Şemsiye Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Şemsiye çiçeği diğer adıyla japon şemsiye (cyperus) çiçeği, çok yıllık, boyu 1-2 metreye kadar ulaşabilen bir bitki türüdür. İnce uzun saplarının ucunda, şemsiye gibi dairesel görünümlü, şeritler halinde yaprakları vardır. Bu özellikleri ile şemsiyeye benzemesi nedeni ile bu ismi almıştır. Bu yaprakların ortasında, yaz boyunca açan sarı yeşil renkli küçük ve gösterişsiz çiçekleri bulunur. Bahçe bitkisi olarak çok zarif bir görüntüye sahip olan Şemsiye çiçeği, ayrıca evlerde ve balkonlarda saksı içinde de yetiştirilir.

Doğrudan güneş ışığını sevmez. Direk olarak güneş ışığı görmeyen aydınlık veya yarı gölge ortamları sever. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına zarar verir ve kurumasına neden olabilir. Bu nedenle her mevsimde oda sıcaklıklarında tutulması aşırı sıcak veya soğuk ortamlardan uzak konumlandırılması bitkinin sağlığı açısından önemlidir. Hava akımlarından çok kolay etkilenen japon şemsiyesi bitkisi uygun bir yerde ve etrafındaki cisimlere temas ettirilmeden konumlandırılmalıdır. Bir saksı içinde en az 3 tane sap olmasına özen gösterirseniz, bu sayede çok daha gösterişli bir bitkiniz olur.

Japon Şemsiye Çiçeği Nasıl Sulanır?

Şemsiye çiçeği bol suya ihtiyaç duyar. Bu yüzden saksı tabaklarında biraz su bulundurmanız faydalı olur. Toprağı sürekli olarak kontrol ederek kuru kalmamasına özen göstermeniz gerekir. Aynı zamanda yaz aylarında yapraklarına su püskürtmek çiçeğinizi canlandırır, daha parlak ve sağlıklı olmasına katkı sağlar.

Japon Şemsiye Çiçeği Nasıl Budanır?

Şemsiye çiçeğinin kuruyan yapraklarını zedelemeden makas yardımı ile kesebilirsiniz. Pek özene ihtiyaç duymayan şemsiye çiçekleri çok çabuk ve hızlı büyürler. Uygun bir ortam sağlandığında ve sulamasına dikkat edildiği sürece bulundukları mekânda gayet zarif ve gösterişli bir şekilde dururlar. Ara sıra budama yaparak daha gösterişli olmasını sağlayabilirsiniz.

Japon Şemsiye Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Japon şemsiye çiçeği çok hızlı büyür, ayrıca çoğaltması çok kolay olduğu halde uzun sürer. Şemsiye çiçeğinin tepe kısmında bulunan yapraklı saplarından yaklaşık 10 cm civarı kesin. Kestiğiniz sapın ucundaki yaprakları da yaklaşık 5-6 cm’e kadar keserek kısaltın. Çiçeğin orta kısmı suya girecek şekilde baş aşağı çevirerek suda köklenmesini bekleyin. Çiçek orta kısmından hemen filizlenmeye başlar fakat köklenmesi biraz uzun zaman alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu