Evde Kaktüs ve Sukkulent Yetiştirme Yöntemleri

Çiçek yetiştirmek birçok insan için tutku haline gelmiş bir şeydir. Genellikle çiçek yetiştirme işiyle kadınlar ilgileniyor olsa da erkeklerin de çiçek yetiştirdiği görülmektedir. Çiçekler narin varlıklar oldukları için fazlasıyla özen isterler. Bazı insanlar ise bu özeni gösteremediğini bildiği için bakımı en kolay olan bitkiyi yetiştirmek isterler. En kolay bakımı olan bitkiler ise kaktüs ve sukkulent (dikensiz kaktüs) dir.

Kaktüslerin bakımları kolay olsa bile onların da bakıma ihtiyaçları vardır. Kaktüsün iyi açması ve gelişmesi isteniyorsa fiziksel ve kimyasal şartları bir kaktüsün doğal ortamına benzer olacak şekilde yakalamak gerekir.

Kaktüs Nedir?

Kaktüs, dikenli bir görünüme sahip olan bitkidir. Bu bitkinin botanik dünyasının diliyle familya adı kaktüsgiller olarak bilinmektedir. Kaktüsgiller gövde yapısı bakımından etli ve sululardır. Kaktüsler en sık olarak çöller ve tropik iklim bulunan yerlerde gözükürler. Buna ek olarak saksıda ve evde de yetişebilmektedirler.

Kaktüs Bakımında Önemli Olan Unsurlar Nelerdir?

1- Işık: Kaktüsler çok fazla gün ışığına muhtaçtırlar. Evde yetiştirilecek bir kaktüsün yerisi kesinlikle kuzeye bakan bir oda olmamalıdır. Evin en çok güneş alan yeri kaktüs yetiştirmek için en uygun olan yerdir. Kaktüsler mümkün olduğu derece pencereye yakın yerlere konumlandırılmalılardır. Hatta mümkünse pencere pervazlarına ve balkonlara da koyulmalıdır. Güneş kaktüse ne kadar çok değerse kaktüs için o kadar iyi olacaktır. Ancak güneşi sevseler dahi direkt olarak öğlen güneşinin ışığına maruz kalmamaları gerekmektedir.

2- Isı: Kaktüslerin güneşi sevdiğinden de anlaşılacağı üzere kaktüsler ve sukkulentler sıcağı oldukça severler. Yaz aylarında 40 dereceye kadar büyümeyi sürdürürler yalnız sıcaklık bunun üstüne çıkarsa büyümeleri durur. Kış aylarında da soğuğa dayanıklılardır lakin sulanmamak kaydı ile. Kış aylarında bulundukları yerin sıcaklığı -15 dereceden daha soğuk olmamalıdır ve çok nadir de olsa su verilmelidir.

3- Toprak: Kaktüslerden çok iyi verim almak istendiğinde çiçek toprağı ile kalın kum karışımı kullanılmalıdır. Bu topraklar kaktüsün en iyi verim verdiği topraklardır. Bunlardan hariç olarak torf ve ponza karışımı da kullanılabilmektedir. Seçilen toprağın suyu geçiren özellikte olması ve kireçli olmaması çok önemlidir. Torf-ponza kullanılıyorsa da ara sıra gübre verilmesi gerekmektedir.

4- Su: Aslında bitkilere en iyi gelen ve bitkilerin en sevdiği su kesinlikle yağmur suyudur. Ancak yağmur suyunu depolamak oldukça zor ve zahmetlidir. Bu yüzden çeşme suyu kullanılmaktadır. Suyun sertlik derecesi önemlidir. Kaktüs için kullanılan suyun Alman sertlik derecesi 5-6, Fransız sertlik derecesi ise 8-9 olmalıdır. Çeşmeden alınan suyun sertlik derecesinin belediyeden öğrenilmesi mümkündür. Eğer fazla kaktüs yoksa hazır sular ile sulanabilirler.

5- Sulama: Kaktüsü sulayıp sulamamak konusunda şüpheye düşüldüğü takdirde sulamamak seçilmelidir. Toprağın sadece yüzeyinin kurumuş olması kaktüsün suya ihtiyacı olduğu anlamına gelmez. Kaktüs içindeki toprak da kuruduğu müddetçe sulanılmak ister.

6- Hava: Kaktüs bakımında bir diğer önemli detay ise hava şartlarıdır. Kaktüsler doğal hava şartlarında nemli havaya ve havasızlığa alışkın değillerdir. Kapalı bir alanda kaktüs yetiştiriliyorsa oda gün içerisinde sık sık havalandırılmalıdır. Eğer ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında kaktüs yetiştiriliyorsa en ideal ortam balkonlardır.

Kaktüsün Çürümemesi İçin Ne Yapılabilir?

  • Köklerin ıslak kalıp çürümemesi gerekir. Bunun için de toprağın temizlendikten sonra 4-5 kurumaya bırakılması lazımdır.
  • Toprağı süzdürmeye yarayan özel kaktüs toprağı ile ponza taşı karıştırılmalıdır. Kaktüs bu toprağa dikilip birkaç gün susuz bekletilmelidir.
  • Kaktüsün güneşin bulunduğu bir yere koyulması çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu