Badem Yetiştirme Teknikleri ve Kazancı
Badem yetiştiriciliği, girişimcilerin dikkatini çeken alanlardan birisidir. Badem denildiği zaman farklı kullanım alanlarının akla gelmesi, bu alanın ilgi çekmesinin temel nedenlerinden birisidir. Kuruyemiş olarak tüketilen bademin çağlası da manav reyonlarında satışa sunulur. Bunların haricinde badem kabukları ve badem yağının kullanım alanları da oldukça geniştir. Bütün bunlar dikkate alındığında badem yetiştiriciliğinin oldukça karlı bir iş olduğu söylenebilir. Peki, badem yetiştiriciliği nasıl yapılır? Badem yetiştirme teknikleri ve kazancı hakkında merak ettiğiniz bütün detaylar yazımızın devamında yer almaktadır.
Badem Bahçesi Nasıl Kurulur?
Badem yetiştirmek için öncelikle uygun bir bahçe kurulması gerekir. Her ağaç gibi badem de, bakım ister. Bunun tam olarak sağlanması için gerekli özen gösterilmelidir. Yani herhangi bir araziye ön hazırlık yapılmadan badem fidanı dikimi yapılmamalıdır.
Badem bahçesi kurmanın ilk adımı, doğru noktadan bir arazi teminidir. Badem, farklı rakımlarda rahatlıkla yetişen bir ağaç olduğu için arazi seçimi konusunda çok fazla zorlanmayacağınız söylenebilir. Bu aşamadan sonra ise bahçenin genel planı oluşturulmalıdır. Burada fidanların nereye dikileceği, nasıl sulanacağı ve hasadın nasıl yapılacağı dikkate alınmalıdır. Yani araziye eşit aralıklarla bademlerin dikilmesi gibi bir işlemle bahçe kurulumunun tamamlanacağı düşünülmemelidir.
Badem ağaçlarının ömrü 50 yıldan fazladır. Ancak ticari açıdan düşünüldüğünde ağaçların 30 yıllık bir ömrü olduğu söylenebilir. Bahçe kurulumu doğru olarak yapıldığında 3-5 yıl içinde kendisini amorti edecektir. Fakat burada yapılacak bir takım hatalar, maliyetleri artıracak ve ağaçların meyve verme süresinin uzamasına neden olacaktır. Bundan dolayı bahçe kurarken profesyonel yardım alınması çok önemlidir.
Badem Fidanı Seçimi?
Badem fidanı seçimi, bu noktada çok önemlidir. Bahçenizin bulunduğu rakıma ve iklim şartlarına uygun olan fidanı tercih etmeniz gerekir. Bademin kendi içinde çok sayıda farklı türü vardır. Bu türlerin de yine kendi içinde farklı çeşitleri olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı fidan seçiminde herhangi bir badem tercih edilmemeli ve ciddi bir araştırma yapılmalıdır.
Badem fidanı seçiminde yapılan hataların başında üreticilerin sadece bademin büyüklüğüne bakarak karar vermeleridir. Badem meyvesinin büyüklüğü ve içinin dolgunluğu son derece önemlidir, fakat burada sadece büyüklüğe bakılması son derece yanlış olacaktır. Çünkü her fidanın yetişmesi için gerekli olan iklim, rakım ve diğer hususlar farklıdır. Yani tercih etmiş olduğunuz badem fidanının sizin bahçeniz için uygun olmama olasılığı vardır.
En fazla tercih edilen badem fidanı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ferraduel badem fidanı
- Ferragnes Badem fidanı
- Nonpariel Badem Fidanı
- Teksas Badem Fidanı
- Tuono Badem fidanı
Bunların haricinde de farklı badem türleri olduğu unutulmamalıdır.
Badem fidanı seçiminden önce badem türlerinin bilinmesi ve bunlardan hangisinin yetiştirileceğine karar verilmesi de son derece önemlidir. Aşağıda badem türleri ve bunlar hakkındaki genel özellikler yer almaktadır.
Sert Bademler: Randımanı yüksektir. El ile kırılmazlar. Diş ile zor kırılan bu tür, çekiçle kolay bir şekilde kırılır.
