoksa köklenme sağlanmaz. Bunun için kürdan, iğne ya da çivi gibi maddelerle yaprakların köşelerinden karışıma tutturma işlemi yapılır. Cam ya da naylonla üzerini kapatmayı unutmayın. 5-6 haftada köklenme gözlenir.
Eğer elinizde büyük yapraklı begonyalar varsa bu begonyadan büyük bir yaprak alınır. Bu yaprak 4-5 parçaya keskin bir bıçak yardımı ile ayrılır. Parçalar kare şeklinde kesilir. Hazırlanan komposta bu yapraklar tüm yüzeyi temas edecek şekilde serilir ve köklendirilmesi sağlanır.
Rex begonyalar yaprak saplarından alınan çelikle de üretilebilir. Alınan yaprak sapları köklendirmek ortamına dikilerek de üretim yapılabilir. Yaprak sapı ile alınan çelikler köklendirme ortamına ekilirler. Bu şekilde üretim yapılabilir.
Yumruyla Üretim
Yumru begonyaların üretiminde kullanılır. Yumru gövdeler çok yıllıktır ve gelişimine toprak altında devam ederler. İlkbaharda gelişen yumru begonyalar sonbahardan sonra kış aylarını toprak altında geçirir ve baharla birlikte tekrardan yeşerirler. Bu yumruları yerlerinden alıp kuru perlit veya torf içinde 4-10 C derece aralığında bir ortamda kışın saklanır. Diğer yıl dikilmek üzere bekletilir.
Yumrular ekileceği zaman yumruların gözenekleri kontrol edilir. Gözenekler yukarı gelecek şekilde ekilir. Saksılara ekilen yumruların üzeri harç ile hafifçe örtülür. Düzenli olarak sulama işlemi yapılır. Yaklaşık iki hafta sonra sürgünler belirir. Sonrasında yapraklar oluşarak yeni bitkimiz büyümeye başlar.