Evde Yulaf Nasıl Yetiştirilir?

Yulaf, çavdarın ardından toprak seçiciliği en az olan ve serin iklime karşı dayanıklı bir tahıl türüdür. Bataklıktan tarım arazisine çevrilen topraklar da dâhil olmak üzere her türlü toprakta verim göstermektedir. Yulaf glüten içermediği için özellikle alerjisi ya da sindirim sistemi bozukluğu olan insanlar tarafından sıkça tercih edilmektedir. 78 gram kuru yulaf içerisinde 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yaş ve 8 gram lif olmasına rağmen yalnızca 303 kaloridir. Vücudumuz için gerekli vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağıdır. Faydaları arasında ise özellikle kilo verme, kan şekerini düzenleme, kalp hastalıkları riskini azaltma yer almaktadır. Peki, bu kadar değerli bir besini evimizde nasıl yetiştiririz ya da filizlendiririz? Şimdi gelin her birlikte öğrenelim.

Evde Yulaf Yetiştirmek İçin İlk Adımlar

Öncelikle yulaf diğer tahıl türlerine göre en çok su isteyen türler arasına girmektedir. Evde yulaf yetiştirmeye başlamadan önce tohumları akan suyun altında güzelce temizlemekte yarar var. Bu sayede üstünde biriken tüm kalıntılar giderilmiş olur. Yetiştireceğiniz ürünü çok sayıda almaya dikkat edin, kullanmadığınız takdirde bozulma eğiliminiz çok hızlı gösterecektir.

Yulaf Kurutma İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?

Bol suda yıkama işleminin ardından yulaf yaklaşık 8 saat boyunca soğuk suda bekletilmelidir. Önceden de söylediğimiz gibi yulaf serin iklime alışık bir tahıl olduğundan soğuk bir karşılama bekleyecektir. Evde yulaf yetiştirirken suda bekletilme işleminin ardından yulaf suyundan arındırılır ve kurumaya bırakılır. Kurutma ve havalandırma esnasında temiz ve geniş bir bölge olmasına dikkat edilmelidir. Böylece yulaf istediği kuruluğa erişecektir.

Yulaf Filizlendirmenin Püf Noktaları

Kurutma yönteminin ardından yulaf düz bir kaba yerleştirilir. Şu an için herhangi bir şekilde toprak ile temas etmemesi önemlidir. Öncelikle yulafı filizlendirme işleminin bitmesi gerekmektedir. Dün bir kaba yerleştirmenizin ardından 2-3 gün süre içinde her 12 saatte bir taneler akan su vasıtası ile yıkanır ve nemlendirilir. 12 saatte bir yıkamamızın nedeni ise üstünde bir kalıp oluşmasını istemememizden kaynaklanır. Eğer üstünde bir kalıp oluşursa filizlenme gerçekleşemez.

Nemlendirme ve Kurutma İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
  • Çok karanlık bir yer seçilmemelidir.
  • İdeal sıcaklık 21 derece olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bu maddelere dikkat etmeniz durumunda yulaf filizlenmeniz gerçekleşecektir. 2-3 gün içinde yulaf filizlerinizin uzunluğu ortalama 1 cm’ye yakın bir hale gelecektir. Filizlenme istenilen kıvamda gerçekleştiğinde depolama ve ekim için tekrar akan suda yıkanır ve gereken sıcaklık, nem ayarlamaları yapılarak ekim gerçekleştirilir.

Ekimin ardından kullanılmayan filizler buzdolabında saklanabilir. Bu sayede istediğiniz taze yulaf filizlerinizi salatalarınızda ya da diğer yemeklerinizde rahatça kullanabilirsiniz. Salatalarınızda kullanmak istediğinizde ise dikkat etmeniz gereken asla ısıl işlem görmemesidir. Sıcaklıkla temas ettirmeden dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.

Ülkemizdeki Yulaf Türleri

Öncesinde de bahsettiğimiz gibi yulaf ülkemizde yetişen ve insan vücuduna en yararlı tahıllar arasında yer almaktadır. Ülkemizde birçok yulaf çeşidi vardır. Bunların başlıca türlerini saymamız gerekirse; Arlıptan (Avena Satıva), Yeşilköy 1779, Ankara 76, Yeşilköy 330, Checota ve Seydişehir türleridir. Yulaf tanesi satın alacağınızda bu türleri araştırarak istediğinizi seçebilir, size ve bünyenize uygun olanı kullanabilirsiniz.
Yulafın bin bir türlü faydasını, farklı türlerini, filizlendirme, havalandırma ve kurutma evrelerini, yetiştirmesini ve kullanılmasını yazımızda gözden geçirdik. Sağlıklı tahıllarla, sevdiklerinizle nice sağlık ve mutlu anlar geçirmeniz dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu