Lavanta Çeşitleri ve Özellikleri
Her çiçek de olduğu gibi lavanta bakımı da çok önemlidir. Aslında lavantalar dayanıklı çiçeklerdir. Ayrıca yetiştirildikleri ortama da uyum sağlamaya çalışırlar. Bu yüzden de diğer çiçeklerden daha az bakıma ihtiyaç duyarlar. Lavanta çiçeğinin bakımının görece kolay olması onu, yetiştirilmesi için sıkça tercih edilen çiçekler arasına sokar.
Ayrıca lavantaların birçok çeşidi de bulunmaktadır. Dolayısıyla bu çiçekler farklı ortamlarda büyütülüp yetiştirilebilir. Buradan hareketle de lavanta bakımı bahçede kolaylıkla yapılabilir. Ancak tabi ki ev ortamları için olan lavanta türleri de bulunmaktadır. Bizde bu yazımızda lavantaların çeşitlerinden, özelliklerinden ve bu çiçeklerin bakımı için yapılması gerekli şeylerden bahsedeceğiz.
Lavanta Çiçeğinin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Her çiçeğin olduğu gibi lavantalarında çeşitleri bulunmaktadır. Lavanta çiçeğinin 3 tane orijinal varyantı bulunmaktadır. Ayrıca 1 tane de yabani türü vardır. Bu 4 türün karıştırılmasından ise toplamda 25 farklı lavanta türü elde edilmiştir. Ancak bu durum sizlere lavanta bakımı için göz korkutucu gelmesin. Çünkü biz burada sizlere en fazla bilinenlerinden bahsedeceğiz.
Öncelikle gerçek lavanta diye adlandırılan lavanta türüyle başlayabiliriz. Bu türün orijinal adı Lavandula angustifolia’dır. Bu tür genellikle Akdeniz ikliminde yetişmektedir ve lavanta yağı için en verimli türdür. Bir diğer lavanta çeşidi de orijinal adı Lavandula stoechas olan karabaş otudur. Bu tür de denize yakın yerlerde bulunur ve dallarında saça benzer çiçekler vardır. Bu yüzden bahçe süslemelerinde sıkça kullanılır.
Bir diğer lavanta türü başak lavanta diye geçer. Orijinal adı ise Lavandula latifolia’dır. Bu tür özellikle lavanta bakımı saksıda yapılır mı diye soranlar içindir. Çünkü bu bitki düşük rakımlarda ve ev ortamında yetiştirilmeye uygundur. Ancak bu tür diğer lavanta türlerine göre daha hassastır. Bu yüzden bakımında dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır.
Lavanta Ne Zaman Çiçek Açar?
Lavanta bitkisi özellikle bakımına dikkat edildiğinde çok uyumlu bir bitkidir. Zaten ülkemizin iklim şartlarına da uygunluğu onu popüler yapmaktadır. Bu yüzden neredeyse her yerde bulunmaktadır. Ancak her bitki de olduğu gibi lavanta bakımı kapsamında da bilinmesi gereken bazı şeyler vardır. Bunlardan en önemlisi bu bitkilerin ne zaman çiçek açacağıdır.
Lavanta bitkilerinin çiçek açması birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler; ışık alma oranı, sulanma oranı, sıcaklık ve havalandırılma zamanı gibi faktörlerdir. Eğer lavantalar doğru bir şekilde bakılırsa haziran, temmuz ve ağustos ayları gibi çiçek açarlar. Ancak çiçek açma zamanı bahçe de ve evde yetiştirilen lavantalara göre değişkenlik göstermektedir. Bu durumda lavanta bakımı zor mu gibi soruları akla getirmektedir.
Lavanta çiçeğinin bakımı zor değildir. Sadece her çiçek bakımında olduğu gibi dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Bunlardan en önemlisi güneş görmesidir. Lavantalar güneşi seven bitkilerdir ve gün boyu güneş almaları önemlidir. Ancak çok fazla güneş de bitkide kuruluğa yol açabilir. Bu yüzden bitkinin toprağının nemliliği sık sık kontrol edilmelidir.
Lavanta Bakımı İçin Bilinmesi Gereken Şeyler Nelerdir?
Lavantalar ülkemiz sınırları içerisinde de çok yaygındır. Bu yüzden de çeşitli kullanım alanlarına sahiptirler. Bu kullanım alanlarından bazıları; parfüm, deterjan, sabun, ağrı kesici ve boyacılık gibi alanlardır. Buradan hareketle lavantaların gündelik yaşam ve sanayi de aktif bir şekilde kullanıldıklarını söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu bitki çok işlevli bir bitkidir.
Ayrıca lavanta bitkileri sadece Türkiye sınırlarında görülmez. Bitkinin çeşitli varyantlarının olduğu çeşitli ülkeler vardır. Bu ülkelerden bazıları; İtalya, Fransa, Hindistan, Libya ve İspanya gibi ülkelerdir. Bu ülkelerde lavanta bakımı için ciddi çabalar sarf etmektedirler. Çünkü bu bitki değişen iklim şartlarından kolayca etkilenebilir.
Son olarak lavanta bakımı için birkaç şey daha söylenebilir. Öncelikle evde yetiştirilen lavantalara yılda 1 kez gübreleme işlemi uygulanmalıdır. Ayrıca bu lavantaların her sene saksıları da değiştirilmelidir. Bu durum bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için önemlidir. Ayrıca lavanta bitkisini yağı da yine birçok sektörde kullanılmaktadır.