Tarla Bitkileri ve Tarla Bitkilerinin Sınıflandırılması

Tarla bitkileri ve üretimi tarımsal üretim için oldukça önemlidir. Tarımsal üretim bitkisel ve hayvansal üretim olarak başlıca iki gruba ayrılır ve bitkisel üretim sınıfında tarla bitkilerinin üretimi oldukça önemli bir yer tutmaktadır ve ülkemizde bu sınıfın en büyük temsilcisidir. Tarla bitkilerinin önemini her insan az veya çok biliyordur. İnsanlık için olmazsa olmaz ihtiyaçlar arasında yer alan beslenme, barınma, giyinme gibi ihtiyaçlar büyük oranda tarla bitkilerinden sağlanmaktadır.

Tarla Bitkisi Nedir?

Tarla tarımı ülkemizde yaygın olarak yapılmaktadır ve tarımın en büyük kısmını oluşturmaktadır. Genel olarak tarla tarımından bahsetmek gerekirse; toprak, güneş, hava ve su gibi doğal kaynakların kullanılarak insanlar ve hayvanlar için yararlı ürünler elde edilmesini amaçlamaktadır. Tarla bitkileri denildiğinde aklımıza genellikle otsu yapılı ve tek yıllık bitkiler gelmektedir. Bazı çalımsı ve oduncu bitki türleri de tarla bitkisi olarak adlandırılmaktadır. Tarla bitkilerini başlıca; tahıllar, baklagiller, endüstriyel bitkiler ve yem bitkileri olarak başlıca 4 ana gruba ayırmamız mümkündür.

Tarımsal özelliklerine göre sınıflandırdığımızda tarla bitkilerini; tahıllar, baklagiller, lif bitkileri, şeker bitkileri, yağ bitkileri, kök ve yumru bitkileri, enerji bitkileri, aromatik bitkiler, tıbbı bitkiler, yem bitkileri, baharat bitkileri gibi birçok alt sınıfa ayırabiliriz.

Tarla Bitkilerinin Sınıflandırılması

Sınıflandırma yaparken aslında birçok farklı şekilde sınıflandırma yapmak mümkündür. Genel olarak tarla bitkilerini türüne göre sınıflandıracağız.

Sıcak İklim Tahılları: Bu sınıf bitkiler genellikle yazları sıcak, kışlar ise çok aşırı soğuk olmayan bölgelerde yetişirler. Bunlara örnek olarak; mısır, sorgum, çeltik, darı ve kuş yemi sayılabilir.

Serin İklim Tahılları: Bu grupta yer alan bitkiler soğuğa daha dayanıklıdır. Kışları soğuk ve sert geçen bölgelerde yetişebilirler. Başlıca buğday, arpa, tritikale, yulaf ve çavdar bu grupta sayılabilir.

Sıcak İklim Baklagilleri: Yine nispeten kış ayları daha az sert geçen yerlerde yetişen bitkilerdir. Fasulye ve börülce başlıca bu grupta yer alır.

Serin İklim Baklagilleri: Kış ayları daha sert geçen bölgelerde de yetişirler. Mercimek, nohut, bezelye ve bakla bu grup içerisinde yer alan baklagillerdir.

Yağ Bitkileri: Bu sınıfa oldukça fazla ürün girmektedir. Başlıca söylememiz gereken ürünler arasında; ayçiçeği, susam, kanola, soya, aspir, keten, hintyağı, jojoba, crambe, yer fıstığı sayılabilir.

Lif Bitkileri: Lif bitkileri denildiğinde akla ilk gelen pamuk ve keten bitkileridir. Bunların yanında kenevir, kapok, jüt, rami ve hibiskus bitkileri bu grup içerisinde yer alan bitkilerden bazılarıdır.

Nişasta Bitkileri: Yoğun oranda nişasta içeren bitkiler bu sınıfta yer almaktadır. Patates, yer elması, tarlı patates, taro, kassava bitkileri bu grup içerisinde yer alır.

Şeker Bitkileri: Şeker bitkileri denildiğinde akla ilk gelen şeker pancarıdır. Bunun yanında şeker kamışı ve şeker darısı bu gruptadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler: Oldukça geniş bir gruptur. Bu grup içerisinde çay, tütün, haşhaş, kimyon, rezene, kişniş, nane, kekik, adaçayı, fesleğen, papatya, defne, ekinezya, kantaron, şerbetçiotu, safran gibi çok sayıda bitki yer almaktadır.

Baklagil Yem Bitkileri: Baklagil sınıfında yer alan ama genellikle hayvansal üretimde kullanılan bitkilerdir. Yonca, korunga, fiğ, burçak, mürdümlük, yem bezelyesi bu sınıfta yer alır.

Buğdaygil Yem Bitkileri: Buğdaygiller sınıfında yer alan ve hayvansal üretimde yem ana maddesi olarak kullanılan bitkilerdir. Sorgum, ayrık, yumak, salkım, sudanotu bu sınıf içerisinde yer alan bitkilerden bazılarıdır.

Ülkemiz tarla bitkileri bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Her bölgemize özgü birçok farklı tarla bitkisi görmek mümkündür ve ülkemizde yüzlerce çeşit tarla bitkisi 15,7 milyon hektarlık arazide yetiştirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu