Evde ve Bahçede Hurma Ağacı Yetiştirme

Palmiyegillerden bir ağaç olan hurma ağacının anavatanı Irak ve civarıdır. Sıcak iklimi seven bir ağaç olsa da uygun şartlar oluşturulursa bu ağaç her evin bahçesinde ya da saksıda da yetiştirilebilen bir türdür. Salon bitkisi olarak evleri süslediği gibi meyve verme yaşına geldiğinde hurma ağacından verim de alınabilmektedir. Peki evde ve bahçede hurma ağacı yetiştirme için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Çekirdekten Hurma Ağacı Yetiştirme

Hurma ağacını fide olarak değil de çekirdekte yetiştirmek isteyenlerin hurma çekirdeğini iyice kuruttuktan sonra suyu iyice eminceye kadar ılık suda bekletmesi gerekiyor. Bu sayede hurma çekirdeğinin çimlenmesi sağlanacaktır. Suyu iyice çekip çekmediğini anlamak için çekirdeğin iyice şiştiğini görmek yeterli olacaktır. Çekirdekten hurma ağacı yetiştirmek için şunlara dikkat etmek gerekiyor:

  • Şişen hurma çekirdeği bir kaba konulan talaşa ekilir ve sürekli nemli olmasına özen gösterilir. Ekilen bu çekirdek ortalama 30 gün içinde filizlenmeye başlar. Bu filizin boyu 10 cm’ye ulaştığında ise kumla karıştırılan kaliteli saksı toprağına ya da bahçeye ekilmesi gerekiyor.
  • Evde ve bahçede hurma ağacı yetiştirme niyetinde olanların hurma ağacı filizini direk gelen güneş ışığından koruması gerekiyor. Saksıda yetiştirmede ise karanlık ortamlar tercih edilmemeli, tam tersine ışığı çok alan bir ortam seçilmelidir.
  • Hurma filizini sularken mümkün olduğunca suyun sıcaklığının da kontrol edilmesi önemlidir. Sulama yaparken suyun ne çok soğuk ne de çok sıcak olmaması bitkinin daha hızlı büyümesini sağlar. Oda sıcaklığında bekletilmiş su ile sulamak en doğru tercih olacaktır.
  • Hurma ağacının sağlıklı yetişmesi için dikkat edilmesi gereken bir nokta da rüzgardan korunan bir bölge seçimi olmalıdır. Ayrıca belirli periyotlarla hurma ağacının ölü yaprakları kesilerek temizlenmelidir. Ağacın büyüme süresinde ilk 5 yıl saksı her yıl düzenli olarak değiştirilmeli, her yıl daha büyük bir saksı kullanılmalıdır. Bu da ağacın gelişmesini hızlandıran önemli bir uygulamadır.

Ortalama bir hurma ağacı 8 yaşında meyve vermeye başlar. Evde ve bahçede hurma ağacı yetiştirme işlemi sonunda ağacınızdan alacağınız ilk meyveler bu yaştan sonra oluşmaya başlar.

Çekirdekten Hurma Ağacı Yetiştirme

Hurma Ağacı Ne Zaman Ekilmelidir?

Evde, bahçemizde ya da saksı içinde ofiste hurma ağacı yetiştirmek isteyenlerin ekim işlemini ilkbahar aylarında yapması ağacın kök tutması açısından önemlidir. Yazın sıcak günlerinde ekilen fideler kuruyabilir. Ya da kışın sert aylarında hurma ağacının ihtiyaç duyduğu ısı ve nemli ortam sağlanamayabilir. Çok çabuk büyüyen bir bitki türü olması nedeniyle ev ya da ofiste hurma ağacı yetiştirmek isteyenler zorluk çekebilir. Tavsiye edilen yol ise bu ağacın bahçede yetiştirilmesidir.

Saksıda Hurma Ağacı

Günümüzde birçok ağaç ve bitki artık saksılarda evin içinde ve ofislerde süs bitkisi olarak yetiştirilebiliyor. Hurma ağacı da bu bitkilerden biridir. Ev ortamında hurma ağacı yetiştirmek isteyenlerin saksıyı mutlaka güneş gören bir noktada konumlandırması gerekiyor. Hurma ağacı güneş ışığını ve ısısını seven bir ağaç türüdür. Ayrıca havalandırma konusunda da hassas bir bitki olması nedeniyle hurma ağacının havadar bir ortamda yetiştirilmesi gerekiyor.

Evde Hurma Ağacı Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Uzun ve sert yapraklarından dolayı evde ya da bahçede hurma yetiştirme konusunda dikkat edilmesi gereken konuların başında sivri ve can yakan yaprak uçları gelir. Dikkat edilmezse bu uçlar göze batması durumunda ciddi sorunlara yol açabilir.
  • Saksıda hurma yetiştirmek isteyenlerin karşılaşacağı bir sorun da hurma ağacının arsız kökleridir. Güçlü hurma ağacı kökleri saksının dibinde yer bulamadığı durumlarda da büyümeye devam eder ve saksıdaki ağaç toprağı dökerek yukarı doğru çıkar. Bu nedenle evde ve bahçede hurma yetiştirme işlemi yapanların ortalama 3 yılda bir saksı değişirken bu kökleri budamasında fayda var. Hurma ağacının kökleri son derece hızlı büyüdüğü için bu budamanın ağaca bir zararı olmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu