Evde ve Saksıda Bahçe Domatesi Nasıl Yetiştirilir?

Günümüzde doğal besinler tüketmek oldukça zor hale geldi. Hormonlu gıdaların hayatımızın her yerini kaplamış olması, kendi besinlerimizi elimizden geldiğince kendimizin yetiştirme fikrini de doğurdu. Bu doğrultuda birçok büyük şehirde çeşitli belediyeler hobi bahçeleri oluşturarak insanlara kendi meyve ve sebzelerini yetiştirebilecekleri küçük alanlar sağladı. Tabi bunun dışında bahçeli bir eviniz olabilir ya da daha geniş alanlar üzerinde kurulu toprak sahibi olabilirsiniz. Hangi şekilde olursa olsun siz de kendi domatesinizi kendiniz yetiştirmek istiyor olmalısınız ki bu yazımızı merakla okumaya devam etmektesiniz.

Bahçe domatesi yetiştirme konusunda yeterli kaynağın olmaması sebebiyle bu yazıyı kaleme almış bulunuyoruz. Bahçe domatesi yetiştirirken dikkat etmemiz gerekenlere yazımız içerisinde yer vermeye çalışacağız, dikkatlice okumanızı ve püf noktaları kaçırmamanızı önermekteyiz.

Bahçe Domatesi Nasıl Yetiştirilir?

Domates fideleri ortalama olarak 30 cm büyüklüğüne ulaştığında toprağa ekilmektedir. Toprağa ekilmesinden sonraki ilk sulama dönemleri oldukça önemlidir. Can suyu dediğimiz bu dönemde hatalı sulama yapacak olursanız yeterli verim alamayabilirsiniz. Toprağın nemli kalacak şekilde haftada 2-3 kez sulanması gerekmektedir.

“Bahçe domatesi ne zaman sulanır?” gibi bir soru ile de zaman zaman karşılaşabiliyoruz. Bahçe domatesi toprağını sabah erken saatlerde ya da akşam 6′dan sonra sulamalısınız. Öğle saatlerinde yapacağınız sulama fide yapraklarında lekelenmelere sebep olabilir. Serin saatlerde yaptığınız sulama daha verimli mahsuller almanızı sağlayacaktır.

Fide ektikten sonra can suyunu verdik ve haftada birkaç kez sulayarak toprağın nemli kalmasını sağladık. Fidemiz ortalama olarak 50-60 cm boylarına geldikten sonra da bitkiye ortalama 10 cm uzaklığa dikilmiş olan sırıklara “S” şeklinde bitki bağlanmalı ve gelişim süreci desteklenmelidir. Böylece domateslerin olgunlaşmadan toprağa değmesinden kaynaklı çürüme problemlerini minimize etmiş olacağız.

İlk sulamadan itibaren ortalama 15 günde bir dip çapalama işlemi toprağa uygulanmalıdır. Çapalama özellikle kök bölgesine yakın kısımlara yapılmalıdır. 15 günde bir bu işlemin uygulanması bitkinin verimliliğini büyük oranda artıracaktır.

Bahçe domatesi yetiştirirken özellikle organik malzeme açısından zengin topraklar kullandığımız için ilk 6 ile 7 hafta boyunca bitki bu besinleri kullanacaktır. Daha sonraki süreçte yeterli düzeyde organik gübreler ile gübreleme yapılmalıdır. Bu besin verimliliğini artıracaktır.

Bahçe Domatesi Nasıl Ekilir?

Daha önce belirttiğimiz gibi domates fideleri ortalama 30 cm boyuna gelince toprağa ekilmektedir. Genellikle poşet içerisinde ya da çıplak kök olarak toprağa ekilmektedir. Fide kökleri biraz nemlendirildikten sonra toprağa ekilmelidir. Fide kökü kuru iken doğrudan toprağa ekilmemelidir.

Hazırladığımız alana kökleri hafif ıslatılmış olan domates fideleri ekilmelidir. Toprağın organik gübrece zengin olduğuna dikkat edilmelidir. Aynı zamanda toprağın su geçirecek düzeyde taneli yapıda olması önemlidir.

Belirttiğimiz özelliklere sahip bir toprak hazırladıktan sonra herhangi bir aparat ile fidenin dikileceği alanda yuvarlak bir boşluk açılmalıdır. Daha sonra çıplak olan kökü zedelenmeden toprağın içerisine geçirilmelidir. Sonrasında fidenin kök kısmında çok aşırı olmamak üzere hafifte bastırmalı ve fidenin dengeli durmasını sağlamalıyız. İki fide arasında ortalama olarak 40 ile 50 cm aralık bırakmaya dikkat etmelisiniz.

Poşet kök olarak hazırlanmış domates fidesini de yine aynı şekilde bir alan oluşturup içerisine narin bir şekilde yerleştirmeliyiz. Kök kısmına hafifçe bastırarak fidemizin destekli durmasını sağlamalıyız.

Domates fidesi aşırı sudan etkilenmektedir. Bu sebeple ilk can suyunu yoğun bir şekilde verdikten sonra sonraki sulamalar arasında toprağın sürekli nemli olmasına dikkat etmeliyiz. Toprağın bir süre tamamen kuru, bir süre tamamen sulu olması verimliliği düşüren bir faktör olarak öne çıkmaktadır.

Domates Yetiştirilecek Bahçenin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Domates yetiştirmek istediğimiz bahçe toprağı her şeyden önce organik maddece zengin bir yapıda olmalıdır. Organik yapıca zengin olan topraklarda alınan verim diğerlerine göre bir hayli yüksek olmaktadır.

Bir diğer açıdan toprağın süzek yani suyu geçiren tipte olması gerekir. Toprağı suladığınızda kökün olabildiğince alt kısımları da dahil olmak üzere fide tamamen sudan faydalanabilmelidir.

Mineral açısından zengin ve su tutma özelliği olan topraklar tercih edilmelidir. Suyu tutma özelliği olan topraklar, toprağın nemli kalmasını sağlayacaktır. Bahçe domatesi için en önemli faktör de toprağın sürekli nemli kalmasıdır.

Bahçe Domatesi Toprağı Nasıl Hazırlanır?

Bahçeye domates ekmeden birkaç hafta öncesinde toprağı iyi bir şekilde alt üst etmeli ve toprağı tezeklerden arındırmalıyız. Toprağı iyi elemeli ve büyük parçalardan arındırmalıyız. Sonrasında toprağa yanmış koyun, sığır ve keçi gübreleri ilave etmeli ve bunu homojen bir şekilde her yere dağıtmalıyız. Yaklaşık 2 hafta öncesinde bu şekilde hazırlanmış olan toprağın ince ve yumuşak hale gelmiş olduğundan emin olmalıyız.

Daha sonra fideler için 40-50 cm aralıklar ile boşluklarımızı hazırlamalı ve fide dikimine toprağı hazır hale getirmeliyiz.

Bahçe Domatesi Ne Zaman Ekilir?

Domates tohumdan ve fideden olmak üzere 2 farklı şekilde ekilir. Eğer tohumdan ekmek düşünülüyorsa ilkbahar aylarının erken dönemlerinde hava sıcaklığının ortalama 20 derece olduğu bir dönemde ekilmelidir. Sıcaklığın 13-15 derece altına inmediği bir dönem olmasına özen gösterilmelidir.

Bahçe domatesi sıcak ve bol güneşli bölgelerde yetişir, bu sebeple Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha erken zamanlarda dikilmektedir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise fide dikimi Mayıs aylarının sonuna doğru yapılmaktadır.

Bahçe Domatesi Ne Kadar Sürede Olgunlaşır?

Herkesin merak ettiği konulardan birisi de bahçe domatesi ne zaman olur, tam olarak ne zaman olgunlaşır sorusudur. Domates fidesini belirttiğimiz şekilde hazırlar ve dikimini yaparsanız, ilk can suyundan itibaren ortalama 6 hafta sonrasında meyvelerini vermeye başlar. Meyvelerin kızarması güneşin varlığına ve bakıma göre kızarma süresi de 1 hafta kadar sürebilir.  Kızarmasını beklemek ve sonrasında toparlamak daha doğru olacaktır.

Domateslerin tamamı aynı anda kızarmayacaktır, belirli miktarda kızarmış olan domatesleri toparlayabilirsiniz. 3-4 gün içerisinde yine toparlayacağınız yeni olgunlaşmış domatesler de olacaktır. Bahçenizden birkaç günde bir domates toplamanız mümkün hale gelecektir.

Domates bahçelerini güneye bakan tarafa kurmanız daha doğru olacaktır. Bol ışık ve bol güneş alacağı için domateslerin oluşması ve olgunlaşması buna bağlı olarak daha da hızlanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu