Kala Çiçeği (Gelin Çiçeği) Özellikleri ve Bakımı

Kala çiçeği ülkemizde gelin çiçeği olarak ta bilinen oldukça görkemli ve tüm dünyada büyük ilgi gören çok güzel bir süs bitkisidir. Kesme çiçekçilik sektöründe de çok yoğun kullanılan hoş bir bitkidir. Özellikle düğün ve davetler için gönderilir. Ayrıca bahçelerin de sultanı olan çok hoş bir bitkidir. Görünümü ve renk uyumu ile harika bir çiçektir.

Kala çiçeğinin bakımı dikkat edilirse kolaydır. Biraz ilgi isteyen bir bitkidir. Işık isteği bakımından doğrudan güneş ışığından korunması gereken bir bitkidir. Dolaylı yollardan ışık alan yerler Kala çiçeği için uygun olacaktır. Filtre edilmiş güneş ışığı bitkinin gelişimi için oldukça uygundur. Gelin çiçeği hava akımlarından kolay etkilenen bir bitkidir. Bu yüzden hava akımı alan yerler bitki için uygun olmayacaktır. Dikimi ve yetiştiriciliği esnasında bu konuya da ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir.

Aşırı soğuk ve aşırı sıcaklardan bitkinizi korumanız gerekecek. Aksi halde bitkinizin hastalanmasına ve hatta ölmesine neden olabilirsiniz. Özellikle kış soğuklarında çok dikkat etmeniz gerekecek. Belli sıcaklık değerine kadar dayanabilir ancak kış donlarında zarar görür.

Toprak isteğine değinecek olursak; humus bakımından zengin topraklar idealdir. Ayrıca kırmızı, killi bahçe topraklarını da çok severler. Ancak asitli topraklarda gelişimleri çok kötü olmaktadır. Yetiştiriciliğinde bu konuya dikkat etmeniz gerekecek. Toprağının nemli tutulması gerekiyor. Toprak nemini seven bir bitkidir. Bu yüzden toprak nemini kaybetmeden sulamalı, toprak karakterini buna göre seçmelisiniz. Toprak nemini özellikle yaz ayları bitene kadar sağlamalısınız. Yaz ayları bitince toprak nemi yavaş yavaş azaltılmalı ve sulaması da buna göre yapılmalıdır.

Suyu çok seven bir bitkidir. Özellikle de yaz aylarında bolca sulanmalıdır. Su isteğini anlamak için toprak ıslaklığına bakmalısınız. Toprak ıslaklığını yitirdiğinde sulamasını yapmalısınız. Yukarıda da bahsettiğim gibi toprak nemini kaybetmemeli. Bu yüzden sık sulama yapmalısınız yaz aylarında. Kışın ise sulamayı azaltmalı toprağının nemine bakara sulamasını yapmalısınız. Kışın sulamasını yaparken de soğuk musluk suyu vermemeye dikkat etmelisiniz. Aksi halde bitkinin hastalanmasına neden olabilirsiniz.

Yılda bir ya da iki yılda bir olmak üzere saksı değişimi yapabilirsiniz. Mayıs ayları gibi saksı değişimi ideal olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu