Sukulent Bakımı ve Sukulent Çoğaltma

Özellikle bakımı kolay ve çok uğraş gerektirmeyen bir bitki arayanlar için sukulent tercihler arasında olabilir. Özellikle son zamanlarda iş yeri ve evlerde hem direk saksıda hemde çeşitli bitki teraryumlarında sukulentleri sık sık görüyoruz. Kelime anlamına baktığımızda sukulent; suyu ve özü olan anlamına gelmektedir. Oldukça farklı ve fazla türü vardır. Sukulentlerin ortak özelliklerinden birisi yapraklarına, yaprak saplarına, gövdelerine ve köklerine su toplayabilmeleridir. Yaprakları çok küçük tüyler ile kaplıdır. Bu sayede bitki buharlaşmayı yavaşlatır ve su tutma oranını artırır. Uzun ömürlü bitkiler arasında yer almaktadır.

Kaktüs ve Sukulent Farkları

Aslında karıştırılan bitkilerdir ama kaktüs ve sukulent birbirinden farklıdır. Kaktüs sulu bir bitkidir, ama bütün sulu bitkiler kaktüs değildir. Etki ve sulu bitkiler ise sukulent olarak adlandırılmaktadır.

Sukulent Seçimi

Sukulentlerin bu kadar çok tercih edilmesinin sebepleri arasında teraryumların oldukça yaygınlaşmış olması ve bakımının kolay olması sayılabilir. Farklı ve güzel görünümleri yine tercih edilme sebepleri arasındadır. Seçim yaparken öncelikli olarak hoşunuza giden ve bakmak istediğiniz yere uygun bir bitki seçmelisiniz.

Sukulent Türleri

Haworthia, Aloe, Crassula, Aeonium, Adromischus, Gasteria, Cotyledon, Graptopetalum, Graptosedum, Crassula, Echeveria, Gasteria, Haworthia, Kalanchoe, Peperomia, Pachyphytum, Rochea, Senecio, Sedum, Rhipsalis, Sansevieria ve Tillandsia öncelikli olarak sayılabilecek sukulent türleridir. Bu türlerin her birisinin çok sayıda alt türü vardır. Yani binlerce farklı türde bitki içeren bir sınıftır.

Echeveria türleri soğuğa en dayanıklı türler arasındadır. Eğer soğuk bir bölgede yaşıyorsanız bu türü tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Haworthia türleri ise tam tersi sıcağa oldukça dayanıklıdır ve sıcak bölgelerde yaşayanların ilk düşünmesi gereken sukulent türüdür.

Evde sukulent bakacaksanız ve bakımı kolay bir tür arıyorsanız; Senecio, Sedum, Kalanchoe ve Crassula size uygun türler arasında sayılabilir. Bu türlerin bakımı kolaydır, çok fazla ilgiye gerek yoktur ve ev ortamında rahatlıkla bakılabilir. En bilinen sukulent türleri arasında yer alan Kalanchoe oldukça hızlı bir şekilde çoğaltılabilir. Bu bitki kırılan dallarından yeniden köklenebilmektedir.

Aloe ve Aloe Vera hemen hemen herkesin bildiği bir türdür, tıp ve kozmetik alanında da kullanımı oldukça yaygındır. Evlerde de sık bakılan sukulent türleri arasındadır. Birkaç nokta dışında bakımı kolaydır. Saksıda mutlaka drenaj deliği olmalı ve toprak mümkün olduğunca geçirgen olmalıdır. Humuslu toprakları sevmektedir.

Haworthia türleri evde bakmaya en uygun türler arasında yer almaktadır. Yılan derisi, zebra, aşkın gözyaşları gibi bilinen türleri vardır.

Sukulent Nasıl Dikilir?

Bu işlemlere başlamadan önce öncelikli olarak sukulent türünüze göre uygun bir saksı türü seçmelisiniz. Genellikle çok küçük veya çok büyük saksıya ihtiyaç yoktur. Küçüğe yakın orta boyutlu bir saksı seçebilirsiniz. Yine türe göre saksının drenaj gibi özelliklerini belirlemelisiniz. Sukulentin gövdesine yeterli gelecek şekilde toprak koyduğunuz saksıya yaprakların iç içe geçmemesine özen göstererk sukulentinizi yerleştirip köklerinin hava almadığından emin olun ve sonrasında toprak ile etrafını çevirin. Bitki genellikle ekimden sonraki 15 gün içerisinde kök salmaya başlayacaktır.

Sukulent Bakımı

Genel olarak baktığımızda sukulentler çok kök salmayan ve enden genişleyen bitkilerdir. Boydan gelişmeleri zayıftır. Genellikle sıcak bölge bitkileri olduğundan dolayı çok fazla su istemezler. Kış aylarında 25-30 günde bir kez, yaz aylarında ise 10-15 günde bir kez sulamak yeterlidir.

Kumlu çöl topraklarını severler, bu nedenle ilk tercihler arasında bu tür toprak olmalıdır. Yine saksılarda drenaj sistemi olmalıdır. Saksının taban bölgesinde su birikmesi bitkinin kök bölgesinin çürümesine neden olabilir.

Ortam olarak değerlendirdiğimizde direk olarak güneş ışığı almayan, yarı aydınlık ve yarı karanlık ortamlarda bakılmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken noktaları tekrar hatırlatmak istiyoruz. Sukulentler için çok sıcak havadan ziyade soğuk havalar daha risklidir. Yine fazla sulamak, az sulamaya göre daha risklidir ve bitkiyi öldürebilir.

Sukulentlerin Çoğaltılması

Çoğaltılması oldukça kolay olan bitki türleri arasında yer almaktadır. Hızlı bir şekilde kök salar ve toprağa kısa sürede tutunur. Bu bitkiyi çoğaltmak isterseniz öncelikli olarak alt yapraklarından parçalar koparmalısınız, Gövde kısmında yaprak kalmayacak şekilde alttaki yapraklar alındıktan sonra makas yardımı ile baş kısmı kesiyoruz. Koparılan sukulent parçalarını 1 gün boyunca bekletiyoruz ve sonrasında toprağın üzerine bırakıyoruz. Toprak hafif nemli olmalıdır. Yaklaşık 15 gün içerisinde kesilen yaprakların küçük kökler saldıklarını fark edeceksiniz.

Yukarıdaki resimde bu işlemin aşamalarını sizler ile paylaştık. Görüldüğü gibi aslında oldukça basit işlemler. 15 gün içerisinde bir bitkiden oldukça fazla sayıda bitki üretme şansınız vardır.

Sukulent konusu oldukça geniş bir konudur. Bu konu hakkında giriş bilgilerini sizler ile paylaştık. Konu hakkında detaylı bilgilere sitemizden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu