Organik Böğürtlen Yetiştiriciliği

Ülkemiz için tam bir meyve cenneti diyebiliriz. Dünya üzerinde yetiştirilen, üretimi yapılan birçok meyve de ülkemizin güzel ve verimli topraklarında, bölgelerine göre uyumlu ikliminde çok çeşitli olarak yetiştirilebilmektedir. İklim uygun olduktan sonra yapılan doğru bakımlar ile tüm meyvelerden oldukça kaliteli ve güzel verim alınabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de böğürtlendir.

Meyve olarak çok sevilen ve tüketilen böğürtlen aynı zamanda en çok reçeli yapılan meyvelerden biridir. Talebinin bu kadar yüksek olduğu bu meyvenin, organik tarımın yıldızının parladığı günümüzde organik olarak yetiştirilmemesi de düşünülemez tabi ki. Organik tarım ürünleri hiçbir kimyasal madde kullanılmadan, tüm aşamaları kontrollü ve sertifikalı olarak elde edilen bir üretim şekli olduğundan, sağlığına dikkat eden insanlar tarafından oldukça tercih edilen ürünler. Bu bağlamda böğürtleni de organik olarak yemek isteyenler elbette olacaktır. Hem sağlık hem de lezzet anlamında gerçek organik böğürtlen her zaman tercih sebebi olacaktır. Organik asitler, çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengin olan böğürtlen, insan sağlığına da oldukça yararlıdır.

Böğürtlen Nasıl ve Nereye Dikilir?

Değişik iklim şartlarına kolay uyum sağlayan bu meyve, sıcak yani ılıman iklim bölgelerini daha çok sever. Toprak olarak pek seçici değildir fakat çoğu üründe olduğu gibi bunda da temiz, dinlendirilmiş bir toprak daha iyi ve verimli bir sonuç elde etmemizi sağlayacaktır. Zaten organik yetiştiricilikte her şeye dikkat edildiğini göz önüne alırsak toprağın da organik madde ve mineraller bakımında kaliteli olması kaçınılmaz. Çeşitli zorlu koşullara dayanıklı bir meyve olan böğürtlen, organik yetiştiriciliğe de çok iyi uyum sağlamasıyla ön plana çıkmaktadır. Ekim yapılacak yer çevreden yani yerleşim yerinden yüksekte olmalı, daha önce o bölgeye herhangi bir ürün ekimi yapılmamış olmalı (kök kanseri riskine karşı) ve hastalık ile zararlıların kaynağını oluşturacak olan yakın yerlerdeki yabani böğürtlenler temizlenmelidir. Ayrık otu gibi çok yıllık yabani otlar dikim öncesinde mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Çünkü bunlarla genellikle kimyasal ot öldürücüler kullanılmadan başa çıkılamaz. Dikime hazırlanacak yer genellikle bir yaz öncesinden hazırlanmalı, organik tarıma uygun bol çiftlik gübresiyle gübrelenmeli ve sürülmelidir. Organik gübre kullanımında hiç bir sakınca yoktur. Dikim yapılacak fidanların hastalıksız ve sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Gerekli zamanlarda budama ihmal edilmemeli, toprağın bakımı, hastalık ve zararlılarla mücadele ihmal edilmemelidir. Organik böğürtlen yetiştiriciliği tekniğine uygun yapılırsa ekonomik ömür 12-13 yıl kadar devam eder. Bu süreçte oldukça verimli bir üretim yapabilirsiniz.

Oldukça hassas bir meyve türü olan böğürtlenin hasadı ve ambalajı çok dikkatli yapılmalıdır. Hasat için sabahın serin saatleri daha uygundur. Çabuk bozulan ve erken tüketilmesi gereken bir meyve olduğu için hemen soğuk hava depolarına taşınmalıdır ve kısa sürede nakliyesi sağlanmalıdır.

Dondurma, pasta ve meyveli yoğurt ürünlerinin aranan maddesi olan böğürtlen, sağlığımız için de oldukça önemli yeri olan bir meyvedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Böğürtlen kaç yaşında meyve verir?

Böğürtlenler dikildikten sonraki yıl meyve vermeye başlarlar. Fakat tam verime yaklaşık olarak 3-4 yıl sonra ulaşırlar. 12-13 yıl kadar tam verim sürer. Buna rağmen verimi 20 yıla kadar devam etmektedir. Tabi ki burada böğürtlenin türü, toprağın yapısı ve genel bakım koşulları önemlidir.

Böğürtlen Türkiye’de en çok nerede yetişir?

Ilıman iklimi olan her bölgede böğürtlen yetiştirmek mümkündür. Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz kıyıları böğürtlen yetiştirmek için uygun bölgelerdir.

Böğürtlen ağacı nasıl yetiştirilir?

Ilıman iklimlerde böğürtlen yetiştirmek kolaydır. Uygun bir yer seçildikten sonra fidanı dikerek kısa sürede meyveleri almaya başlayabilirsiniz. Toprak olarak çok seçici olma da iyi drene olan alanlarda verim daha yüksek olacaktır. Kireçli ve tuzlu toprakları ise çok sevmezler, böyle yerlerde verim düşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu