Hambeles (Beyaz Murt) Nasıl Yetiştirilir? Hambalesin Faydaları
Hambales yani beyaz murt, mersingiller familyasında yer alan ve bilimsel adı Myrtus olan bitkiye verilen addır. Myrtus bitkisinin siyah ve beyaz türleri bulunur ve beyaz murt meyvesine hambales adı verilir. Akdeniz bölgesine has olan bitkidir. Bunun yanında ülkemizde Ege ve Marmara’da da görülebilir. Kendine has olan hafif buruk ve tatlımsı bir tadı vardır. Antakya yöresinde yapılan sert bir rakının yapımında da bu meyve kullanılır. Olgun meyveleri yenebiliyor. Aynı zamanda bu bitkinin reçeli ve marmelatı da yapılıyor. Ayrıca meyveleri kurutulup öğütüldükten sonra çay gibi demlenip tüketilebiliyor. Murt ağacı ise erozyona karşı mücadelede kullanılıyor. Yapraklarından çay da yapılabiliyor.
Hambales Meyvesi Ne Zaman Çıkar?
Ocak aylarında bu meyveleri yetiştiği bölgelerde bulunan köy pazarlarında taze olarak bulabilirsiniz. Yaygın bir bitki ve meyve türü olmadığı için yetiştiği ve satıldığı yeri önceden araştırarak ve dönemi öğrenerek hareket etmenizde fayda vardır.
Hambeles Nasıl Yetiştirilir?
Ülkemizde genellikle Çukurova ikliminde yani Mersin, Hatay, Osmaniye ve Adana bölgelerinde dağlık alanlarda ve yol kenarında kendiliğinden yetişir. Tabi ki siz bu bitkiyi kendiniz köklendirerek yetiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak yetiştireceğiniz bölge önemlidir. Akdeniz, Ege ve Marmara’nın neredeyse tamamında bu bitkiyi yetiştirmeniz mümkündür.
Bu bitkinin köklendirilmesi ve üretiminde çeşitli yöntemler vardır. En sık kullanılan yöntemler ise mevcut ağaçlardaki sürgün dallardan köklendirme şeklinde olandır. Bitkinin yanına götüreceğiniz bir saksı veya büyük pet şişe ile bu işlemi yapabilirsiniz. Kesmeden yay haline getirdiğiniz bitkiyi saksı veya şişede orta kısmı toprak altında kalacak şekilde koyuyoruz. Bu esnada toprağı belirli aralıklar ile suluyoruz. Köklenme gerçekleştikten sonra ana ağaca bağlı olan kısmını bağ makası ile kesiyoruz ve elde ettiğimiz köklendirilmiş fidanı uygun bir yere dikiyoruz.
Hambalesin Faydaları Nelerdir?
Bazı antiseptik özellikleri bulunan bir bitkidir. Bitkinin yaprakları kaynatıldıktan sonra vücuda sürüldüğünde sivilce ve egzama gibi cilt problemlere iyi geldiği inanışı vardır. Bu yapraklar normal çay gibi demlenerek de tüketilebilir. Bu çayın bazı romatizma hastalıklarına, mide sorunlarına, kanama sorunlarına karşı kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca meyvesi ve meyvesinden elde edilen şurubunda görüş gücünü arttırdığı söylenmektedir.
Bazı hastalıklara iyi geldiği geleneksel olarak inanılmakta. Mideyi rahatlattığına, bulantıyı kestiğine ve iştah açtığına dair inanışlar var. Tüketirken ölçülü olmakta fayda olduğu dile getirilen bir meyvedir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Ayrıca fazla yendiğinde boğazda kaşıntı yapabilen bir meyvedir.
Not: Bitkinin anılan faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış faydalar değildir. Bitkinin meyve ve yapraklarının kullanımı ile alakalı bir miktar belirtilmemiştir.