Kakule Bitkisi Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?
Kakule bitkisi nerede ve nasıl yetiştirilir? Kakule bitkisi bakımında nelere dikkat edilmeli? Bu ve benzeri tüm sorularınızın cevabı içeriğimizde! Harika bir aromaya sahip olan kakule, kullanıldığı her tarifte lezzet fırtınaları estiriyor. Evde yetiştirilebilecek en güzel bitkilerin başında gelen kakule, muhteşem görünümüyle bulunduğu ortama pozitif enerji yayıyor.
Kakule Nedir?
Kakule; yaklaşık 4-5 metre uzunluğuna sahip, geniş yeşil yaprakları bulunan, Asya topraklarında yetişen bir bitkidir. Zencefilgiller familyasından bir tür olan bu yabani bitkinin ismi Latincede ‘Elettaria Cardamomum’ olarak geçiyor.
Asya mutfaklarında yaygın olarak tercih edilen kakule baharatı da bu bitkiden elde ediliyor. Etkileyici kokusuyla ve leziz tadıyla beğeni toplayan kakule, sağlığa faydalarıyla da öne çıkıyor.
Kakule bitkisinin kirli beyaz ve sarımsı yeşil renklerde küçük meyveleri var. Meyvelerde bolca tohum bulunuyor. Yoğun aroması ve keskin kokusuyla ön plana çıkan bu tohumların rengi ise kahve ve kızıl tonlarındadır.
Kakule Bitkisi Neye İyi Gelir?
Vanilya ve safrandan sonra en pahalı baharatlardan biri olan kakule faydaları ile fiziksel ve ruhsal sağlığı destekliyor.
Onlardan bazıları şöyle:
- Sindirim sorunlarının tedavisinde etkilidir.
- Mide bulantısını geçirir.
- Hazımsızlık ve gaz şikâyetlerine birebirdir.
- Kanserli hücrelerin yok edilmesine yardımcıdır.
- Kakule çiğnemek kötü ağız kokusunu yok eder, nefesi tazeler.
- Ayrıca kakule bitkisinin yararları hafıza üzerinde de kendini gösterir. Unutkanlığa iyi gelen bu bitki zihni açar.
- Afrodizyak etkisi vardır.
- Kakule tozu boğazı yumuşatır. Soğuk algınlığı, bronşit, astım gibi hastalıklara şifalıdır.
Kakule Bitkisi Nerede Yetişir?
Sıcak iklimden hoşlanan bu bitki, daha çok Güneydoğu Asya bölgesinde görülüyor. Genellikle Güney ve Batı Hindistan’da yetiştirilen bu bitki, bataklık ormanlarda arz-ı endâm ediyor.
Asya topraklarından çeşitli ülkelere ithalatı yapılan kakule bitkisi yüksek besin değeriyle dünya çapında her geçen gün gittikçe populerite kazanıyor.
Öyle ki; Nepal, Vietnam, Sri Lanka gibi ülkelerde, insanların davetlilerine kakule çayı ikram etmesi âdetten sayılıyor.
Kakule Nereden Alınır?
Kakule nerede bulunur? diye merak ediyorsanız, market reyonlarından ve aktarlardan temin edebileceğinizi söyleyelim. Ayrıca online satış platformlarında da kakulenin çeşitli formlarına kolayca ulaşabilirsiniz.
Kakule Nasıl Kullanılır?
Kakule kullanımı öncesi şunları bilmeniz önem taşıyor:
- Bu bitkinin aşırı tüketiminden kaçının. Yoksa istenmeyen durumlarla karşılaşmanız olası.
- Düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan kakule kullanmayın.
- Kronik rahatsızlığınız mevcutsa kakule kullanmadan önce yine hekiminize başvurun.
- Kakuleyi taze ya da kurutulmuş olarak tercih etmeniz mümkün.
Kakule Bitkisi Nerelerde Kullanılır?
Kakule bitkisinin kullanım alanları farmakoloji ve bakım ürünleri başta olmak üzere pek çok sektörü kapsıyor.
En yaygın kakule kullanım alanları ise şu şekilde:
- Kurutulmuş meyvelerinden bitki çayı yapılabilir.
- Öğütülen meyvelerden kakule tozu üretilebilir. Toz halinde bulunan kakule, içeceklere eklenerek hoş bir aroma ortaya çıkarılabilir.
- Ayrıca toz kakule yemeklere ve tatlılara da ilave edilebilir.
- Kakule ile yoğurdu karıştırarak tüketmeniz de mümkün.
- Karanfil çiğnemek gibi, kakule çiğnemek de bir diğer kullanım şekli.
Kakule Bitkisi Evde Nasıl Yetiştirilir?
Evde kakule bitkisi nasıl yetiştirilir? Diye merak ediyorsanız, kakulenin doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması gerektiğini unutmamalısınız. Ancak bitkinin yer aldığı ortam iyi aydınlatılmalıdır.
Öte yandan kakule bitkisinin yer aldığı ortam 20-25 derece ısıya sahip olmalıdır. Kış mevsiminde ise ortam sıcaklığı 10-12 dereceye düşürülebilir.
Evde kakule yetiştirme yerine dış ortamda bakmayı tercih edecekseniz, drenajı iyi, organik madde bakımından zengin bir toprak kullanmalısınız.
Kakule Nasıl Sulanır?
Yaz mevsiminde her hafta 2 defa sulanmaları gerekir. Yılın diğer zamanlarında ise bu işlem 7-10 gün arayla bir kez yapılmalıdır.
Kakule, aşırı sulamaya karşı son derece hassas bir bitkidir. Onun için fazla su vermekten kaçınılmalıdır. Toprağın nem düzeyini ince bir çubuk yardımıyla kontrol edebilir, kurumaya başladığını anlarsanız su takviyesinde bulunabilirsiniz.