Şakayık Bitkisi Bakımı ve Yetiştiriciliği
Şakayık bitkisi, dış mekan süs bitkileri arasında yer almaktadır. Açtığı güzel çiçekler ile dikkat çeker. Bu bitkinin oldukça fazla sayıda alt türü bulunmaktadır. Çoğunlukla bahçe peyzaj ve süslemesinde kullanılır. Çiçekleri güzel olmasının yanında çok güzel kokar. Şakayık bitkisi yetiştiriciliği insana huzur veren, oldukça güzel bir hobidir. Eğer şakayık bitkisi yetiştiriciliği ve bakımı hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız yazımızı takip edebilir, takıldığınız noktaları ve önerileri yorum kısmından iletebilirsiniz.
Şakayık Bitkisi Yetiştiriciliği
Ülkemizde gördüğümüz iki tür şakayık yetiştirilmektedir. Biri ağaç formunda olan diğeri ise çalı formunda olan şakayık bitkisidir. Ağaç formunda olan daha çok ılıman iklim kuşağında yetiştirilir. Örneğin; Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerimizde bu form tercih edilir. Bunun tercih edilmesindeki sebep kış soğuklarının ılıman geçmesi, fazla don olaylarının olmamasındandır. Çalı formunda olanlar ise daha çok don olaylarının olduğu bölgelerde yetiştirilir. Çünkü çalı formunda olan şakayık bitkisi kışın don olaylarından olumlu yönde etkilenir ve yazın daha çok çiçek açar. Şakayık yetiştirirken bu konuya dikkat edilmelidir.
Şakayık bitkisi bahçelerde yetiştirilmeye müsait bir bitkidir. Saksı bitkisi olarak yetiştirilmeye pek müsait değildir. Yine de saksıda yetiştirmek isteyenler olursa çok büyük saksılar tercih edilmelidir. Ancak bahçe yetiştiriciliğinde kullanmanız tavsiye edilir. Sürekli olarak kalacağı yerlere dikimini yapmalısınız. Şakayık uzun yıllar aynı yerde kaldığı zaman iyi sonuçlar verecektir.
Şakayık Bitkisinin Güneş İhtiyacı
Şakayık daha çok yarı gölgelik alanları sever. Bahçenizde büyük bir ağaç varsa bunun yakınına şakayık dikebilirsiniz. Ağacık yaprakları yarı gölgelik alanlar oluşturacak ve şakayık bitkiniz için iyi bir alan oluşturacaktır. Özellikle yazın çok sıcak zamanlarda doğrudan güneş ışığı şakayık bitkinizin gelişimine zarar verebilir. Bu yüzden yarı gölgelik alanlar tercih edilir. Tabi böyle bir imkanınız yoksa güneş alan yerlerde yetiştiriciliğini yapabilirsiniz. Yoğun gölgelik alanları sevmez.
Şakayık Bitkisinin Su İhtiyacı
Şakayık bitkinizin yaz aylarında bol sulanmasına dikkat etmelisiniz. Yazın kurak geçen günlerde bitkinin susuz kalmaması gerekiyor. Ayrıca düzenli sulama yapmalısınız.
Şakayık Bitkisinin Toprak İsteği
Şakayık için geçirgen, süzek toprak tercih etmelisiniz. Kumlu topraklar bunu sağlamak için ideal olacaktır. Çok killi toprakları sevmez. Köklerinin hava alması gerekir. Ayrıca toprağın süzekliğinin de iyi olması gerekir. Ponza taşı da kullanabilirsiniz. Düzenli olarak bakımı yapmalı ve gübrelemesini unutmamalısınız. İlkbahar aylarında toprak üzerine eğer bulabilirseniz yaprak çürüntüleri serpebilirsiniz. Bu hem toprağın besin değerini artırır hem de toprağın nemli kalmasına yardımcı olur.
Şakayık uzun yıllar durdukça güzel çiçekler açan bir bitkidir. İki yıl üç yıl gibi bir süreyle çok güzel çiçekler vermeye başlar. Bu konuda biraz sabırlı olmanız gerekecek. Şakayıklar birbirine yakın ve birbirine değecek şekilde dikilmemeli. Uzun dallara destek verilmeli. Solan çiçekler varsa hemen budanmalı.