Evde ve Bahçede Brüksel Lahanası Nasıl Yetiştirilir?

Brüksel lahanası ismini Belçika’nın Brüksel kentinden almasına rağmen geçmişi Antik Roma’ya dayanmaktadır. Ülkemizde de özellikle son yıllarda oldukça yaygın olarak üretilmekte ve tüketilmektedir. Lahana ailesinin bir parçası olan Brüksel lahanası, sabrınız olduğu sürece hemen hemen her evde ve sebze bahçesinde yetiştirilebilir. Bu bitki uzun bir büyüme dönemi gerektiren ve yavaş büyüyen bitkilerdir.

Market ve pazarlarda gördüğümüz Brüksel lahanası normal lahananın oldukça minyatür hali gibi görünmektedir. Çok sayıdaki mini lahana bitkide uzun bir sap üzerinde dizili şekilde bulunur. Brassicaceae familyasındaki diğer sebzeler gibi Brüksel lahanası da en iyi tadı soğuk havaya maruz kaldıktan sonra verir, yani bir kış sebzesidir. Genellikle bu, hafif bir don veya kardan sonra hasat yapılması gerektiği anlamına gelir. Daha soğuk olan iklimlerde, sonbaharda hasat edebilmek için en iyi yaz başında ekilirler. Daha ılıman iklimlerde ise, geç sonbahar veya kış döneminde hasat için yaz sonunda ekilmelidir.

Brüksel Lahanası Nasıl Ekilir?

Brüksel lahanası 80 gün veya daha uzun bir büyüme dönemi gerektirir ve hafif bir dona maruz kaldıktan sonra lezzetleri artar. Daha soğuk iklimlerde, Brüksel lahanası tohumlarını Mayıs ayı başlarında iç mekanlarda çimlenmeye bırakmak ve fideleri bahçeye Haziran ortasında veya ilk sonbahar donundan yaklaşık olarak dört ay önce dikmek mantıklıdır. Sıcak iklimlerde sonbahar ekimi tercih edilir. Geç sonbahar veya erken kış hasadı için tohumları yaz ortasında ekebilirsiniz.

Brüksel Lahanası Bakımı

Evde veya bahçede Brüksel lahanası yetiştirmek istiyorsanız Brüksel lahanası bakımı konusunda temel bilgilere sahip olmak size ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Bu konuda sizlere bilgiler vereceğiz.

Işık

Bitkiler en iyi tam güneş ışığında büyür ve filizlenir. Bu bitki günde en az 6 saat güneşe ihtiyaç duyar. Çok fazla gölge, filizlerin büyümesini ve olgunlaşmasını yavaşlatır.

Toprak

Brüksel lahanası, bol miktarda organik madde içeren, verimli, iyi drene edilmiş ve nemli, hafif asidik ila nötr bir toprağı sever. Toprağın pH’ı 6,5 ile 7 arasında olmalıdır. Bol miktarda organik madde, yoğun büyümeleri için ihtiyaç duydukları nemi korumaya yardımcı olacaktır. Brüksel lahanası etraflarındaki toprağın sıkı olmasını sever. Bu amaçla toprağa hafifçe bastırabilirsiniz.

Sulama

Filizlerin toprağını nemli tutmakta fayda vardır. Ancak toprağı tamamen ıslatmamak gerekir. Haftada birkaç kere yeterli miktarda su ile sulamak gerekir.

Sıcaklık ve Nem

Brüksel lahanası, 7 °C ila 24 °C arasındaki sıcaklıkları tercih eder. Birkaç gün donmaya karşı dirençlidir ve hatta hafif donla lezzetleri daha iyi olacaktır. Bu bitki sıcak hava sebzesi değildir. Sıcak veya kuru havalarda olgunlaşan filizler acı ve çürük olacaktır.

Gübre

Brüksel lahanası bitkilerini azotlu gübre ile sezonda iki kez gübrelemek faydalı olacaktır. İlk gübreleme bitkiler yaklaşık 30 cm yüksekliğe ulaştığında yapılmalı ve yine dört hafta sonra tekrar edilmelidir.

Brüksel Lahanası Çeşitleri

Bubbles Brüksel Lahanası: Bu çeşit sıcağı ve kuraklığı tolere eden bir çeşittir. Aynı zamanda bazı bitki hastalıklarına karşı da dayanıklıdır. Bu tür 5 cm’lik sebzeler verir.

Jade Cross Brüksel Lahanası: Rüzgarlı yerler için ideal olan bir çeşittir. Aynı zamanda bitki büyüklüğü diğer türlere göre biraz daha iridir. Hastalıklara karşı da direnci iyidir.

Long Island Enhanced Brüksel Lahanası: Bu çeşit, rüzgara dayanan ve donmaya karşı tolerans gösteren küçük ama yüksek verimli başka bir Brüksel lahanası çeşididir.

Oliver Brüksel Lahanası: Yaklaşık olarak 2-3 cm’lik sebzeler veren küçük bir Brüksel lahanası türüdür. Filizlerin toplanması kolaydır ve hastalıklara karşı dirençlidir.

Royal Marvel Brüksel Lahanası: Erkenci olan bir türdür ve verimi yüksek seviyelerdedir. Dip çürümesi ve uç yanması gibi bitki sorunlarına karşı dayanıklıdır.

Rubine Brüksel Lahanası: Bu Brüksel lahanası çeşidinde bitkiler geç olgunlaşır ve mor renge çalan bir renge sahiptir. Yeşil çeşitlere göre daha düşük verimlidir ancak iyi bir tada sahiptir.

Brüksel Lahanası Hasadı

Brüksel lahanası, hasadına başlayabilmeniz için ekimden sonra yaklaşık üç ila dört ay geçmesi gerekir. Bitkiler ilk olarak uzarlar ve neredeyse tam yüksekliğine ulaşana kadar filiz üretmeye başlamazlar ve sebze vermezler. Filizler bitkinin altından yukarı doğru olgunlaşmaya başlarlar. Alttaki filizler büyük bir bilye boyutuna ulaştığında hasada başlayabilirsiniz. Filizleri çok büyümeden toplamakta fayda vardır. Aksi takdirde çatlama ve acılaşma gibi problemler görülür.

Önce filizin altındaki yaprağı çıkarır, sonra büküp filizi çekerseniz, filizleri çıkarmak daha kolaydır. Bazı insanlar filizleri çekmek yerine kesmeyi tercih eder. Brüksel lahanası hasadınızı soğuk mevsimlere bırakmak için bitkileri samanla koruyabilir veya koruma için bir sıra örtü kullanabilirsiniz.

Hasattan sonra, ikinci bir Brüksel lahanası filizi gövdenin tabanında büyümeye başlayabilir. Bunlar ilk tomurcuklar kadar sıkı olmayacaktır, ancak yine de yenilebilirler. Yapraklı üst kısımlar da yenilebilir ve yeşillik olarak kullanılabilir. Üst kısımları kesmek, sezon sonunda kalan filizlerin gelişimini hızlandırmanın iyi bir yoludur.

Tohumdan Brüksel Lahanası Nasıl Yetiştirilir?

Kışları soğuk geçen bir bölgede yaşıyorsanız, tohumlarınızı sonbahar donlarından yaklaşık iki ila üç hafta önce iç mekanlarda ekmeye başlamak gerekir. Kışları ılıman geçen bölgeler için, sonbahar sonu veya kış başı hasadı için tohumları yaz başından yaz ortasına kadar açık havada ekebilirsiniz. Sıcak kışları olan yani sıcaklıkların donma noktasının nadiren altına düştüğü bir bölgede yaşıyorsanız kış ortasından kış sonuna kadar hasat için yaz sonunda tohumları ekmeye başlayabilirsiniz. Tohumları 1 ila 2 cm toprakla örtmek ve toprağı nemli tutmak gerekir.

Tohumları ekerken aralarında 10-15 cm boşluk bırakmak faydalı olacaktır. Daha sonra çimlenen tohumları kalıcı yerlere dikeceğiniz zaman 50 cm boşluk bırakmak gerekir. İç mekan fidelerini yaklaşık 10 cm boyundayken bahçeye aktarmak gerekir. Fidelerin kök salmasına izin vermemeniz çok önemlidir, aksi takdirde bitkiler dikildiğinde bodur kalır. Bahçeye dikmeden önce fideleri sertleştirdiğinizden emin olmak gerekir.

Aynı zamanda “Evde Brüksel Lahanası Nasıl Yetiştirilir?” konumuzdan da detaylı bilgiler almanız mümkündür.

Brüksel Lahanası Yaygın Zararlılar ve Hastalıklar

Brüksel lahanası, lahana ve brokoli ile aynı sorunlara eğilimlidir. En yaygın zararlılar; lahana kurdu, lahana kökü kurdu, yaprak bitleri ve harlequin böceğidir. Bu bir geç sezon mahsulü olduğundan, filizler oluşmaya başlamadan önce sorunları izlemek için zamanınız vardır. Zararlılardan korumak için bir sıra örtüsü kullanabilirsiniz. Hastalıklar arasında kara bacak, kara çürüklük ve yumru kök bulunur. Hastalık kontrolü en iyi şekilde mahsulün her yıl değiştirilmesi ile yapılır. Toprağın pH’ını yaklaşık 7.0’a yükselttiğinizde sorunlar azalır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu