Liçi Meyvesi Türkiye’de Nerede Yetişir?
Liçi meyvesinin son zamanlarda sıkça tüketilmeye başlanması insanların bu ürünü gelir kapısı olarak görmesine yol açmıştır. Bu nedenle ülkemizde de tanınırlığının artmasıyla birlikte insanlar bu ürünün yetiştirilmesi hakkında bilgi aramasına neden olmuştur. Bu nedenle bu yazımızda ülkemizdeki liçi yetiştiriciliği hakkında bilgi vereceğiz ancak öncesinde liçi meyvesi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Liçi Meyvesi Nedir?
Bu meyve Çin, Hindistan, Filipinler ve Vietnam gibi tropikal iklime sahip olan ülkelerde yetişmektedir. Geçmişte kral meyvesi olarak anılan bu meyve günümüzde hemen hemen herkesin ulaşabileceği bir meyve haline gelmiştir.
Meyve yaklaşık 15 metre kadar uzayabilen ve genişliği oldukça fazla olan liçi ağacında yetişir. Bu meyveler yaklaşık 4 cm. çapa sahiptir ve dalda demetler halinde yetişir. Bu nedenle süs ve gölgelik amacıyla kullanıldığı yerler de bulanmaktadır.
Meyve dışarıdan bakıldığında pembe-kırmızı arası bir renge sahiptir. Dış kabuğu oldukça sert ve acı olan bu meyvenin etli kısmı beyaz renkte ve tatlıdır. Meyvenin en iç kısmında bulunan kahverengi tohumlar zehirlidir. Bu nedenle tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Onun yerine ekim için saklanabilir ve kullanılabilir.
Liçi Meyvesi Ne İçin Kullanılır?
Bu meyve yeni yeni ünlenmeye başladığı için her geçen gün yeni kullanım alanları ortaya çıkmakta. Meyve günümüzde daha çok pasta süslemeleri, smoothie, kokteyl ve diğer içeceklerin içerisinde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda meyvenin bol miktarda c vitamini ve selenyum içerdiği öğrenilmiştir. Aynı zamanda da metabolizmayı hızlandırması, bağışıklığı güçlendirmesi, kilo kontrolü sağlaması ve lif içeriğinin fazla olması da bilinen bu meyve kür halinde diyetlerde de kullanılır. Bununla birlikte yeni yeni kozmetik ve sağlık sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Liçinin şeker oranı çok olduğundan diyabet tanısı olan kişilerin bu meyveyi dikkatli tüketmeleri gerekmektedir.
Liçi Meyvesi Türkiye’de Nerede Yetişir?
Türkiye iklim olarak bu meyvenin anavatanı ile benzerlik göstermez. Bu nedenle ülkemizdeki üretimi çok sınırlıdır. Günümüzde daha çok Mersin ve çevresinde üretilir. Çünkü bu konumda nem oranı, sıcaklık, güneşlenme süresi ve diğer faktörler liçi meyvesi için yeterlidir. Fakat son zamanlarda Adana, Muğla, Antalya ve çevresinde de denemelere başlanmıştır. Gerekli nem, ısı ve güneş ışığı sağlandıktan sonra bu şehirlerimizde de üretimine başlanabilir.
Liçi meyvesi yetiştiriciliği ve üretimi ile ilgili olarak “Liçi Meyvesi Özellikleri ve Yetiştiriciliği” ve “Liçi Meyvesi Yetiştirme Yöntemleri ve Kazancı” konularımızdan da detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Liçi Üretimi Karlı Mıdır?
Liçi üretmeye karar verenlerin yönelttiği sorulardan biri de bu meyvenin kar oranıdır. Liçi başta ülkemizde olmak üzere pek çok ülkede az bulunduğu için çok değerli bir meyvedir. Öyle ki yeni hasat yapıldığı dönemlerde bile kilosu 50-60 ₺’den alıcı bulmaktadır. Ayrıca iç üretimin yetişmediği zamanlarda dışarıdan ithal edildiğinde bu fiyat daha da artış göstermektedir. Yani kısa bir deyişle meyve zamanına kadar sabırla beklenen liçi meyveleri ilk hasattan itibaren kar bırakmaya başlar.