Bitki Teraryumu Malzemeleri ve Fiyatları

Bitki teraryumları son zamanlarda evlerin, iş yerlerinin ve ofislerin vazgeçilmez aksesuarları arasında yer almaya başladı ve her geçen gün daha fazla yeri süslüyor. Yaşadığımız her alanda bakılabilmesi, bakımının genel olarak kolay olması, kişiye özel olarak dizayn edilebilmesi ve istenilen bitki türlerinin yer alabilmesi sebebiyle teraryumlar ciddi anlamda tercih edilen ürünler olmaya başlamıştır. Oldukça fazla çeşitte bitki türüne ev sahipliği yapabilecek olan teraryumların bakımı, sulanması ve diğer işlemleri bitkiden bitkiye farklılıklar gösteriyor olsa da bu konumuzda sizlere genel bilgiler vereceğiz.

Bitki Teraryumu Hazırlanması

Genellikle birçok kişi hazır teraryumları tercih etmektedir. Oldukça fazla çeşitliliğe sahip olan teraryumlardan kendinize uygun olan bir teraryum bulmanız muhtemeldir. Fakat işi hobi olarak düşünen ve eğlenmeyi amaç edinen kişiler teraryumları kendi hazırlamayı tercih edebilir. Teraryum hazırlarken sizi sınırlayacak tek şey hayal gücünüzdür. Hayal gücünüzün el verdiği ölçüde milyonlarca farklı kombinasyon hazırlamanız mümkündür.

Teraryum denildiğinde akla öncelikli olarak cam gelmektedir. Genellikle küre şeklinde ve belirli bölgesi açık olan cam fanuslar tercih edilir. Bunun yanında küp, elma, armut şeklinde veya isteğinize göre farklı şekillerde cam ürün seçimi yapabilirsiniz. Bunun yanında seramik veya ahşap ile zenginleştirilmiş teraryum çeşitleri de vardır. Size gerekli olan malzemelerin başında teraryum gelmektedir. Bundan sonra bakacağınız bitki türünü seçmelisiniz. Genellikle kaktüs türleri seçilmektedir. Bitki türünüde seçtikten sonra bitkiye uygun bir toprak seçimi yapmalısınız. Çoğunlukla torf içeren topraklar tercih edilmektedir.

Teraryum için uygun bir kap, bitki, bitki toprağı seçtikten sonra sıra dekora gelmektedir. Burada sınır yoktur. Seçtiğiniz bitki türüne ve kişisel tercihlerinize göre uygun taşlar, çeşitli objeler, oyuncaklar, odun parçacıkları kullanacağınız ürünler arasında olabilir.

Tüm malzemeleri belirledikten sonra toprağın altına bir miktar taş eklemek toprağın sürekli taze kalması için iyi olacaktır. Sonrasında toprağı ekler ve bitkileri uygun yerlere dikersiniz. Sonrasında ise bitkiye zarar vermeyecek şekilde tüm dekor ürünlerini teraryuma eklersiniz.

Bitki Teraryumu Bakımı

Tabi ki bakım kullandığınız bitki türüne göre değişiklik gösterecektir. Fakat genel kurallardan bahsedeceğiz. Öncelikli olarak direk olan güneş ışığı alan yerlerde bakım doğru değildir. Bu nedenle ışık alan ama direk olarak güneş ışığı almayan bir alan seçiniz. Seçtiğiniz bölgenin yaz ve kış, aynı zamanda gündüz ve akşam ısı dengesi ne kadar stabil olursa o kadar iyi olacaktır. Özellikle kış aylarında oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeniz gerekir. Direk olarak rüzgara maruz kalmamalı ve klima önünde olmamalıdır.

Sulama ihtiyacını etkileyen çok faktör vardır. Öncelikli olarak kullanılan bitki türleri ve yoğunluğu bunun belirleyicisidir. Bunun dışında dış ortam sıcaklığı önemli bir faktördür. Genellikle 5-10 günde bir kez olacak şekilde sulama yapmak gerekir. Bitkinin ihtiyacına ve toprağın nem durumuna bakarak bu sıklığı siz belirleyebilirsiniz. Yine bazı teraryumlarda sprey şeklinde sulama yapmak gerekebilir.

Bakımdaki diğer önemli bir nokta ise bitkileri takip ederek kuruyan, çürüyen kısımları uzaklaştırmaktır. Bunun için küçük bir makas veya pens kullanabilirsiniz. Eğer kullandığınız bitki için budama gerekiyorsa belirli aralıklar ile budama yapmalısınız.

Bitki Teraryumu Fiyatları

Fiyatlar oldukça değişken olabilmektedir. Kullanılan teraryum, büyüklüğü, kullanılan bitkiler ve kullanılan dekor ürünleri fiyatı değiştiren faktörler arasında yer almaktadır. Şu anda fiyatlar 50-60 TL civarında başlamakta ve 700-800 TL’lere kadar çıkmaktadır.

Birçok çiçek mağazasında, markette ve internet üzerinden birçok sitede uygun bitki teraryumları bulabilirsiniz. Kişisel tercihlerinize veya hediye göndereceğiniz kişinin ilgisine göre uygun türde ürünler seçebilir veya kendiniz uygun malzemeler ile hazırlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu