Aloe Vera Bitkisi Yapraktan Çoğaltma

Aloe vera, evlerde en çok tercih edilen bitkilerden birisidir. Genel olarak bakımı ve çoğaltılması kolaydır. Fakat çoğaltmak için birkaç yöntem söz konusudur. Açıkçası aloe vera çoğaltmak ve üretmek için en uygun ve kolay olan yöntem sürgün kullanarak uygulanan yöntemdir. Fakat biz bu konumuzda sizlerde oldukça fazla sorulan ve merak edilen yapraktan aloe vera çoğaltma hakkında bilgi vereceğiz ve adım adım bu konuyu açıklayacağız.

Dediğimiz gibi sürgün veren kısımlardan bu bitkinin çoğaltılması kolaydır. Yapraktan çoğaltmak biraz riskli ve zor iştir, aynı zamanda başarı şansının da çok yüksek olduğu söylenemez. En önemli sorunların başında yaprakların çürümesi veya enfekte olması gelmektedir. Bu ve benzer nedenlerden dolayı yapraklar kök vermeyebilir. Yapılacak küçük hatalar, olumsuz sonuç almamıza neden olacaktır.

Yapraktan Aloe Vera Çoğaltma

  1. Öncelikli olarak uygun bir bitki seçmemiz gerekmektedir. Bunun için sağlıklı ve yeterli büyüklükte bir aloe vera seçmelisiniz.
  2. Seçtiğiniz bitkiden alacağınız yaprağın boyutunun en az 8-9 cm olması gerekmektedir, uygun bir yaprak seçimi yapınız.
  3. Seçtiğiniz yaprağı, gövde tarafına doğru aşağıya bir hafif bir açı yapacak şekilde kesiniz. Burada kullandığınız bıçak oldukça önemlidir. Kesilen kısmın enfekte olmaması için temiz ve keskin bir bıçak kullanmalısınız. Kullanmadan önce kaynar suda 10-15 saniye bıçağı tutabilirsiniz.
  4. Yaprağı kestikten sonra ılık bir bölgede dinlenmeye bırakmalısınız. Bu süre yaprağın kesilen kısmında bir zar oluşana kadar devam etmelidir. Bu süre 2-15 gün arasında değişebilmektedir. Bu zarın en önemli özelliği yaprak toprak ile buluştuğunda enfekte olma durumunu önlemesidir.
  5. Sonrasında uygun bir saksı ve kum seçilmelidir. Saksının altında mutlaka delik olmalıdır. Aloe vera bitkisi suyu sever ama su içerisinde yaşamayı sevmez, bu nedenle saksının delikli olmasına özen gösterin. Uygun bitki topraklarından herhangi birisini seçebilirsiniz. Özel kaktüs toprağı seçmeniz avantaj olacaktır.
    1. Saksının altına birkaç iri çakıl veya seramik parçası koymanız suyun daha iyi drene olmasını sağlayacaktır.
    2. Toprağın pH değeri 6-8 arasında olmalıdır. Eğer bu rakamların dışında ise uygun rakamlara getirmek için özel ürünler kullanabilirsiniz.
  6. Yaprağı kesilen kısım aşağı gelecek şekilde toprağa yerleştirin. Yaprağın yaklaşık olarak üçte biri toprağın içerisinde olmalıdır, buna özen gösterin.
    1. Kesilen kısmı toprak ile buluşturmadan önce kök hormonuna veya bitki ürünleri mağazalarında satılan özel solüsyonlara batırabilirsiniz.
    2. Eğer böyle bir ürün yoksa tarçın veya bal kullanabilirsiniz.

İşlemleri tamamladıktan sonra bitkiyi mümkün olduğunda ılık ve güneşli bir alana koyunuz ve özellikle ilk haftalarda toprağın sürekli olarak nemli kalmasını sağlayınız. Burada çamurlaşma ile nemlenmeyi ayırt etmeniz gerekmektedir. Aleo vera bitkisi ile alakalı daha detaylı bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu