Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İnsan yaşamında bitkilerin çok önemli bir yeri vardır. Özellikle yenilebilir olmaları nedeniyle birçok klasik bitki çiftçiler tarafından yetiştiriliyor ve sofralarımıza kadar geliyor. Bazı kişiler bu klasik lezzetlerle birlikte alışılmadık lezzetlere de tanıklık etmek isteyebiliyor. Bu alışılmadık lezzetlerin başında da şüphesiz kuşkonmaz geliyor. Bu yazımızda sevilerek tüketilen kuşkonmazın nasıl yetiştirildiği hakkında bilgi vereceğiz.

Kuşkonmaz Nedir?

Kuşkonmaz ılıman ve serin iklim kuşaklarında yetişebilen, oldukça sağlam bir bitki türüdür. Bitkinin yenilebilir kısmı ilkbaharın gelip sıcaklığın artması ile birlikte ortaya çıkan gövdesidir.

Kuşkonmaz yetiştiriciliği ilk hasat gelene kadar oldukça zahmetlidir. Bu bitkinin yetiştirilmesi sürecindeki en önemli şey ilk birkaç mevsim boyunca hiç hasat edilmemesidir. Bu bitkiyi sürekli olarak hasat edebilmeniz için hasadı geciktirerek bitkinin her tarafa yayılmasını beklemelisiniz. Yani bu bitkilerin yetiştiriciliğindeki en önemli detay sabırdır.

Kuşkonmaz bitkisi çok dallı, tüylü ve kalın gövdeli bir bitkidir. En iyi boyutlarına ulaştığında ortalama 1.5 metreye kadar uzayabilir. Çok yıllık bir bitki olan kuşkonmazlar gıda sektöründe ve tıpta önemli bir yere sahiptir.

Kuşkonmaz Hangi İklimlerde Yetişir?

Kuşkonmaz diğer çok yıllık bitkilerin aksine birçok iklim kuşağında yetişebilen bir bitki türüdür. Gerekli şartlar sağlandığında 1.5 kilometre yüksekliğe kadar ılıman ve subtropikal iklim bölgelerinde kolaylıkla yetiştirilmesi mümkündür. Öyle ki kuşkonmaz yetiştiriciliğinde bu iklim özelliklerine sahip olan Hindistan önemli bir yere sahiptir.

Kuşkonmaz İçin En İyi Toprak Özellikleri

Bitki yetiştiriciliğinde toprağın özellikleri önemli bir yere sahiptir. Her bitkinin gereksinim duyduğu özellikler farklı olduğu için toprak seçiminin de en iyi şekilde yapılması gerekmektedir.

Kuşkonmazlar birçok toprak türünde uyum içinde yaşayabilir. Ancak kuşkonmaz için en iyi toprak pH derecesi 6,5 ila 7 olan nötre yakın asidik topraklardır. Organik madde açısından zengin olan topraklarda kuşkonmaz kolay bir şekilde büyüyebilmektedir. Eğer kuşkonmaz yetiştirilecek toprak çok asidik ise kireçleme yaparak asitlik seviyesi düşürülmelidir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir husus vardır ki o da toprakların su drenajına izin vermiyor oluşudur. İyi drene edilmeyen topraklarda sulama ve yağmur ile biriken su kökleri tıkayacağından kuşkonmazlarda sararma ve çürüme meydana gelebilir.

Kuşkonmaz Nasıl Çoğaltılır?

Bitki yetiştiriciliğinin önemli noktalarından biri de seçilen bitkinin çoğaltılma yöntemleridir. Birçok bitki ya tohum ile ya da fidan ile çoğaltılabilmektedir. Ancak kuşkonmaz birçok bitkinin aksine hem fidan ile hem de tohum ile üretilebilmektedir. Üretilecek alana ve iklim koşullarına göre uygun olarak seçilen tohum ve fidanlar kolay bir şekilde üretildikten sonra ilerleyen dönemlerde ana bitkiden çoğaltma işlemi yapılabilir.

Kuşkonmaz Ekilirken toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Bitki yetiştiriciliğindeki önemli hususlardan biri de toprağın hazırlanması işlemidir. Öyle ki çok yıllık bir bitki olan kuşkonmazlarda bu çok daha önemli bir hal almaktadır.

Kuşkonmaz ekimi yapılırken öncelikle toprakta bulunan ve istilacı tür olan yabani otlar temizlenmelidir. Ardından 20 ila 25 cm arasında dikim yapılacak alan kazılır ve birkaç gün boyunca çevresi tırmıklanır. Yabani ve istilacı otlar ortamdan uzaklaştırıldıktan sonra sulama kanalı için 20 cm’lik karık boşlukları bırakılır. Ayrıca ekim için toprakta 45 cm genişliğinde sırtlar hazırlanmalıdır.

Kuşkonmaz Yetiştiriciliğinde İlk Fidan Nasıl Dikilir?

Kuşkonmazlar çok yıllı bir bitki olduğundan ve uzun süreler boyunca hasat yapılacağından ilk dikim işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bunun için bitkinin en dayanıklı olduğu Nisan ayında dikim yapılmalıdır. Tohumlar Haziran ayında gelen muson yağmurları ile birlikte yaklaşık 1 hafta içerisinde çimlenmeye başlayacaktır. Fideler ekim işleminde en az 60×60 cm en ve boy oranına dikkat edilerek sırtlara dikilmelidir. Ayrıca fide dikimi yapılıyorsa mutlaka uzun çubuklar ile bir süre destek sağlanmalıdır.

Kuşkonmaz Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Olmalıdır?

Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde sulama tamamen toprak tipine ve mevsime göre değişiklik gösterir. İlkbaharın sonuna kadar genellikle yağan yağmurlar kuşkonmaz için yeterli olmaktadır. Bu nedenle kış aylarında en fazla 2-3 kere sulama yapılması yeterlidir. Ancak yazın gelmesi ve yağmurların sona ermesiyle birlikte topraktaki nemliliğe göre sulama yapılmalıdır. Fazla yağmur yağması ve fazla sulama durumunda suyun tahliye edilebilmesi için kanalın yeterli olduğundan emin olunmalıdır.

Kuşkonmaz Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Gübre her bitkide olduğu gibi kuşkonmaz bitkilerinde de oldukça önemli olan bir takviyedir. Bunun için bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağladığından bahçe kompostu, organik gübre, hayvan gübresi, solucan gübresi vb. organik gübreler ile gübrelenmelidir. Eğer kuşkonmaz tıbbi alanlarda kullanılmak üzere yetiştiriliyor ise hiçbir şekilde gübre ve zirai ilaç kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu