Para Ağacı Bakımı ve Çoğaltma Yöntemleri
Bilimsel ismi Crassula ovata olan bitki, yaygın olarak ülkemizde şans çiçeği, para ağacı veya para çiçeği, yeşim çiçeği ve dostluk ağacı isimleri ile belirtilir. Ağaç gövdesi gibi olan ve gövdesine bağlı uzun, parlak yaprak dallarından ve dalların etrafındaki etli yeşil yapraklardan oluşur. Bitki küçük pembe veya beyaz çiçekler açar. Bu bitkinin bazı alt türleri vardır. Çok uzun yıllar yaşayabilen bir bitki türüdür.
Para ağacı, yaşlandıkça, kalın, parlak ve pürüzsüz olan yaprak dalları ağaç gibi kahverengi ve odunumsu olur. Fakat yeşil yapraklarını hiç denecek kadar az dökerler. Bütün mevsimlerde yeşil yapraklarını korurlar. Sadece aşırı güneş ışınına maruz kalan bitkinin yeşil yapraklarının kenarlarında kırmızımsı ve kahverengimsi bir renk oluşur. Sık sık saksı değiştirmeye gerek yoktur, tek saksıda uzun yıllar yaşayabilir. Çünkü para ağacı ilk aşamada çok hızlı büyüse de sonraki yıllarda özellikle olgunlaştıktan sonra çok yavaş bir şekilde gelişmeye devam eder.
Para çiçeği direk olarak güneş ışığı almayan ama aynı zamanda da gölge olmayan alanlarda daha verimli bir şekilde gelişim gösterir. Gölge ve fazla aydınlık ortamlarda yetiştirilebilse de, zaten yavaş gelişen bitkinin gelişimi daha yavaş bir şekilde devam edecektir.
Özellikle bonsai yetiştirmek isteyenler için oldukça uygun bir bitkidir. Bonsai tekniğine bu bitki ile başlayabilirsiniz. Para ağacı iyi bir bakım ile sonbahar veya kış aylarında çiçek açarlar. Çiçeklerinin çok gösterişli olduğu söylenemez.
Para Ağacı Nasıl Sulanır?
Kış aylarında sadece toprağı nemli tutacak kadar sulamak yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise toprağın fazla kurumasına izin vermeden sulama yapılmalıdır. Her ne kadar susuzluğa dayanıklı olsa da toprağını tamamen kurutmak zamanla bitkiye zarar verecektir.
Para Ağacı Nasıl Çoğaltılır?
Para çiçeği iki şekilde çoğaltılabilir. Birinci yöntem yeşil yaprakları ile çoğaltmaktır. Düşen veya koparacağınız yeşil, etli yaprağı toprağa, yaklaşık olarak üçte biri toprağın altında kalacak şekilde parmağınız ile iterek yerleştirin. Yaprağı nemli ve sıcak ortamda tutarak bekleyin. İkinci yöntem çiçeğin yeşil saplı dallarından bir parça koparın ve direk olarak toprağa ekin. Her iki şekilde de çoğaltma ihtimaliniz çok yüksektir.