El Bademi: Adından da anlaşılacağı gibi el ile kırılabilen, ince kabuklu bademlerdir. Randımanları yüksektir, anca kabuklarının ince olmasından dolayı uzun süre saklamaya uygun değildir.
Taş Bademler: Kabukları sadece çekiçle kırılan bademlerdir.
Diş Bademleri: El ile kırılmaz, ancak diş ile kolaylıkla kırılırlar. Muhafazaları el bademlerine göre daha kolaydır.
Acı Bademler: Zehirli bademlerdir. Badem yağı çıkarılması ve ilaç sanayisi için üretilir.
Kısacası badem türü ve fidanı seçiminin dikkatli bir şekilde yapılması gerektiği, belki de badem yetiştirmenin en önemli adımının bu olduğu unutulmamalıdır.
Badem Fidanları Nasıl Dikilmelidir?
Badem fidanı dikiminin, daha önce planlanan bahçe düzenine göre dikilmesi gerekir. Bademin türüne göre fidanlar arasında 5-8 metre mesafe olmalıdır. Sıralar arasında ise yine badem türüne bağlı olarak 7-12 metre olması uygundur. Bu aşamadan sonra dikime geçilebilir.
Alınan fidanların tüplü olması, tutmama olasılığını tamamen ortadan kaldıracaktır. Ancak açık kök fidanların tutma oranları da çok yüksektir. Bu noktada tamamen bütçenize göre hareket etmelisiniz. Eğer bütçeniz uygunsa, tüplü fidanları tercih edin.
Fidanları için geniş bir yer açılması gerekir. Dikilecek alandan daha geniş ve daha derin olması önemlidir. Böylece fidanın ilk zamanlarda kök salması daha kolay olacaktır. Bulunduğunuz rakıma göre toprağa farklı gübre türlerinden ekleyebilir ve toprağın daha zengin hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Dikim yapılırken can suyu verilmesi gerekir. Daha sonraki zamanlarda ise sulama sıklığının fazla olması önemlidir. Ağaçlar tuttuktan sonra daha seyrek sulanmaya başlanabilir. Bahçe için sulama sisteminin önceden ayarlanması gerektiği unutulmamalıdır.
Badem Bahçesi Kurmanın Maliyeti ve Kazancı
Badem bahçesi kurmanın maliyeti, çok sayıda unsurdan etkilenir. Bundan dolayı net bir rakamdan bahsedilmesi çok kolay değildir. Tercih edilecek fidan türü, bu noktada maliyetleri en fazla etkileyen husus olarak dikkat çeker.
Fidan olarak klasik anaç fidanlar tercih edilirse, dekar başına maliyet 400 TL seviyelerinde olacaktır.
Bodur badem ağaçları tercih edilirse dekar başına maliyet 1.000 TL seviyelerini aşabilir.
Gübreleme, sulama ve diğer giderler de dikkate alındığında bir dekarın yıllık bakımı 1.000 TL’den az olacaktır.
Badem bahçesine ilişkin genel maliyetler bu şekildedir. Bunların haricinde bahçenin etrafının çevrilmesi, sulama sisteminin kurulması ve benzer isteğe bağlı detaylar maliyetin artmasına neden olacaktır. Peki, badem bahçesinin kazancı ne kadar olur? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.
Uygun şartlar sağlandığında ve bahçenin bakımı yapıldığında bir dekardan 400-600 kg arası badem alınır.
Kabuklu bademin toptan fiyatı ortalama 25 TL’dir (Türüne göre bu rakam daha da yüksek olabilir).
Bir dekardan elde edilen gelir 10.000 TL ile 15.000 TL arasında değişir.
Bademlerin çağla olarak satılması durumunda, piyasa şartlarına göre yine bu aralıkta bir gelir elde edilebilir.
Badem yetiştiriciliğinin kazancı genel olarak bu şekildedir. Uzmanlar, en az 10 dekarlık bir bahçe ile bu işe başlanması gerektiğini ifade etmektedir. Fakat kazancın beklentileri karşılaması için 50 dekarlık bir alan olması gerektiği vurgulanmaktadır. Kısacası badem ile istediğiniz rakamları kazanmanız mümkündür.