Evde Brüksel Lahanası Nasıl Yetiştirilir?
Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, karalahana ve bir dizi diğer popüler gıda ürününün kaynaklandığı aynı bitki türünün çeşididir. Genellikle yeşil renklidir. Sağlık açısından ise vitamin deposudur.
Brüksel Lahanası Yetiştirme Taktikleri
- Brüksel lahanasını erken ilkbahar ve sonbaharın serin sıcaklıklarında ekmelisiniz.
- Brüksel lahanası yayılmak için alana ihtiyaç duyar. Bu nedenle günde 6 saat veya daha fazla güneş alan ve iyi drene edilmiş, pH’ı 6.8 olan verimli toprağa sahip bir alanda onları 18-24 cm aralıklarla yerleştirmelisiniz.
- Dikimden önce, birkaç cm kompost veya diğer zengin organik maddelerle karıştırarak doğal toprağı iyileştirmelisiniz. Toprakları alt üst şeklinde sıralayarak daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz.
- Toprak nemini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Bitkilere haftada 1 ile 1,5 bardak su vermelisiniz.
- Brüksel lahanasını düzenli olarak sürekli salımlı bitki yemi ile besleyerek bol hasadı teşvik etmelisiniz. Brüksel lahanası ilgiyi seven bitki çeşidi olunca diğer bitkilerden daha çok ilgi göstermelisiniz.
- Toprağın nemini korumak ve yabani otları önlemek için 3 cm bir malç tabakası koymalısınız.
Brüksel Lahanasında Toprak, Dikim ve Bakım Önerileri
Çoğu sebze gibi, Brüksel lahanası da günde en az 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. Hatta daha fazlası daha iyidir. Bol organik madde içeren verimli, iyi drene edilmiş, nemli toprakları severler. PH’dan emin olmak için toprağı test ettirebilirsiniz. Brüksel lahanası yetiştirirken sürekli gübreleme işlemi uygulamalısınız. Düzenli şekilde gübre alan Brüksel lahanası daha verimli dönüşler sağlayacaktır.
Brüksel lahanası da diğer sebzelerin çoğundan daha fazla bora ihtiyaç duyar. Bor, tüm bitkiler tarafından çok az miktarda kullanılan bir bitki besin maddesidir. Borsuz, Brüksel lahanası içi boş gövdeler ve küçük tomurcuklar geliştirir. Bitkileriniz bu semptomları gösteriyorsa, 1 yemek kaşığı boraksı 5 litre suda eriterek ve 50 fit kare yatağın üzerine eşit şekilde serperek toprağa bor ekleyebilirsiniz. Daha fazla karıştırmaya sakın çalışmayın. Çünkü çok fazlası sorunlara neden olur. Ayrıca bitkileriniz az önce bahsettiğimiz noksanlık belirtilerini göstermedikçe uygulamayınız.
Bahçe başarısında en iyi şansınız için tohumları atmaya özen gösterin. Brüksel lahanası büyür, bu nedenle arka arkaya veya yatakta yaklaşık 18 ile 24 cm aralıklı olmaları gerekir. Sıralar halinde ekilirse, kendinize yürümek için yeterli alan sağlamak için boşluk satırları 30 cm aralıklarla yerleştirin. Fidelerin uzun süre oturmasına, kurumasına veya bodur kalmasına izin vermeyin. Hiç beklemeden hemen ekin.
İyi büyümeyi teşvik etmek için ekimden sonra iyice sulayın, ardından toprağı serin ve nemli tutmak için maçlayın. Bitkiler yeterince yağmur almazsa, haftada 1 ile 1,5 bardak su uygulayarak düzenli olarak sulamaya özen gösterin. Brüksel lahanası suyu çok sevdiği için susuz bırakmayın.
Brüksel Lahanasının Hasat ve Depolama Önerileri
Filizler önce bitkinin altında oluşur. Birkaç hafta boyunca tepeye doğru oluşmaya devam eder. Brüksel lahanası, minik başları sağlam, yeşil ve 1 ile 2 cm çapında olduğunda hasat etmeye hazırdır. Filizleri bitkiden ayrılana kadar çevirerek çıkartmalısınız.
Alt filizleri çıkarırken sararmış yaprakları da yok edebilirsiniz; bitki daha fazla yaprak ve filiz üreterek yukarı doğru büyümeye devam eder. Bitki dona dayanacak ve sert bir donma meydana gelene kadar hasat edilebilir. En kaliteli filizler, geceleri hafif donların olduğu güneşli günlerde üretilir.
Kış yaklaşırken, hasat etmek istediğinizden yaklaşık 3 hafta önce bitkinin tepesini keserek filizleri bir kerede olgunlaşması için kandırabilirsiniz. Bu ipucu sayesinde olgunlaşmasına hız katacaktır. Tam boyutlu, sağlıklı bir bitki 2 ile 3 kilo filiz taşıyabilir. İlk başta hızlı gelirler ama havalar soğudukça yavaşlarlar. Bir filiz alındıktan sonra, o noktada yenileri oluşmaz.
Brüksel Lahanası Nerede Ekilir?
Brüksel lahanası tam güneşte ve zengin, sürekli nemli toprakta gelişir. Brüksel lahanası ve lahana ailesindeki diğer bitkiler (lahana, karalahana veya brokoli gibi) çok çeşitli toprak kaynaklı hastalıklara karşı hassas olduklarından, her mevsim bahçenin çeşitli alanları arasında geçiş yapmak iyi bir fikirdir. Lahana aile grubundan olan her hangi bitki ektiyseniz Brüksel lahanasını yanına ekmeyin. Buna dikkat etmeniz gerekir.
Brüksel Lahanası Nasıl Saklanır?
- Filizleri saklamadan önce yıkamayın, sadece kullanımdan hemen önce yıkamaya özen gösterin.
- Taze toplanmış filizleri buzdolabında 5 güne kadar plastik bir torba içinde saklayın. Ardından isterseniz buzluk tarafında saklayabilirsiniz.
Brüksel Lahanası Dikiminde İnce Detaylar
Brüksel lahanası tohumlarını ilk sonbahar mevsimlerinde (don olayları olmadan) yaklaşık 4 ay önce ekmeniz gerekir.
- Kışları ılık veya ılık geçen, kış sıcaklıklarının ara sıra veya nadiren donma noktasının altında olduğu bölgelerde, tohumlar yaz ortasından sonlarına kadar başlar. Bitkiler, kış ortasından geç hasat için olgunlaşacaktır.
Brüksel lahanası, iç mekanda tohumdan dikimi yapılabilir. Doğrudan bahçeye ekilebilir. Tohumlara iç mekanda başlamanıza özen gösterebilirsiniz. Çünkü bu fidelere bir başlangıç sağlar ve onları yaz sıcağından ve zararlılardan korumaya yardımcı olur. Doğrudan ekilen tohumların olgunlaşması birkaç hafta daha uzun sürebilir. Bu nedenle açık havada ekmeyi planlıyorsanız ekim tarihi hesaplamanıza 20 gün ekleyerek hesap edebilirsiniz.
Brüksel Lahanası Nasıl Beslenir?
Dikimden bir ay sonra Brüksel lahanası bitkilerini beslemeye başlayın. Seçtiğiniz gübreyi takviye gıda olarak toprağa ekleme yapmanız sizin için mükemmel bir seçimdir. Çünkü 6 haftaya kadar sürekli yiyecek sağlar ve ayrıca besinleri bitkileriniz için daha da erişilebilir kılmak için toprağı besler. Ardından toprağı sıklıkla sulama işlemi gerçekleştirmelisiniz.
Lahana Solucanlarından Nasıl Kurtulur?
Tüm lahana ailesi bitkilerinde olduğu gibi, Brüksel lahanası da özellikle lahana solucanlarına (tırtıllar) karşı hassastır. Kontrol etmek için bitkileri düzenli olarak kontrol edin ve solucanları elle çıkartmaya çalışın. Bitkisel ilaçlar da kullanım sağlayabilirsiniz.
Brüksel Lahanası Nasıl Hasat Edilir?
Filizler 80-90 gün sonra sıfırdan olgunlaşmaya başlayacaktır. Çapları 1-2 cm olduğunda, bitkinin altından başlayıp yukarı doğru çalışarak filizleri kesmelisiniz. Bitkiler olgunlaştıkça yapraklar bazen sararır.
Evde Brüksel Lahana Yetiştirmek İçin Gerekli Bilgiler
Gübreleme: Taze gübre veya kompost toprağı ile bol miktarda uygulamalısınız.
Toprak ve konum: Taze, tınlı toprak idealdir. Brüksel lahanası çok talepkar bir bitki çeşididir. Brüksel lahanası kültürde çok kuruysa, çiçek sadece zayıf gelişecektir. Bundan dolayı Brüksel lahanasını sürekli sulayın. Çiçekleri bu sadece daha dolgun gözükecektir.
Ekim: Nisan ayının 2. haftası (en geç Mayıs başı) açık arazinin büyüyen yatağında ekimi gerçekleştirebilirsiniz.
15 cm mesafeden delme işlemi uygulayın. İğneleme, verim üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Dikelen Brüksel lahanasının yan taraflarında iğneleme taktiği uygulayarak yanlardan hava almasını sağlayabilirsiniz. Hem kökler havadan beslenir hem de kökün hemen büyümesini sağlayabilirsiniz.
Dikim: Haziran ayının 2. haftası 3 sıra 50 cm aralıklarla, bitkiler arası 50-60 cm olacak şekilde dikim yapılması önerilir. Mümkünse kök küre üzerinde bol toprakla çevirmelisiniz. Brüksel lahanası çok yakın dikilmemesi gerektiğinden ara kültür tercih edilir. Brüksel lahanası bir anda saçılan bitki türünden olduğu için üst üste gelmesini bu sayede engelleme şansı yakalarsınız.